Aquest mes de març es commemora el Dia Mundial de l'Aigua

L'Assemblea General de les Nacions Unides, en la Conferència per al Medi Ambient i el Desenvolupament que va tenir lloc a Rio de Janeiro l'any 1992, va aprovar la resolució que declarava el 22 de març de cada any Dia Mundial de l'Aigua.

Des de fa tot just 20 anys, cada 22 de març, es destaca un aspecte específic relacionat amb l'aigua, posant l'èmfasi, d'una manera o altra, en la necessitat de preservar aquest recurs essencial per a la vida i el desenvolupament humà, però escàs i molt vulnerable, i que, sense el control adequat, pot esdevenir font de malalties i pobresa.

Les reiterades situacions de sequera, en el nostre territori i en moltes altres zones del món, han fet que la seva qualitat i disponibilitat sigui motiu de preocupació per als diferents governs i per a la ciutadania, que cada vegada pren, però, més consciència de la importància de no malbaratar i de protegir els recursos hídrics.

La cooperació en relació a l'aigua és essencial

Per aquest motiu, el punt de mira de la campanya proposada per Nacions Unides per a enguany, la necessitat de cooperar i d'aportar amb un enfocament interdisciplinari per desenvolupar una política sostenible que permeti l'accés a l'aigua amb garanties sanitàries, és, potser, més encertada que mai.

Els municipis, com a gestors del seu servei d'abastament d'aigua, són responsables d'assegurar que l'aigua subministrada a través de qualsevol xarxa de distribució, cisterna o dipòsit mòbil, en el seu àmbit territorial sigui apte per al consum en el punt de lliurament al consumidor. Malgrat això, la seva tasca requereix de la col·laboració i cooperació  d'administracions supramunicipals: les coresponsables de garantir la qualitat sanitària de l'aigua, com l'Agència de Salut Pública; aquelles que gestionen els recursos hídrics, com l'Agència Catalana de l'Aigua; i, òbviament, d'una administració local de segon nivell, com és la Diputació.

El suport i la col·laboració de la Diputació de Barcelona

El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona posa a l'abast dels municipis més petits, diferents eines que poden ajudar a millorar el compliment de les responsabilitats municipals en aquest àmbit, i prevenir i controlar els riscos per a la salut relacionats amb l'aigua de consum.

Actualment es presta suport a 107 municipis menors de 5.000 habitants, als que se'ls hi realitza:

  • La vigilància i control analític de la qualitat de l'aigua, seguint els criteris fixats pel Reial Decret 140/2003, que estableix els criteris sanitaris de la qualitat de l'aigua de consum humà.
  • L'elaboració i actualització dels protocols d'autocontrol i gestió del subministrament, document que ha d'elaborar i actualitzar permanentment el titular de la gestió de l'abastament, en funció de l'esmentat Reial Decret i del Pla de Vigilància i Control Sanitaris de les aigües de Consum Humà de Catalunya.
  • Suport econòmic per millorar les instal·lacions de tractament i desinfecció de l'aigua. L'any 2012 s'han atorgat ajuts a 26 del total de municipis esmentats, per un import total superior als 700.000€, que els han permès la instal·lació de cloradors automàtics amb autoanalitzador de l'aigua de sortida, mesura que garanteix la qualitat sanitària de l'aigua que arriba a l'aixeta dels consumidors.


En el Servei s'atenen també consultes de tots els municipis, relatives al control dels riscos sanitaris relacionats amb les aigües de consum i amb l'adequació de les seves estructures i activitats a la normativa vigent. S'han atès consultes relacionades amb problemes de contaminants, amb les infraestructures dels serveis municipals d'abastament d'aigües i amb competències en el control del risc i en la comunicació a la població.

A través de la pàgina oficial del World Water Day 2013 podreu conèixer més detalls sobre el calendari i les activitats que es desenvoluparan enguany.


Ajuntamentdeteia