A partir de demà dimarts, 14 d’abril, el Govern espanyol ha ordenat la represa de l’activitat productiva a Catalunya en tots els sectors econòmics considerats com a no essencials. Aquesta disposició suposa el retorn a la feina de més d’un milió de treballadors i treballadores, especialment en el món de la indústria i de la construcció. Es tracta de totes les persones assaliarades que es van veure afectades pel reial decret llei 10/2020, que establia un “permís retribuït recuperable” entre el 30 de març i el 9 d’abril amb l'objectiu de disminuir el risc de contagi i permetre descongestionar les UCIs dels hospitals.
La decisió del Govern central ha estat qüestionada per la Generalitat i bona part de la comunitat mèdica i científica, partidàries de mantenir el confinament total durant algunes setmanes més. Per la seva part, l’executiu de Pedro Sánchez defensa que la mesura és necessària per salvaguardar l’ocupació i treure l’economia de la “hivernació”, i afirma que no suposa aixecar el confinament, ja que es mantenen les mateixes restriccions d’activitat contemplades en la declaració de l’estat d’alarma.
Mascaretes a Barcelona
Fins a la data, no és obligatori l’ús de guants i mascaretes per sortir al carrer; però sí és recomanable per evitar nous contagis. Per suplir la manca d’aquests articles en el mercat, el Govern espanyol va enviar ahir a Catalunya 1.714.000 mascaretes d’un sol ús, que seran distribuïdes entre dimarts i dimecres a les estacions de tren i autobús de totes les poblacions de la demarcació de Barcelona amb més de 30.000 habitants. Això significa que no se’n podran trobar ni a Teià, ni al Masnou.
Els usuaris del transport públic que facin transbordaments a Barcelona o el seu entorn metropolità, és possible que en rebin a les estacions de metro entre les 6.30 i les 12h.
Més transport urbà
Atenent les directrius de mobilitat de la Generalitat, l’Ajuntament de Teià augmentarà a partir de demà la freqüència de la línia urbana C15 de bus entre el centre de la població i l’estació de tren d’Ocata. En concret, es retornarà a la situació anterior al 20 de març, de manera que es passarà dels 10 als 19 viatges diaris en cada sentit.
Pel que fa a la línia interurbana C18, que connecta Teià i Barcelona, la Generalitat mantindrà els mateixos horaris i freqüència que regeixen des del 3 d’abril, amb set expedicions diàries de dilluns a divendres en cada sentit (vegeu la imatge adjunta).
Tant la C8 com la C15 mantenen l’horari habitual de dissabte i resten sense activitat diumenge i els dies festius.
Amb el retorn a la feina, a partir de demà, dels treballadors i treballadores no essencials, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha confirmat que decau també la gratuïtat del transport públic, per la qual cosa tots els bitllets i abonaments s’hauran de validar.
Ajust de l’oferta
Arran de la crisi del coronavirus, els ajuntaments i els operadors de transport han hagut de redimensionar constantment la seva oferta de mobilitat, d’acord amb les recomanacions de les autoritats sanitàries.
En el cas de Teià, la línia C8, que és competència directa de la Generalitat, opera des del 3 d’abril amb un sol vehicle i presta el 46% del servei habitual.
En condicions de normalitat, la C15, que planifica i finança l’Ajuntament, ofereix 33 viatges diaris en cada sentitat, de dilluns a divendres. El 20 de març se’n rebaixar el nombre a 19 i el 7 d’abril, a només 10.
Caiguda de la demanda
L’impacte del coronavirus sobre la mobilitat obligada per raons de feina i estudis ha estat enorme. El trànsit de vehicles privats a la regió metropolitana ha caigut en percentatges que oscil·len entre el 65% i el 92%, segons el dia i la franja horària.
En el cas de la línia C15, la davallada ha estat del 89%. Si abans del coronavirus la mitjana d’usuaris d’un dia feiner era de 540 viatgers, d’ençà del 16 de març s’ha situat a l’entorn dels 60. Això significa que la mitjana de passatgers per cada expedició s’ha reduït de 16 a 3 persones.
Aquesta caiguda ha estat progressiva, setmana rere setmana. Fins al 24 de març, la mitjana d’usuaris els dies feiners va ser de 93,5. Del 24 al 31 de març, va baixar fins a 55,6. I de l’1 d’abril al 9 d’abril, a 33,2.
Pel que fa als caps de setmana, s’ha passat de 287 viatgers de mitjana el dissabte i de 145 el diumenge a 44,6 i 27, respectivament, durant el confinament.
Ara, l’Ajuntament de Teià tem que el repunt de la mobilitat pugui provocar nous focus d’infecció. Per minimitzar-ne el risc, recomana utilitzar el transport públic només en cas de necessitat i recorda a tothom les mesures d’autoprotecció, com ara la necessitat d’usar mascaretes i de no superar l'ocupació màxima del vehicle, que en cap cas no podrà superar un terç de la seva capacitat.