La Unió dedica una exposició a la represa del català per a infants a través del dibuix


CARTELL REBROTSEl 31 de març s’inaugura a La Unió l’exposició Rebrots il·lustrats, el ressorgir del llibre infantil català. Comissariada per Teresa Duran, la mostra repassa la trajectòria d’alguns dels il·lustradors i il·lustradores que van protagonitzar la represa de l’edició en català durant la dècada de 1960 gràcies a la inquietud de determinats cercles intel·lectuals –especialment en l’àmbit pedagògic– que es van sobreposar a les imposicions culturals de la dictadura franquista.

Era l’època en què algunes escoles van reprendre l’ideari que les va fer innovadores abans de la Guerra Civil i la desfeta de 1939, i que necessitaven materials de lectura en català. D’aquesta necessitat en van sorgir, en primer lloc, revistes editades sota l’empara dels bisbats, com L’Infantil i, més endavant, Tretzevents i Cavall Fort. En paral·lel, la demanda creixent de lectures per a infants va facilitar que algunes editorials veteranes, com Joventut, o acabades de sorgir, com La Galera, cobrissin a poc a poc aquelles mancances.

D’aquell elenc d’artistes, encara n’hi ha que mantenien viu l’art d’il·lustrar. És el cas d’Elvira Elias, Mercè Llimona, Cesc o Roc Riera, però en calien més. Aleshores va aparèixer una nova generació d’il·lustradors i il·lustradores com Marta Balaguer, Pilarín Bayés, Jordi Bulbena, Roser Capdevila, Montse Ginesta, Joma, Lluïsa Jover, Carme Peris, Picanyol, Fina Rifà, Maria Rius o Josep Andreu Vallvé.

La mostra dedica un plafó a cada il·lustrador o il·lustradora, amb una fotografia identificativa, una breu descripció biogràfica i la reproducció d’algunes de les seves obres –des de les primerenques fins a les més recents–, així com alguns exemples de les diferents disciplines artístiques que cadascun d’ells ha conreat posteriorment: ceràmica, vidre, titelles, llibre d’artista, teatrí...

Al voltant de l’exposició, que es podrà visitar fins al 30 d’abril, hi ha programades dues activitats complementàries: una visita guiada a càrrec de Teresa Duran, el 15 d’abril a les 11.30h, i un taller de còmics i revistes reciclades, el 19 d’abril a les 18h.

Dones ninotaires, al Museu d’Història

L’exposició de La Unió coincideix en el temps amb una altra sobre una temàtica similar al Museu d’Història de Catalunya. Es titula Il·lustríssimes, dones que van dibuixar el segle XX, i reivindica el llegat de 35 il·lustradores. Algunes autores també són presents a Teià –com les citades Marta Balaguer, Pilarín Bayés, Roser Capdevila, Montse Ginesta, Mercè Llimona, Lluïsa Jover, Carme Peris, Fina Rifà o Maria Rius– però n’hi ha moltes altres, com Aurora Altisent, Lola Anglada, Pili Blasco, Consol Escarrà, Odile, Núria Pompeia, Gemma Sales, Trini Tinturé o Montse Tobella.


Ajuntamentdeteia