Els Mossos d’Esquadra ens informen de les noves modalitats d’estafes adreçades a la gent gran per tal que es faci màxima difusió.

Característiques específiques d’aquesta tipologia delictiva

Com a primera característica i la més rellevant és que les víctimes sempre són persones vulnerables (majoritàriament persones d’edat avançada), tot i que també s’han donat casos de víctimes estrangeres que es troben de vacances al nostre país. L’àmbit d’actuació d’aquests autors es dóna majoritàriament en l’àmbit rural, tenen una gran mobilitat pel territori català i utilitzen diferents modalitats delictives d’abús de confiança que es detallen en el següent apartat.

Cal destacar que en moltes ocasions les víctimes no denuncien els fets per vergonya d’haver estat enganyats.

Diferents sistemàtiques d’actuació

Tot i que es dóna una sèrie de similituds en aquesta tipologia delictiva, els autors utilitzen diferents modalitats, totes elles amb un “modus operandi” específic.

1.- Abús de confiança per mitjà de simulació d’accident

Aquesta modalitat consisteix en fer creure que el vehicle de les víctimes ha col·lidit amb el propi vehicle dels autors. Aquests fan creure a la víctima que els ha provocat uns danys i a continuació els fan parar per arreglar l’incident.

Els autors fan creure que parlen telefònicament amb l’asseguradora del vehicle de la víctima (l’interlocutor real sol ser l’acompanyant de l’autor que normalment es queda a l’interior del vehicle suposadament danyat) la qual aconsella a la víctima que pagui una quantitat de diners en efectiu a canvi de no perdre les bonificacions i la retirada del carnet.

Les víctimes solen sentir-se coaccionades i accedeixen a un pagament  desproporcionat del valor dels danys. Si no disposen de diners en efectiu al lloc dels fets, són acompanyats pels autors fins als seus domicilis o fins a entitats bancàries pròximes. El modus operandi descrit pot acabar en un fet d’engany per abús de confiança (estafa) o bé en robatori amb violència i intimidació segons com responguin les víctimes a l’engany.

El vehicles utilitzats pels autors presenten algun dany (normalment el retrovisor o alguna ratllada) i són llogats a França per terceres persones, que normalment no tenen antecedents policials. A l’interior d’aquests (guantera), de vegades, es  localitzen boles tipus “caniques” que són utilitzades per simular el soroll de l’impacte del vehicle dels autors amb el de les víctimes.

2.- Fals amic i venta de productes de baix cost a preus abusius.

Aquesta modalitat consisteix en fer creure a la víctima, recordem que sempre són persones d’edat avançada, que havien treballat junts a la mateixa empresa o que tenen un amic o familiar en comú. L’habilitat exercida per l’autor amb preguntes i fets genèrics, l’utilitza per fer creure a la víctima els arguments exposats (haver coincidit en un treball, amic en comú, etc ...) i guanyar-se la seva confiança. Arribat a aquest punt, l’autor sol·licita un quantitat de diners amb l’excusa de sufragar una despesa inesperada. A vegades, a canvi d’aquests diners, li ofereix a la víctima un producte de luxe (rellotges , jaquetes, etc..) a baix preu, resultant ser aquests imitacions dolentes i de poc valor econòmic.

En aquests casos el contacte amb la víctima el sol fer un sol autor, mentre que els altres esperen dins el vehicle realitzant tasques de vigilància.

FONT:

Unitat Regional de Proximitat i atenció al Ciutadà
Telèfon d’emergències 112


Ajuntamentdeteia