Teià celebra 20 anys del Fons Batllori


BatllorixBatlloriL’Ajuntament de Teià celebra el vintè aniversari del naixement del Fons Batllori amb l’exposició Batllori x Batllori, que s’inaugurarà el divendres 8 de setembre a les 19.30h a La Unió.

Com expliquen els seus impulsors, “és una exposició de celebració i reconeixement al Fons Batllori de Teià, que neix de la vinculació de l’il·lustre i reconegut dibuixant Antoni Batllori Jofré (ABJ, 1915-1999) amb el poble, així com de la generositat de la família, en particular de la seva dona”.

L’any 2003, Maria Teresa Obiols va fer donació al municipi de bona part de l’obra de l’artista, amb més de 1.500 originals, i de tot el mobiliari del seu estudi, que es pot visitar en un espai fidelment recreat a la Casa Municipal de Cultura.

Ànima i motor

D’ençà d’aleshores, va ser el seu fill, Toni Batllori Obiols (1951-2023), qui se’n va cuidar. Durant dues dècades, l’enyorat ninotaire va dinamitzar el Fons i el va donar a conèixer amb mostres i edicions del fons d’armari de la pròpia col·lecció: originals, nadales, calendaris i diverses reinterpretacions, com les exposicions Els objectes d’Antoni Batllori Jofré, La Riera pam a pam o Pedres i papallones. L’any 2015, amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement, es va publicar el llibre A. Batllori Jofré en 100 (+1) dibuixos i es va estrenar la peça de teatre breu Un món dibuixat, escrita i representada pel mateix Toni Batllori cofat amb un capgròs del seu pare especialment construït per a l’ocasió.

Sempre amb la intenció de fer-ne un espai viu i d’intercanvi, i amb la voluntat d’estimular la participació activa, Batllori va organitzar els tallers anuals El primer acudit i La primera tira destinats a l’alumnat de 6è de l’Escola El Cim i de 2n d'ESO de l'Institut Turó d'en Baldiri.

Al llarg d’aquests anys, el Fons ha viatjat més enllà de Teià (al Museu del Ter de Manlleu, a Sant Julià de Vilatorta, a Vilanova i la Geltrú...) amb l’exposició itinerant sobre el centenari d’ABJ i al mateix temps ha rebut la visita de dibuixants i artistes d’altres disciplines gràcies a l’univers de relacions de Toni Batllori. És el cas de Cesc, El Roto, Guillem Cifré, Josep Maria Cadena, Josep Maria Vallès, Joma, Arnal Ballester o Josep Maria Alguersuari.

Dotze propostes

De tot plegat “i mirant de seguir la lògica ABJ”, els promotors d’aquest homenatge han escollit dotze propostes de la llista que el mateix Toni Batllori havia deixat esbossada per a aquesta exposició. “I se’ns ha acudit –expliquen– desplegar-les al voltant d’un calendari central, que és un ítem molt batllorià”. A cadascun dels mesos hi trobarem referències de datació i recordatoris singulars.

La mostra es podrà visitar fins a l’1 d’octubre. Fins llavors, hi ha programades altres activitats: el 17 de setembre a les 11h hi tindrà lloc un taller familiar “d’objectes trobats”, el dia 24 a les 11.30h s’hi oferirà una visita guiada a l’exposició seguida d’un vermut, i l’últim dia a les 10h es farà una “ruta batlloriana” per llocs emblemàtics del poble que ABJ va dibuixar o amb els quals va establir un lligam especial. L’itinerari ha estat elaborat per la pintora Anna Ballester i la tècnica en art i història Cristina Armengol, i quedarà plasmat en un tríptic perquè tothom qui vulgui el pugui fer lliurament a peu com un nou atractiu turístic de la població.


Ajuntamentdeteia