Teià participa al V Fòrum de Medi Ambient i Món Local


VForum04La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Teià, Montse Riera, i la tècnica municipal de l’àrea, Neus Rogés, han assistit al V Fòrum de Medi Ambient i Món Local organitzat per la Diputació de Barcelona al Tecnocampus de Mataró.

Els participants, procedents del sector públic i privat de l’àmbit de sostenibilitat, hi han abordat els reptes de present i futur a escala territorial relacionats amb la transició ecològica per fer front a la crisi climàtica que viu el planeta. El programa incloïa una desena de taules rodones, debats, visites a espais ambientals i intercanvis d’experiències municipals a l’entorn de tres eixos –transició energètica, naturalització i reptes ecosocials– que han comptat amb una cinquantena de ponents, com el professor Fernando Valladares, el científic Antonio Turiel o la investigadora honorària de la Universitat de Coventry Marta Rivera.

En la primera jornada, celebrada dimarts 28 de febrer, va tenir lloc la presentació del projecte Life eCOadapt50, una iniciativa de “cocreació estratègica per a l’adaptació al canvi climàtic” dotada amb un pressupost de 19 milions d’euros. El programa, cofinançat en un 60% per la Comissió Europea i en un 40% pels 24 socis públics i privats que en formen part, preveu executar fins al 2030 un mínim de 76 accions en quatre sectors econòmics especialment vulnerables als efectes del canvi climàtic: l’agroramader, el forestal, el pesquer i el turístic. Al Maresme és previst actuar-hi en l’àrea d’influència dels tres parcs naturals de la Diputació: Serralada Marina, Serralada Litoral i el Montnegre i el Corredor.

La segona sessió, que va tenir lloc ahir, es va iniciar amb la 23a Assamblea General de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Creada el 1997, la Xarxa esta formada per 320 ajuntaments, les quatre diputacions, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i diversos consells comarcals, mancomunitats i consorcis. És costum que cada Assemblea es clogui amb l’adopció d’un seguit de compromisos que vinculen els seus membres. En aquesta ocasió, la Xarxa ha aprovat per unanimitat l’anomenada Declaració de Mataró: Ciutats i pobles sostenibles com a resposta a les crisis globals, que advoca per:

- Accelerar la transició energètica com a resposta a l’emergència climàtica i a la crisi dels preus de l’energia, “en substitució del model energètic actual, que s’esgota”.

- Millorar la gestió dels recursos hídrics, en un context d’excepcionalitat per sequera a Catalunya.

- Insistir en els objectius de recollida selectiva, i impulsar l’avanç cap al residu zero i cap a una economia més circular, mitjançant una fiscalitat ambiental.

- Orientar les polítiques locals a la naturalització per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i reduir les desigualtats.

- Perseverar en la millora de la qualitat de l’aire, com a factor bàsic de salut i d’equitat social.

- Coordinar les polítiques ambientals amb les persones i per a les persones, per a un progrés social conjunt fonamentat en l’educació per la sostenibilitat.

pdf Declaracio_de_Mataró.pdf 166Kb Downloads: 464

Declaracio_de_Mataró.pdf

pdf Memòria_Xarxa_Sostenibilitat_2019-2023.pdf 59.11Mb Downloads: 483

Memòria_Xarxa_Sostenibilitat_2019-2023.pdf


Ajuntamentdeteia