Més de 20 alcaldes signen la Declaració de Vilassar de Dalt d’alcaldes i alcaldesses del Maresme

declaracioMunicipisIND24 alcaldes del Maresme han signat aquest dijous 5 de setembre el document que expressa el suport dels alcaldes signants a la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya i al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. El document també expressa la solidaritat cap els municipis maresmencs objecte dels contenciosos de la Delegació del Govern a Catalunya. Finalment, el batlles animen la societat civil a participar activament dels actes de l'11 de setembre i a secundar la Via Catalana.

En el marc del debat al voltant del dret a decidir en què es troba immers el país i davant la campanya de la Delegació del Govern de l'Estat Espanyol a Catalunya contra els posicionaments polítics municipals de caràcter sobiranista, 24 alcaldes de la comarca del Maresme signen la Declaració de Vilassar de Dalt impulsada pels alcaldes d'Alella, Premià de Mar i Vilassar de Dalt.

Són molts els pobles del Maresme que ja han dut a terme accions que han mostrat el seu posicionament respecte la sobirania catalana, com ara la sobirania fiscal o les declaracions de territori lliure català, i un gran nombre de municipis, de manera natural i pacífica, tenen com a únics símbols les ensenyes catalana i local com a emblemes institucionals. La Declaració de Vilassar de Dalt s'ha redactat amb la voluntat de mostrar el suport dels alcaldes signants cap els municipis objecte dels atacs de la Delegació del Govern contra els posicionaments democràtics municipals.

Conscients que els ajuntaments són peces essencials en el procés que marca la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya i el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, els batlles també animen la ciutadania i la societat civil a reforçar el procés democràtic català, tot sumant esforços amb les institucions catalanes. Alhora, la Declaració de Vilassar de Dalt deixa clara la intenció dels alcaldes de continuar treballant en la gestió del dia a dia com a prioritat quotidiana del món municipal.

Vilassar de Dalt ha acollit l'acte públic de signatura de la Declaració de Vilassar de Dalt, que ha comptat amb la presència dels tres alcaldes impulsors, Xavier Godàs, alcalde de Vilassar de Dalt; Andreu Francisco, alcalde d'Alella i Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar, així com dels alcaldes signants.

Declaració de Vilassar de Dalt d'alcaldes i alcaldesses del Maresme

El nostre país es troba immers en un procés polític de gran profunditat que es concreta en la voluntat d'exercir el dret a decidir.

Una majoria democràtica, representada en el Parlament de Catalunya, ha concretat aquest objectiu en la Declaració de Sobirania i en la constitució del Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb la voluntat de consultar el poble català sobre el seu futur polític en tant que nació. S'obre, així, la legítima possibilitat que Catalunya defensi davant l'Estat Espanyol, la UE i el món la seva voluntat d'esdevenir Estat. Estem en el nostre dret de pretendre-ho i treballar per assolir-lo.

Si bé la Constitució espanyola no ho recull explícitament, és un exercici elemental de la democràcia que les nostres institucions vehiculin els objectius polítics que es concreten en la sobirania catalana mitjançant l'exercici del dret a decidir. És més, constitueix un fet històric que la democràcia arreu ha avançat en part gràcies a transgressions raonades i sòlides de la ciutadania i de les seves institucions, de manera que així s'han assolit perfeccionaments destacables de l'Estat de Dret.

Els ajuntaments són peces essencials en aquest procés. Són la veu del territori i de la seva ciutadania, alhora que han de garantir la lleialtat a les institucions catalanes: el Parlament i la Generalitat de Catalunya.

Els ajuntaments han de gestionar un dia a dia complicat, d'esforç continuat per garantir els serveis públics donada la situació econòmica general. Aquesta és la prioritat quotidiana del món municipal. Tot i això, és raonable i necessari que els ajuntaments expressin políticament el seu posicionament respecte de la sobirania catalana. Fins ara hi ha hagut diversitat de mocions, posicionaments i accions, com l'exercici de la sobirania fiscal, que de manera diversa han mostrat aquesta voluntat política. Un gran nombre de municipis, també, de manera natural i pacífica mantenen com a únics símbols les ensenyes catalana i local.

Per la seva banda, la Delegació del Govern de l'Estat Espanyol a Catalunya ha iniciat una campanya contra els posicionaments polítics municipals de caràcter sobiranista i per reclamar la presència de l'ensenya espanyola allà on no hi oneja. S'estan interposant contenciosos contra els ajuntaments de manera continuada i desmesurada. Aquesta política té per objectiu subjugar els municipis tot escapçant-los llur capacitat de posicionament democràtic al voltant de la sobirania catalana i generar problemes innecessaris allà on no n'hi havia.

Després que el darrer Onze de Setembre més d'un milió de catalans i catalanes es manifestessin sota el lema 'Catalunya, nou estat d'Europa', afrontem la propera Diada Nacional amb un repte encara més gran: la Via Catalana, una cadena humana que unirà milers de persones travessant de Nord a Sud el nostre país. La societat civil catalana continua reclamant majoritàriament tenir la possibilitat democràtica de decidir sobre el futur polític del nostre país.

Per tot això, els alcaldes i alcaldesses del Maresme sotasignats acordem:

1. Donar suport a la Via Catalana per la Independència i al conjunt d'actes que es facin en el marc de l'11 de setembre en els diferents municipis. Fem una crida a la ciutadania del Maresme a sortir al carrer per tal de manifestar la seva voluntat d'exercir el dret a decidir.

2. Expressar la nostra solidaritat amb els municipis perseguits per la Delegació del Govern de l'Estat Espanyol i instar-la a aturar la campanya de requeriments i contenciosos contra els ajuntaments catalans i a respectar les seves decisions democràtiques.

3. Treballar perquè els nostres municipis participin activament d'aquest procés cap al ple exercici de la nostra sobirania com a país, donar suport a la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya i al Pacte Nacional pel Dret a Decidir i convidar les entitats i ciutadania dels nostres municipis a participar-hi.

4. Continuar treballant ens els quefers quotidians de les nostres ciutats, viles i pobles com a primera prioritat de la gestió pública municipal. En moments com l'actual no oblidem ni per un minut -ni a causa de cap campanya- que hem de treballar per proporcionar un servei públic de qualitat en un context de recursos escassos, i perquè la nostra gent continuï mirant el futur amb esperança.

Vilassar de Dalt, 5 de setembre de 2013

Alcaldes signants

Alella: Andreu Francisco i Roger
Arenys de Mar: Estanislau Fors i Garcia
Arenys de Munt: Josep Manel Ximenis i Gil
Argentona: Ferran Armengol i Tauran
Cabrera de Mar: Jordi Mir i Boix
Cabrils: Avelina Morales Serra
Calella: Montserrat Candini i Puig
Caldes d'Estrac: Joaquim Arnó i Porras
Canet de Mar: Jesús Marín i Hernàndez
El Masnou: Pere Parés i Rosés
Mataró: Joan Mora i Bosch
Montgat: Francesc Xavier Garcia i Arrocha
Òrrius: César Díaz Carpena
Premià de Dalt: Joan Baliarda i Sardà
Premià de Mar: Miquel Buch i Moya
Sant Andreu de Llavaneres: Bernat Graupera i Fabregas
Sant Iscle de Vallalta: Núria Sans Palau
Sant Pol de Mar: Montserrat Garrido Romera
Sant Vicent de Montalt: Miquel Angel Martínez Camarasa
Santa Susanna: Joan Campolier Montsant
Teià: Joan Castán Peyron
Tordera: Joan Carles Garcia Cañizares
Vilassar de Mar: Joaquim Ferrer i Tamayo
Vilassar de Dalt: Xavier Godàs i Pérez

Fins a 8 municipis de la comarca del Marsme han estat denunciats, en els darrers mesos, per la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya tant per no penjar la bandera espanyola com per impulsar la sobirania fiscal o per declarar-se territori català lliure i sobirà. Es tracta d'Arenys de Munt, Premià de Mar, Sant Pol de Mar, Cabrera de Mar, Malgrat de Mar, Alella, El Masnou i Vilassar de Dalt.
D'entre aquests vuit municipis Arenys de Munt és el que acumula més denúncies. En té tres (per no penjar la bandera, per impulsar la sobirania fiscal i per declarar-se territori lliure i sobirà). Segueix Vilassar de Dalt amb dues (per no penjar la bandera i per impulsar la sobirania fiscal). Sant Pol de Mar va ser denunciat per no penjar la bandera espanyola, un conflicte ja resolt que es va tancar amb la restitució de la bandera a l'Ajuntament. Premià de Mar, Malgrat de Mar i Cabrera de Mar han estat denunciats per impulsar la sobirania fiscal mentre que Alella i El Masnou ho han estat per declarar-se territori català lliure i sobirà. Alella, a més a més, també ha rebut un requeriment per tal que restitueixi la bandera espanyola a l'Ajuntament.

Municipis denunciats:

- Per no penjar la bandera espanyola: Arenys de Munt, Premià de Mar, Sant Pol de Mar i Vilassar de Dalt
- Per impulsar la sobirania fiscal: Arenys de Munt, Cabrera de Mar, Malgrat de Mar, Premià de Mar i Vilassar de Dalt
- Declarar-se territori lliure i sobirà: Alella, Arenys de Munt i El Masnou.

Municipis maresmencs que exerceixen la sobirania fiscal:
Alella
Arenys de Mar
Arenys de Munt
Argentona
Premià de Dalt
Vilassar de Dalt

Municipis maresmencs que han aprovat mocions per exercir properament la sobirania fiscal:
Cabrera de Mar Cabrils
Calella Canet de Mar
Malgrat de Mar
Premià de Mar
Tordera
Vilassar de Mar

Municipis maresmencs declarats Territori català lliure i sobirà
Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Calella, Canet de Mar, El Masnou, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Teià,Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar

Font: Associació de Municipis per la Independència


Ajuntamentdeteia