Després de les últimes sessions telemàtiques, el passat 16 de juliol l’Ajuntament de Teià va recuperar el format presencial amb un ple municipal en què tots els membres de la corporació duien mascareta i van mantenir la distància de seguretat interpersonal, la qual cosa els va obligar a distribuir-se entre la taula de regidors i les cadires que habitualment es destinen al públic. A més, es van ruixar els micròfons amb una solució hidroalcohòlica cada cop que s’usaven.
A la llum de les circumstàncies, l’alcalde, Andreu Bosch, va dedicar paraules d’agraïment al personal de Secretaria, Intervenció i Comunicació per fer possible la gestió dels tràmits administratius i la transmissió de la sessió a través del canal de YouTube.
Nou regidor
En aquell “ple emmascarat” –com va definir-lo l’alcalde– va prendre possessió Raül Mínguez com a nou regidor de Promoció Econòmica Econòmica, en substitució de Mercè Alòs. Mínguez, que era el número 9 de la candidatura d’ERC-Compromís a Teià a les eleccions municipals, va prometre el càrrec i va assegurar que compliria les seves funcions “amb responsabilitat”.
Els representants de la resta de grups li van donar la benvinguda i li van brindar la seva col·laboració.
Primera modificació del POUM
El ple va acordar, amb l’abstenció de GT, la primera modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) d’ençà la seva aprovació definitiva l’any 2016. La modificació afecta el Polígon d’Actuació Urbanística (PAU) número 17, a l’àmbit de les Basses, i pel seu abast “no està subjecta a avaluació ambiental ja que no suposa un canvi substancial de les directrius i objectius del planejament”.
Tanmateix, caldrà sol·licitar informe sectorial a la companyia Aigües de Barcelona (Agbar), com a titular de l’aqüeducte de Dosrius, ja que la infraestructura discorre per l’àmbit de la modificació.
En paral·lel a l’obertura d’un termini d’informació pública d’un mes, el ple va acordar la suspensió de llicències d’obres i parcel·lació dins l’àmbit de la modificació per un termini màxim de dos anys.
Rebutjada la revisió d’ofici
Amb els vots d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT, el ple va desestimar la revisió d’ofici sol·licitada el passat 17 de febrer pel grup municipal del PSC sobre l’acceptació de la cessió del dret de superfície de la pista de bàsquet de l’Agrupació Esportiva Teià (AE Teià), així com del consegüent contracte d’obres per al seu arranjament.
El PSC demanava que l’Ajuntament revoqués i deixés sense efecte els dos actes administratius pel fet de considerar-los “nuls de ple dret”.
L’alcalde es va remetre a l’informe jurídic del 9 de juny que desestima cadascuna de les al·legacions objectades pel PSC.
El portaveu socialista, Joaquim Roca, va observar que “l’Alcaldia està demanant al ple que adopti un acord tècnic”, a partir d’un informe de l’assessor jurídic, i va alertar els regidors del risc d’incórrer en “responsabilitats individuals”. Per això va proposar “que no es facin més passes, per a tranquil·litat de tots plegats, i se sotmeti la qüestió directament a examen de la comissió jurídica assessora de la Generalitat, a partir dels informes de l’Ajuntament, del club i de l’empresa constructora”. Altrament, Roca va avisar que “si hem d’anar als tribunals, no dubtarem a fer-ho”.
L’alcalde, Andreu Bosch, va considerar que aquell advertiment “vessa tots els paràmetres”. “Només faltava sentir l’amenaça explícita de recórrer als tribunals”, va exclamar. Bosch va recordar que la cessió gratuïta de la pista a favor de l’Ajuntament per un termini de 50 anys va ser “votada per unanimitat en l’anterior mandat i per majoria absoluta en aquest” i va acusar el PSC de “no tenir en compte l’expressió de la voluntat popular i de l’AE Teià”. “Què caram perseguiu?”, va inquirir.
Roca va respondre. “Perseguim el següent: vigilar que es compleixi la normativa i la llei vigent”. I va precisar: “Estem d’acord que s’arregli la pista, però volem una pista millor, amb un aparcament subterrani pensant en els comerços i la gent que ve a comprar”. El regidor del PSC va justificar aquesta opció perquè “les obres s’estan fent amb cèntims de tots els contribuents” i va defensar la viabilitat de la seva proposta: “La pista quedaria més alta, però no gaire, i costaria molts pocs diners més. Segons els nostres càlculs, s’amortitzaria ràpid”.
L’alcalde va assegurar que no entén “a què condueix aquesta croada” i va precisar que “un milió d’euros no és una miqueta més. S’ha de ser molt seriós”, va dir, i va reprendre Roca per haver dit “animalades una rere l’altra” perquè “barreja conceptes a la seva voluntat”.
El regidor d’Esports, Jordi López, va recordar que el president de l’AE Teià va intervenir en el ple del 21 de novembre i va deixar clar “que si li haguessin proposta de fer-hi un pàrquing, s’hauria negat a signar la cessió”.
El portaveu del PSC s’hi va refermar: “Només faltaria. Són cèntims de l’erari públic que van a parar a una entitat privada i no tot el poble juga al bàsquet, ni a tots els teianencs els agrada el bàsquet”.
“Vostès s’han llegit el conveni?”, va preguntar l’alcalde. “No és només per jugar a bàsquet, ni perquè només ho faci l’AE Teià, sinó perquè se’n beneficiïn moltes altres entitats i l’Ajuntament hi pugui programar activitats de tota mena, d’acord amb la regulació sectorial i la legislació vigent”, va dir Bosch.
El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va anticipar que, “si tot va bé, per la Festa Major ja se’n podrà gaudir i no hi ha res millor que tot el poble ho pugui fer”.
El regidor de Cs, David Basi, s’hi va abstenir perquè "es tracta d'una qüestió jurídica que ha de seguir el seu curs". Sobre les raons i la legitimitat de les dues posicions, Basi va afirmar que “és igual de democràtic un acord de ple que el dret a presentar-hi un recurs”.
Camp de golf
El ple també va acordar, per unanimitat, la proposta de donar per finalitzada la concessió demanial del terreny municipal del camp de golf de Sant Berger, després que el 16 de juny va vèncer el contracte inicial per 20 anys signat el 1999 amb el Centre de Golf Sant Cebrià i un cop l’empresa explotadora n'ha renunciat expressament a la pròrroga.
L’alcalde va explicar que “esperem que al llarg d’aquesta tardor es pugui treure una nova licitació, amb un cànon anual menys onerós i molt més ajustat a la realitat del mercat”.