Avui dilluns, 28 de setembre, el Tribunal Suprem ha donat a conèixer la sentència per la qual ratifica la condemna del president de Catalunya, Quim Torra, a un any i mig d’inhabilitació per haver trigat més del compte a retirar del balcó del palau de la Generalitat una pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics i del retorn dels exiliats durant la campanya electoral de març de 2018, a instàncies de la Junta Electoral Central.
La inhabilitació del president ha merescut la resposta d’una part de la ciutadania, els moviments cívics i el món municipal. A Teià, desenes de persones s’han concentrat a les 19h davant de l’Ajuntament per expressar el seu rebuig a la sentència i el seu suport a la sobirania de les institucions democràtiques catalanes.
A l’acte eren presents els representants d’ERC-Compromís amb Teià, JxCat i GT.
Moció urgent
En nom del consistori, l’alcalde, Andreu Bosch, ha llegit una proposta de resolució impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i ha anunciat que serà sotmesa a votació per a la seva aprovació aquest mateix dimecres, amb motiu d’una sessió plenària urgent i extraordinària.
La moció constata que “un cop més la justícia fa política i se situa per damunt de la democràcia” i assegura que la inhabilitació del “representant del poble de Catalunya” és un “un fet molt greu, gravíssim, que mereix una resposta contundent, a diferents nivells, des de la societat però també des de les institucions”.
El text rebutja “de forma rotunda i contundent la decisió del Suprem”, al qual acusa d’utilitzar “el seu poder per discriminar arbitràriament” i de “vulnerar de forma reiterada l’estat de dret” i la separació de poders.
La moció exigeix “el respecte absolut pels drets fonamentals”, i en particular el dret d’expressió dels càrrecs electes, i condemna la repressió dels aparells de l’Estat contra el moviment independentista: “Un estat que no ens respecta i que ens discrimina a nivell cultural, econòmic, social... i que s’ha convertit en persecució política per qui ha optat per defensar, de forma legítima, la República Catalana”.
L’AMI qualifica la sentència com a “totalment grotesca i desproporcionada” i demana “el màxim respecte per les institucions catalanes i pels nostres representants, escollits democràticament”.
Per acabar, la moció reitera el “compromís” de l'entitat per “continuar treballant des de cada poble i per materialitzar l’estat català; una opció política que és l’única capaç de garantir, en aquests moments, la democràcia, el progrés social i econòmic i la protecció de la cultura i les institucions”.