Sant Martí espolsa la capa


FM 2024Teià ja ho té tot a punt per viure una nova Festa Major en honor al seu patró. Del 2 al 17 de novembre, el poble s’omplirà d’activitats lúdiques, culturals i esportives per a tots els públics gràcies a la feina dels voluntaris i voluntàries de la Comissió de Festes i a les vint entitats que hi participen en estreta col·laboració amb la Regidoria de Cultura i la resta d’àrees i serveis municipals.

El programa festiu, que aviat serà presentat i distribuït, inclou sengles salutacions de l’alcaldessa, Gemma Rosell, i del regidor Marià Espel. Tots dos agraeixen la contribució d’aquests col·lectius i fan una crida a gaudir-ne “amb alegria, responsabilitat i amb la certesa que formem part d’una comunitat forta i unida”.

Nou pedaç

Per quart any consecutiu no hi faltaran la capa i el pedaç: una peça de roba que recorda la llegenda del bisbe de Tours quan era soldat romà. Podreu adquirir la capa per 5 euros i el pedaç de 2024 per 2 euros a La Unió i la Merceria Olivé.

El brodat d’enguany és fruit de la col·laboració entre la Comissió de Festes i l’Institut Turó d’en Baldiri. Va ser un treball de l’alumnat de 3r d’ESO del curs passat a l’assignatura de Plàstica. De totes les propostes presentades, els mateixos estudiants van escollir el dibuix que més els va agradar. Victòria Messeguer, de 15 anys, n’és l’autora. El 7 de novembre a les 18 h la podreu conèixer personalment a La Unió mentre un grup de cosidores ensenyaran a planxar i cosir el pedaç a la capa. La jornada finalitzarà amb un berenar de pa amb oli, sucre, sal o vi organitzat per Òmnium Cultural.

Ball de capes i premis

El 2 de novembre a les 19.30 h tindrà lloc a la Casa Municipal de cultura la segona edició del Ball de capes, un taller impulsat per l’associació Trasbals Folk per aprendre a ballar danses col·lectives i de parella d’arrel tradicional que comptarà amb l’acompanyament musical del grup Flowk. A més, heu de saber que anar als actes amb la capa posada pot tenir recompensa: l’organització repartirà vals de descompte per gastar als dos foodtrucks que hi haurà a l’envelat.

Trenet i aperitiu

El mateix dissabte a les 10 h, l’Agrupació Amics del Tren i l’Associació Amics del Ferrocarril del Maresme Sud muntaran al parc de Vallbellida un trenet elèctric de cinc polzades ideal per a grans i menuts. I quan seran les 12 h, l’Associació de Veïns i Veïnes oferirà un aperitiu als assistents.

Pregó i ball al Cim

La comunitat educativa de l’Escola El Cim serà la pregonera de la Festa Major amb motiu dels seus 50 anys. Per celebrar-ho, Bibiana Morales ha ideat una peça escènica que combina música, teatre i ball a càrrec dels nens i nenes del col·legi. La cita serà diumenge 3 de novembre, a les 12 h, al centre escolar.

A continuació, el Cor Gòspel Teià & Friends interpretaran un repertori de temes espirituals amb el col·lectiu de cantaires Connectats i els Corresponsals del Casal de Joves serviran un vermut per recollir fons per al viatge de fi de curs.

Activitats familiars

La programació és plena a vessar d’atractius per als menuts de la casa. El dia 5 a les 17.30 h, la Biblioteca acollirà una sessió especial de L’hora del conte: Cacauet Teatre explicarà amb un teatrí d’ombres El millor regal del món, per a nens i nenes a partir de 3 anys.

El dia 8 a les 18.30 h, la família de gegants del poble sortirà de Gresca gegantera pels carrers del nucli antic al ritme de la Bufant Fort Street Band.

L’endemà dissabte tindran lloc, a partir de les 11 h, la baixada de vehicles sense motor de l’AFA El Cim, inspirada en diverses ciutats del món, seguida de la guerra de bombardes de l’Agrupament Escolta Mintaka. Per la tarda, a partir de les 18.30 h, se celebraran el correfoc infantil i el ball de bèsties, amb en Batraci, el Drac Pepa de Santa Perpètua de Mogoda i els tabalers i les tabaleres de la Colla de Dimonis.

Diumenge dia 10 a les 17 h se celebrarà una festa popular al parc de can Godó amb jocs de tota la vida per gaudir en família com la cucanya, curses de sacs, trencar l’olla o estirar la corda. La jornada comptarà amb la col·laboració de l’Esplai Itaca i inclourà xocolata desfeta per recuperar forces i un ball d’animació amb el grup Pentina el gat i el seu espectacle Balambambú. I per aquells que en vulguin més, dilluns a les 11 h el carrer de Joan Torrents s’omplirà de jocs de punteria i d’equilibris, xanques, xarranca i baldufes.

Costums i tradicions

El dia 4 a les 19 h, la guanyadora del concurs de relleno de l’any passat, Laura Mateu Besalú, ensenyarà tots els seus secrets a tothom qui s’apunti al taller per aprendre’n a fer. Els assistents podran tastar les pomes farcides de carn acabades de coure amb una copeta de vi de la DO Alella, sempre que reservin plaça a l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dissabte dia 9 a les 14 h, les campanes de Teià faran el primer repic de la Festa. I a les 21 h, els Dimonis sortiran de l’infern per fer trontollar el poble. L’endemà diumenge, en Pere Noguera i l’Elionor exerciran com a amfitrions de la 37a Trobada de Gegants, que comptarà amb una desena de parelles vingudes d’arreu. Despertada (8 h), plantada (10 h), cercavila (11.30 h) i ballada (13.15 h), entre la plaça de Catalunya i el parc de can Godó.

Diada de Sant Martí

L’11 de novembre serà el dia gran. A les 9 h, els campaners faran retrunyir els batalls per segon cop perquè tothom es llevi i vagi a plaça. A les 11 h s’oficiarà missa, amb la participació del Cor Parroquial i cantada dels goigs. En acabar es farà una fotografia a tots els Martins i Martines de Teià a les escales de l’església, mentre la Cobla Cervianenca marcarà els compàs de les sardanes. A la mitja part de la ballada s’hi celebrarà el concurs de relleno i un tastet gratuït a càrrec del restaurant Can Cambray.

A les 18.30 h es lliuraran a La Unió els dos distintius honorífics del municipi –el Tei de Plata i el Teianenc de l’Any– i dues hores més tard es clourà la Festa Major a la Rampa de l’església amb una projecció d’imatges de tots les actes i un espectacle làser a la façana del temple, botifarres a la brasa i la cançó de Sant Martí.

Teatre, ball i havaneres

Fidel a les arts escèniques, el programa festiu inclou dues obres de teatre a la Palma: la comèdia titulada La paella dels dijous, escrita per Cristina Clemente i dirigida per Muguet Franc (dimecres 6 a les 20 h) i l’espectacle familiar de clown Italino Grand Hotel, de la Companyia La Tal (dilluns 11 a les 18 h).

Dissabte dia 9 a les 18 h, el Casal de la Gent Gran organitza a La Unió un berenar i ball amb el duet Banda Sonora, que interpretarà temes clàssics de tots els temps. Per reservar plaça, cal apuntar-s’hi presencialment al Casal (dilluns i dimecres de 10 a 12 h, i dimarts i dijous de 16 a 18 h) o a La Unió fins l’1 de novembre. I diumenge, dia 10, l’envelat de can Bruguera acollirà una cantada d’havaneres amb el grup masnoví Borinquen, just després de l’arrossada popular de les 14.15 h.

Una setmana més tard, el 17 de novembre a les 12.30 h, la Festa Major plegarà veles definitivament amb una exhibició del ball dels Llancers de Teià a La Unió en homenatge a la pianista Maria Rosa Ribas i a la balladora Elena López.

buhosMúsica i gatzara nocturna

L’envelat serà el centre de l’activitat nocturna dels dies 8, 9 i 10 a partir de les 23 h. Aquesta carpa gegant serà una olla a pressió on se succeiran propostes musicals de tota mena: rock, ska, rumba, trap, electrònica, versions... Els grups i artistes en cartell no deixaran ningú indiferent: Band The Gresca i DJ Ryna (divendres a partir de les 23.30 h); Flashy Ice Cream i DJ Toni Barba (dissabte), i Balkan Paradise Orchestra i Joan Garriga i el mariatxi galàctic (diumenge).

La matinada de dissabte promet emocions fortes, ja que, com de costum, els Dimonis de Teià celebraran al parc de can Godó una nova edició del Petem la nit amb una selecció de punxadiscos locals.

Com a fet extraordinari, el dissabte següent, 16 de novembre, la Regidoria de Cultura ha programat un concert de Buhos a les 23 h a l’esplanada de can Padellàs. La banda penedesenca farà vibrar el públic amb hits com Volcans o Mil batalles, i el grup Brou rematarà la vetllada amb diversos covers en català de The Tyets i Stay Homas, entre d’altres.

Conèixer i viure el poble

La Festa Major és una ocasió immillorable per aprofundir en el gaudi, la descoberta i el coneixement del poble. El dia 8 a les 20 h tindrà lloc a La Unió el concurs Què d’aquí, en què equips de quatre integrants hauran de respondre preguntes d’actualitat i d’altres sobre la història i la idiosincràsia del municipi. Per participar-hi, cal apuntar-s’hi abans del 6 de novembre a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

El dia 9 a les 9 h, els responsables de l’Arxiu Històric, Jordi i Josep Maria Balada, conduiran la 29a Passejada per Teià pels carrers i racons del centre urbà. El tiquet val 3 euros (incloent-hi esmorzar i llibret) i podeu comprar-lo fins al dia 7 a https://compres.teia.cat

Durant tota la Festa Major, l’Esplai Itaca organitza el joc de La pastanaga assassina. L’activitat és obert a tothom i per a totes les edats. A cada participant se li assignarà una persona aleatòria, a la qual haurà de trobar pels carrers i “eliminar-la” tocant-la amb una pastanaga. Podeu inscriure-us-hi a l’Instagram de l’@esplaiitacateia o bé escrivint a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Dòmino i BTT

El dia 9 a les 8.30 h, el Club de Tennis Barcelona-Teià acollirà un Open de dòmino amb 4 partides de 45 minuts cadascuna amb una aturada per esmorzar. Les inscripcions ja són obertes a la seu de l’entitat.

I el dia 17 a les 9 h, el Club Excursionista Teià (CET) celebrarà la 20a Teialada: una cursa popular en bicicleta de muntanya i bicis elèctriques amb dos recorreguts d’exigència física diferent, tant pel que fa a la distància com al desnivell acumulat. Enguany, tothom rebrà un mallot commemoratiu de l’efemèride. El preu de la inscripció oscil·la segons el dia que es faci i podeu completar-la a través del web http://clubexcursionistateia.cat A les 12 h, els infants fins a 9 anys d’edat podran recórrer el circuit de la Miniteialada al parc de can Llaurador. En aquest cas, cal apuntar-s’hi presencialment el mateix dia a partir de les 11.30 h.

Reserves i activitats de pagament

La majoria dels actes són gratuïts i oberts a tothom. N’hi ha, però, que són de pagament per qüestions d’aforament i altres raons. La venda de la majoria de tiquets i entrades es vehicularà a través del web https://compres.teia.cat fins a exhaurir les existències. És el cas, per exemple, de les funcions teatrals dels dies 6 i 11 (5 euros cadascuna); del dinar popular del dia 9 a l’envelat (5 euros, amb plat d’arròs, pa, vi, aigua i postres), i del concert de Buhos del dia 16 (10 euros, ja a la venda).


Ajuntamentdeteia