Poesia, performance i música al celler romà de Vallmora


Poesia 2023Per quart any consecutiu, l’Ajuntament de Teià participa en el festival Poesia i + que impulsa la Fundació Palau de Caldes d’Estrac. L’edició d’enguany se celebrarà del 27 de juny al 9 de juliol i serà especial per diversos motius. En primer lloc, perquè coincideix amb el vintè aniversari de la Fundació dedicada Josep Palau i Fabre (Barcelona, 1917 – 2008): poeta, assagista, escriptor, dramaturg i especialista en l’obra de Pablo Picasso.

Coincidint amb l’efemèride, els organitzadors del certamen volen “reivindicar els orígens i reconèixer les arrels per fer foc nou” mitjançant “un retorn a la poesia com a celebració col·lectiva i també com a laboratori i espai d’acollida per a totes les identitats”. En paraules seves, “la divuitena edició del Poesia i + vol ser una aposta radical per la paraula, la recerca i l’experimentació amb nous formats” a través de l’electrònica, l’exploració vocal, les arts escèniques, la performance i la música en general.

Com a “lloc de trobada no massificat” i “espai de descobertes” alhora, el festival Poesia i + “connecta amb el microunivers que l’acull i també amb el món que l’envolta a través d’un diàleg entre generacions i una aposta per la diversitat i pels horitzons amplis en què hi cap tothom”.

Proposta híbrida

El celler romà de Vallmora és un d’aquells “microuniversos” als quals fèiem esment en el paràgraf anterior. El 2020, la pandèmia va obligar a reestructurar l’activitat que s’hi havia programat i la performance poètica que havia de protagonitzar en directe l’artista Laia Estruch es va haver d’enregistrar sense públic i posteriorment es va poder visionar a la seu de la Fundació. D’aquesta manera, la seva actuació es va convertir en la primera instal·lació audiovisual produïda expressament per al festival Poesia i +.

Un cop superades les restriccions sanitàries, el 2021 hi van actuar Salvatge Cor & Meritxell Cucurella, Lu Rois & Santi Careta, i Ikram Bouloum. I el 2022 va ser el torn de Nu Drama, Ariox i The Tyets.

Aquest 2023, la Cella Vinaria serà escenari d’una proposta híbrida especialment concebuda per al lloc i l’ocasió. A mode de recorregut pel jaciment arqueològic, s’hi combinaran “accions, poesia i vi per descobrir tots els racons d’aquest retall d’història vinícola del Maresme”. La Companyia Minimíssima obrirà joc amb un diàleg entre poesia i acordió. Tot seguit, el duet poètic format per Isil Sol Vil i Marina Barsy Janer presentaran una acció inèdita, bella i radical. A continuació la poeta xilena establerta a Mataró Pía Sommer fondrà poesia, acció i experimentació vocal abans de donar pas a Jordi Boldú, que submergirà el públic en una “acció-ritual” especialment creada ad hoc a partir del seu llibre La vinya de Josep Beuys.

La vetllada es clourà amb l’actuació musical de La Sentina, el vehicle creatiu que des de 2006 condueix amb so aspre i contundent Albert Girons: Somatismes (2009), Falconades (2012), Llobregat (2016), 2013-2015 (2019) i Brutalismes (2021). Aquesta vegada, els seus himnes de joia als misteris de la vida comptaran amb l’acompanyament del bateria d’El Petit de Cal Eril, Ildefons Alonso.

Aquesta proposta híbrida –composta d’Accions a la Cella Vinària, a les 19.30h, i La Sentina, a les 20.45h- tindrà lloc el dia 30 de juny. L’entrada conjunta costa 8 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.


Ajuntamentdeteia