La Setmana Europea de la prevenció de residus, a l’escola


zeroDel 20 al 28 de novembre se celebra la Setmana Europea de la prevenció de residus. Com el seu nom indica, es tracta d’una campanya de periodicitat anual en l’àmbit de la Unió Europea que té com a objectiu fomentar la reducció de residus. A Catalunya, la iniciativa compta amb el patrocini de l’Agència Catalana de Residus (ARC) i de l'Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació, i la col·laboració de desenes de municipis.

En el cas de Teià, la Regidoria de Medi Ambient ha contractat un seguit de tallers educatius per realitzar a l’Escola El Cim a càrrec de Go Zero Waste, que és el col·lectiu amb qui l’Ajuntament promou, de forma conjunta, la campanya Mout-te pel zero.

Més de vint tallers

En total s’hi ha fet més de vint tallers, un per cada classe, a tots els cursos. Les activitats es van dur a terme entre dilluns i dimecres d’aquesta setmana, i van ser dinamitzades per tres educadors ambientals, un per a cadascuna de les fraccions de residus que es van tractar a l’aula: plàstics i envasos, paper i cartró, i tèxtil.

Pel que fa als plàstics i envasos, es van explicar l’impacte negatius que provoquen sobre el medi natural i els avantatges d’utilitzar recipients reutilitzables. En el cas del paper i cartró es van fer manualitats de decoració nadalenca, amb l’objectiu de reaprofitar i allargar la vida útil del material. I en el cas del tèxtil es va ensenyar a l’alumnat a llegir i interpretar les etiquetes de roba, així com a considerar els beneficis de portar roba de segona mà.

Malbaratament alimentari

A més del tèxtil, les tres classes de 6è van treballar també el problema del malbaratament alimentari mitjançant un taller de generació d’idees impartit per la Fundació Espigoladors. L’activitat es titula Rebel·lat pel clima i està plantejada com un joc de rol en què els joves es fan càrrec de les característiques de la cadena de producció, distribució i consum d’aliments, i busquen solucions per tal de reduir les pèrdues alimentàries i fomentar la cultura de l’aprofitament.

Reptes familiars

Per tal de traspassar l’àmbit escolar i incidir en els hàbits col·lectius, es va lliurar una butlleta a tots els nens i nenes amb deu reptes per realitzar en equip amb tota la família, com ara comprar productes a granel, recollir en una galleda l’aigua de la duta mentre s’escalfa, separar correctament els residus domèstics, crear jocs i objectes artístics amb materials usats o agafar en préstec llibres a la Biblioteca.

Bosses reutilitzables

Aquest dissabte, 27 de novembre, i el proper 19 de desembre, coincidint amb la fira de Nadal, la Regidoria de Medi Ambient muntarà de 9.30 a 13.30h una paradeta davant del Mercat Municipal per seguir donant a conèixer la campanya Mou-te pel zero. Com a incentiu, es regalarà una bossa reutilitzable a totes les persones que s’hi acostin perquè superin allà mateix el primer repte: anar a comprar a una comerç de proximitat sense fer servir bosses de plàstic.


Ajuntamentdeteia