Torna el Lletrescena, entre la literatura i el teatre


Lletrescena 2023Per segon any consecutiu, l’Ajuntament de Teià presenta una nova edició del festival Lletrescena. Del 23 al 26 de març, en vigília del Dia Mundial del Teatre, la població acollirà un esdeveniment únic que enguany tindrà el text teatral com a protagonista.

L’objectiu és reflexionar sobre la literatura i la creació teatral a través de la seva posada en escena i de diversos diàlegs entre professionals del sector conduïts pel director de la Sala Beckett, Toni Casares, el dia 25, de 12 a 14h i de 17.30 a 21h al teatre de La Flor de la Palma.

40 noms propis

Durant quatre dies, el públic gaudirà de 40 convidats i una vintena de propostes variades i transversals que inclouen itineraris literaris teatralitzats per cinc racons singulars de Teià, mercat de llibres (el cap de setmana del 24 i 25, al parc de can Godó) i altres activitats adreçades a tots els públics i obertes a tothom.

L’acte inaugural de Lletrescena anirà a càrrec del dramaturg Jordi Casanovas, el dia 23 a les 19h a La Unió. El guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2022 oferirà una xerrada al voltant de la pregunta clau del Lletrescena, El teatre també és literatura?, i explicarà com entén la relació entre les dues disciplines artístiques mentre l’actriu Mercè Pons llegirà fragments de l’obra de l’escriptor. El mateix dia a les 21h es podrà veure l'espectacle teatral Hamlet.01, amb Enric Cambray i direcció de Sergi Belbel, al teatre de La Flor de la Palma.

Entre les activitats programades destaca la presència de reconeguts dramaturgs com Toni Cabré, Mercè Sarrias, Pau Miró, Elisenda Guiu o Pere Riera, així com d’altres professionals de l’escena i la literatura com Marta Marco, Cristina Genebat, Carme Sansa, Santi Ricart, Jordi Boixaderas, Josep Pedrals, Martí Sales, Jordina Biosca o Jordi Boixadors. També hi seran presents les editorials Arola editors i Comanegra, cadascuna de les quals disposarà de 20 minuts per recomanar lectures d’obres dramàtiques. 

Lletrescena protagonistesHomenatge a Carme Sansa

Aquest febrer, Carme Sansa ha bufat 80 espelmes i ha celebrat 60 anys dalt l’escenari. L’any 1968 va portar a escena al Teatre Romea Vent de garbí, de Maria Aurèlia Capmany, a qui va tenir de professora de literatura. Per això, divendres 24 a les 18.30h, la teianenca Elisenda Guiu, conductora habitual de l’activitat Llegir el teatre a la Biblioteca Municipal, repassarà amb l’actriu la seva trajectòria com a intèrpret. I tot seguit, a les 20h, Carme Sansa oferirà un recital de textos i fragments de Capmany, acompanyada a l’acordió per Jaume Mallofré.

L’endemà dissabte a les 11h, l’actor Oriol Guinart dinamitzarà una trobada oberta dels conductors de clubs de lectura de les Biblioteques Públiques de Catalunya per fer balanç, precisament, dels 10 anys d’experiència del projecte Llegir el teatre, en col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya.

Activitats familiars

Amb la voluntat d’acostar el món del teatre i de la literatura a la canalla, s’hi han programat tres activitats específiques: una sessió de L’hora del conte (per a infants a partir de 4 anys) i dues de Lletres familiars (per a nens i nenes a partir de 8 anys).

El 23 de març a les 17.30h, el rondallaire Albert Estengre explicarà a la Biblioteca les aventures d’en Rovelló, un cadell de gos que viu a pagès, coincidint amb el centenari del seu autor –el lleidatà Josep Vallverdú– i la celebració de l’Any Vallverdú.

El dia 25 a les 11.30h, La Unió acollirà l’espectacle Momo, a càrrec de la Companyia Anna Roca. Es tracta de l’adaptació teatral de la novel·la homònima de Michael Ende, que té com a protagonista una nena que posseeix la meravellosa qualitat de saber escoltar els altres. L’aforament és limitat i l’entrada val 3 euros. Podeu comprar-la clicant aquí.

Per últim, el dia 26 a les 10.45h, l’alumnat de de l’Institut Turó d’en Baldiri oferiran una una sessió de lectures dramatitzades en veu alta. La proposta, dinamitzada per la rondallaire Laberta Delpoblet, és resultat del taller realitzat per Marta Montiel a totes les classes de 1r i 2n del centre educatiu.

Teià, tothora present

La gent i l’entorn de Teià són sempre protagonistes del Lletrescena. El dia 24 a les 18.30h, la dramaturga local Elisenda Guiu conduirà la conversa Llegir el teatre: Vent de garbí i una mica de por amb l’actriu Carme Sansa, a la Biblioteca.

L’endemà a les 10.30 i a les 16.15h sortiran del carrer de Pere Noguera dos itineraris literaris en què els actors i actrius de La Flor de la Palma faran una lectura dramatitzada de diversos fragments de les obres d’alguns dels autors convidats en aquesta edició. I a les 22h, la companyia de teatre de La Flor de la Palma brindarà una nova oportunitat de veure el clàssic d’Àngel Guimerà Terra Baixa, dirigit per Dolors Badia. Les entrades a cadascuna de les activitats –itineraris i teatre– costen 5 euros i es poden adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

El darrer dia, l’epicentre es traslladarà al parc de can Godó. A les 11.15 h, l’escriptor, actor i músic teianenc Jordi Boixadós donarà pas al dramaturg Toni Cabré, que presentarà el seu Teatre reunit, amb lectura de fragments a càrrec de Jordi Boixaderas. I a les 13.30h, després del vermut Negroni de Lletres sobre “narració, poesia i performativitat” amb Josep Pedrals, Martí Sales i Jordina Biosca, el Lletrescena baixarà el teló amb un concert de la Banda Municipal de Música de Teià, dirigida per Dídac Tranis.

pdf Programa_Lletrescena_2023.pdf 3.68Mb Downloads: 560

Programa_Lletrescena_2023.pdf


Ajuntamentdeteia