Ahir dilluns, 11 de gener, es va reprendre l’activitat cultural i formativa a l’Espai can Llaurador i La Unió. Podeu apuntar-vos-hi a través d'aquest enllaç, per correu electrònic (
Visió global
Com és habitual al principi de cada trimestre, la Regidoria de Cultura ha editat un fulletó amb la programació que properament rebreu a casa o trobareu a diferents establiments comercials i equipaments públics. El tríptic adquireix una visió de conjunt i compila tota l’oferta cultural i de lleure de la masia can Llaurador, de La Unió, de la Biblioteca i del celler romà de Vallmora.
Idiomes en línia
A causa de la situació sanitària, la Regidoria de Cultura ha decidit combinar les activitats i experiències presencials amb la formació en línia. Aquesta aposta és particularment inequívoca en l’aprenentatge d’idiomes. D’entrada, els cursos d’anglès (nivell bàsic, elementary, lower-intermediate i intermediate) i francès s’impartiran per videotrucada. També ho faran les deu sessions del curs d’iniciació a l’italià que des de 2018 s’ofereix de forma gratuïta als alumnes de l’Institut Turó d’en Baldiri per afavorir l’intercanvi lingüístic amb els joves del municipi agermanat de Massarosa.
La Biblioteca també ha programat una sessió de l’Hora del conte en anglès. Aquesta Story time tindrà lloc el 2 de març.
Activitats familiars
Cada mes, la Biblioteca organitza una Hora del conte per a infants a partir de 3 anys: Allà on viuen els monstres (19 de gener), Natasha. Història d’una adopció (9 de febrer) i la citada Under the sea (2 de març). El 16 de març, s’hi oferirà un taller creatiu d’etiquetes d’ampolles de vi i cava com a part de la campanya Biblioteques amb Denominació d’Origen.
Per Carnestoltes, el celler romà de Vallmora organitzarà el 7 de febrer un taller infantil a l’entorn d’aquesta celebració. Per la seva part, La Unió acollirà dues sessions familiars: un taller de dansa contemporània i expressió corporal, el 20 de febrer, i un altre de Contes en moviment per conèixer l’imaginari de les rondalles i representar-les plegats, el 6 de març.
Exposicions i maquetes de tren
L’exposició del pessebre artístic es clourà el proper diumenge, 17 de gener, amb el lliurament de premis del concurs fotogràfic #pessebreteia2020.
El 18 de febrer, La Unió obrirà la mostra Davantals subversius. Aquest projecte transformador i participatiu d’il·lustració tèxtil per commemorar el 8 de març donarà pas, el 18 de març, a una exposició de diorames i modelisme i per commemorar el quinzè aniversari de l’agrupació d’Amics del tren Teià-Maresme.
Les parets de la Biblioteca també lluiran plafons ben originals: al gener, Un mar de llengües, sota el patrocini de l’Associació Unesco del Masnou; al febrer, Natasha. Història d’una adopció, de la pintora Mercè Armengol, i al març, Joan Baptista Cendrós, el mecenes desconegut, un dels cinc empresaris fundadors d’Òmnium Cultural, ideòleg del Premi Sant Jordi, recuperador del Teatre Romea i creador de la Fundació de l’Enciclopèdia Catalana.
Xerrades i conferències
La dramaturga teianenca Elisenda Guiu serà la conductora del cicle Llegir el teatre que impulsen el Teatre Nacional de Catalunya i la xarxa de Biblioteques Públiques de la Generalitat: el 14 de gener parlarà de l’obra L’hèroe, escrita el 1903 per Santiago Rusiñol, i el 25 de febrer abordarà el drama Encara hi ha algú al bosc, d’Anna Maria Ricart, sobre la violència sexual a la guerra de Bòsnia.
Sense sortir de la Biblioteca, el 22 de gener Jordi Esteban pronunciarà una conferència a l’entorn de l’exposició Un mar de llengües i el 4 de febrer el poeta Raúl Cristian Aguirre protagonitzarà l’acció per a adults Poesía, ¿estàs ahí?
Trio d’asos: Beethoven, Verdi i Fellini
El 19 de febrer, La Unió commemorarà el centenari del naixement del cineasta italià Federico Fellini amb un cinefòrum sobre la pel·lícula Ànimes sense consciència, del 1955, en versió original subtitulada. El 26 de febrer, l’Espai can Llaurador dedicarà un xerrada a Ludwig van Beethoven amb motiu del 250è aniversari del seu naixement i el 17 de març l’historiador Pol Avinyó, del Gran Teatre del Liceu, presentarà a la Biblioteca l’òpera Otello, de Giuseppe Verdi.
Referents femenins
A més de l’esmentada exposició Davantals subversius, Teià se sumarà al Dia Internacional de les Dones amb la projecció, el 12 de març, del documental Joana Biarnés, una entre tots i una conferència a càrrec del seu director, Jordi Rovira. I sense deixar el fotoperiodisme ni l’Espai can Llaurador, el 19 de març tindrà lloc una xerrada sobre Història de la fotografia feta per dones en què es repassarà la trajectòria de Dorothea Lange, Margaret Bourke-White, Frances Benjamin Johnston i Laura Gilpin, que van immortalitzar la societat nord-americana de la primera meitat del segle XX.
Per poc més de 50 euros, l’Espai can Llaurador oferirà a partir del 16 de febrer un curs de cinc sessions d’Iniciació a la fotografia amb smartphone per esprémer tot el suc de les aplicacions per a Android i iOS.
Ciències socials i recursos competencials
Seguint amb les activitats de pagament, l’Espai can Llaurador acollirà un nou curs d’història de Catalunya des de l’any 1975 fins a l’actualitat, estructurat en cinc sessions, i els dies 2 i 9 de març serà l’escenari d’un taller conduït pel cantant del grup Obeses, Arnau Tordera, per “obrir les cançons per dins” i descobrir els secrets de l’èxit de les cançons més populars de la música rock.
Tallers de cuina i sortides culturals
La Regidoria de Cultura ha programat tres sessions per conèixer des dels seus mateixos fogons les principals receptes de la cuina mediterrània, accessible i de proximitat del restaurant Mas Padellàs. Hi ha l’opció de triar una sessió (el 25 de gener, el 22 de febrer i el 22 de març a les 19h) a raó de 10,30 euros cadascuna, o bé de fer-les totes per 25,75 euros.
Pel mateix preu de 10,30 euros, el 13 de març podreu conèixer les vinyes de la Coma Clara i fer un tast de vins i espumosos del celler Alella Vinícola a can Jonch, dins del projecte d’enoturisme batejat com a Finka 4.1, o bé visitar, el 21 de març, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona.
El celler romà de Vallmora també ofereix una àmplia gama d’activitats enogastronòmiques que podeu reservar a
Activitats recurrents
Quan la situació de pandèmia ho permeti, La Unió recuperarà la seva programació estable amb classes setmanals de ioga, estiraments i gimnàstica abdominal i hipopressiva, a raó de 51,5 euros les 10 sessions, i com a activitats gratuïtes es reprendran els tallers d’intercanvi lingüístic d’anglès, castellà, català, francès i italià, dins del projecte Aprenem.
Malgrat el confinament municipal, el celler romà de Vallmora manté les visites guiades i el tast de vins de la DO Alella tots els caps de setmana a les 11h.