Teià executarà 10 propostes dels pressupostos participatius

participatius2018bEl passat divendres 16 de novembre va tenir lloc a l’Espai can Llaurador l’acte de presentació del resultat de la votació dels pressupostos participatius de Teià, que es va desenvolupar per via telemàtica entre el 24 de setembre i el 31 d’octubre. La regidora de Participació Ciutadana, Sílvia Marcos, va explicar que hi han pres part 497 votants, la qual cosa representa el 9,14% dels cens d’habitants majors de 16 anys.

“És una dada molt bona”, va dir Marcos, “que és deguda, en bona part, a l’esforç per garantir el dret de vot dels col·lectius amb més dificultats d’accés a les noves tecnologies”, mitjançant la instal·lació de punts de votació itinerants a diferents veïnats i equipaments, incloent-hi la visita als pisos de la gent gran.

Comparada amb altres poblacions del Maresme, Teià només té per davant Argentona amb un 10,5%, amb la diferència que el seu ajuntament fa més anys que els va posar en pràctica i que hi destina mig milió d’euros: una xifra molt llaminera que n’incentiva l’interès.

Per a la regidora, l’experiència és positiva i irreversible: “els pressupostos participatius representen una nova manera d'entendre la relació entre la ciutadania i les institucions, ja que afavoreixen el debat i la reflexió col·lectiva sobre quines són les prioritats municipals”.

L’alcalde, Andreu Bosch, va afirmar que “ens sentim orgullosos d’aquest procés, que ha estat impecable”, i va demanar un aplaudiment per a Marcos, a qui s’hi va referir com una “lluitadora incansable d’aquest projecte”, i per als membres de la Comissió de seguiment. En nom seu, Gisela Clavell va donar les gràcies a tots els votants i va augurar als pressupostos participatius “un futur molt important per davant perquè dependrà dels polítics, però sobretot de tots nosaltres”.

votsL’escola, mobilitzada
Tal com establien les bases del procés, cada elector podia emetre tants vots com volgués fins a exhaurir el topall dels 100.000 euros, de manera que el nombre total de sufragis supera, lògicament, el d’electors.

La primera posició ha estat per al projecte de millora de la climatització de l’Escola El Cim, amb 236 vots. La comunitat educativa del centre es va mobilitzar per fer sentir les seves reivindicacions, ja que també ha estat seleccionat en tercera posició i 180 vots un altre projecte per pacificar el trànsit i senyalitzar la zona escolar amb retolació lluminosa.

En segon lloc i 215 vots ha quedat el projecte per recollir les aigües pluvials de la teulada del refugi del Vedat, pressupostat en 2.120 euros. D’aquesta manera, l’ADF Teià posarà la cirereta al 11.000 euros que li ha concedit recentment per la Diputació de Barcelona en la convocatòria dels premis de prevenció d’incendis de 2018.

propostes guanyadoresLa gent gran, satisfeta
La quarta proposta més valorada, amb 133 suports, ha estat la instal·lació d’una carpa exterior al Casal de la gent gran de ca la Cecília. Els avis i àvies presents a l’acte van celebrar-ho brindant amb cava. Suposarà una inversió de prop de 27.000 euros i la Comissió de seguiment va advertir que se n’haurà de fer un reglament d’ús.

El cinquè lloc va ser per a una campanya cívica per acabar amb els excrements de gossos a les voreres i zones verdes, amb 132 vots. De fet, la millora i embelliment de l’espai públic va regir en la resta de casos: col·locació de jardineres a la Riera (115 vots); rètol d’entrada a Teià a l’avinguda de Joan XXIII, a la partió amb Alella i El Masnou (87 vots); adequació d’un parc infantil al costat de la piscina municipal de Sant Berger (76 vots); millora de l’enjardinament de la rotonda del carrer de Tarragona (71 vots) i substitució de les bandes reductores de velocitat que hi ha al carrer de Josep Puigoriol per evitar les vibracions i el soroll de les actuals (63 vots).

El cost total inicialment previst per executar els projectes guanyadors és de 88.018 euros. Tal com va informar la regidora de Participació, els 12.000 euros que sobren es dotaran igualment en el pressupost municipal de 2019 per si alguna de les propostes n’acaba costant una mica més o bé per donar-hi cabuda a una altra si es poden realitzar per menys diners.

Els ‘skaters’ hauran d’esperarparticipatius2018a
La construcció d’unes pistes d’skate al parc de can Llaurador era una reivindicació d’un grup de joves i adolescents i les seves famílies. Va quedar en sisena posició, amb 124 vots, però en va quedar exclosa perquè l’elevat import del projecte (72.600 euros) feia que ja no quedés prou pressupost en aquell ordre de prelació.

Tant la regidora com l’alcalde van tenir paraules d’ànim per als joves: “És un bon projecte i tot just són els primers pressupostos participatius, així que no defalliu”, va dir-los. Durant el refrigeri, l’alcalde es va quedar conversant amb alguns dels impulsors de la proposta i va assegurar-los que “tots els partits polítics hauran de saber llegir els resultats i prendre’n nota”.

Ajuntamentdeteia