Avui dimecres, 25 de novembre, és el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Per aquest motiu, la Regidoria d’Igualtat i Civils ha organitzat, en col·laboració amb el col·lectiu local Dones 21, un seguit d’actes de denúncia i reivindicació.
De bon matí, el passeig de la Riera s’ha llevat amb els fanals guarnits amb 80 llaços de color lila, en record i homenatge a totes les dones assassinades a l’Estat espanyol a causa de la violència masclista al llarg de 2020. També a l’edifici de l’Ajuntament llueix avui una pancarta en què s’expressa el compromís de “Teià contra la violència masclista”.
Lectura itinerant
A les 11h s’ha iniciat un recorregut per diferents punts de la població amb un vehicle equipat amb megafonia des del qual s’ha donat a conèixer el manifest redactat per Dones 21. La comitiva ha fet diverses aturades al passeig de la Riera, l’escola El Cim i l’Institut Turó d’en Baldiri, on els estudiants han tret el cap per les finestres per sentir el discurs.
A les 12h, la regidora d’Igualtat i Drets Civils, Èrica Busto, n'ha fet la lectura institucional davant de l'Ajuntament. “Amb aquestes accions volem que la gent prengui consciència de la magnitud de la tragèdia: dones que són assassinades pel simple fet de ser dones”, ha denunciat. I ha instat als homes “perquè deixin de ser còmplices i denunciïn i assenyalin tots aquells actes, comentaris, imatges i comportaments que atemptin contra la dignitat de les dones”.
L’acte ha comptat amb l’assistència de diversos representants polítics i d’un grup de treballadors i treballadores municipals que s’ha sumat a l’aturada de cinc minuts contra la violència de gènere i ha fet un minut de silenci en record a les víctimes.
Espelmes i cassolada
Aquesta tarda, hi ha convocada a les 17.30h una encesa d’espelmes a la plaça de l’1 d’Octubre i a les 20h, l’Ajuntament de Teià i Dones 21 fan una crida a afegir-se des del balcó de casa a la cassolada feminista organitzada arreu del país per diverses entitats, dins de la campanya #NovembreFeminista.
Manifest íntegre
A continuació reproduïm el manifest redactat per Dones 21 amb motiu del 25-N:
“Avui tornem a ser als carrers per fer sentir la nostra voluntat en contra de la violència masclista. Ja són 73 dones assassinades a tot l'Estat i 12 dones a Catalunya enguany. Passen els anys i ens continuen matant. Nombrosos casos de violacions i abusos sexuals surten a la llum constantment. En molts casos, la majoria de les víctimes no s’atreveixen a denunciar-los per por a ser jutjades, menyspreades o acusades de mentir.
Les pautes de conducta i de relació entre joves continuen reproduint rols i estereotips de gènere, i les violències masclistes continuen existint i intoxicant les relacions entre la gent jove.
No hi ha res que justifiqui una agressió. Tampoc les agressions psicològiques, que deixen una petjada emocional.
Les violències contra les dones persisteixen en una situació patriarcal que es resisteix a canviar i que situa les dones en una posició de desigualtat.
La violència masclista no és un problema “de” les dones. Les agressions masclistes no són casos aïllats ni inevitables sinó que són fruit d’una societat masclista i amb desigualtats per raó de gènere que cal transformar.
No farem ni un pas enrere. La violència masclista requereix de la implicació de tothom per aconseguir erradicar-la.
Una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, és una agressió contra totes les dones. Les dones hem de perdre la por a assenyalar i denunciar els agressors perquè la nostra sororitat és la nostra força.
Ens dirigim a les dones, que en plena pandèmia esteu a casa amb el vostre agressor: No esteu soles, demaneu ajuda a la veïna, a la botiga on compreu el pa, a la farmàcia,...o si podeu truqueu al 016 atenció permanent, 24 hores, 365 dies. Gratuït i confidencial.
Ens dirigim també als homes que estan en contra d’aquestes violències: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu. Fa més de 10 anys que a Catalunya tenim una llei que lluita pels drets de les dones a erradicar les violències masclistes, el tràfic i l’explotació de dones però també els matrimonis forçats o la mutilació femenina. Però amb les lleis no n’hi ha prou.
Necessitem prevenció, perquè la violència no sigui una opció vàlida en les relacions de parella.
Necessitem recursos per garantir una atenció digna i de qualitat a les dones en situació de violència masclista, i, especialment, en tot el procés de denúncies i procediments judicials.
Necessitem recursos d’urgència i atenció de qualitat per recolzar les dones en situacions de risc per a elles i els seus fills i filles.
Als agressors, un recordatori: No hi ha espai per a la impunitat.
Cridem avui i ho seguirem cridant tots els dies de l’any: Si en toquen a una, ens toquen a totes!”