Ahir al vespre va tenir lloc l’acte de lectura del pregó de la Festa Major de Sant Martí, a càrrec del Club Excursionista Teià, que enguany celebra el 20è aniversari. A causa de la pluja, l’acte es va traslladar del lloc inicialment previst –la pista de l’AE Teià– a l’envelat de can Bruguera.
La presidenta de l’entitat, Georgina Missé, va donar la benvinguda als assistents i va convidar tothom a participar en les seves activitats: “Volem transmetre la nostra passió per la muntanya, l’esport i la natura. Pugem cims d’alta muntanya, fem excursions de senderisme, anem en bicicleta, correm, ensenyem a escalar, fem exposicions i actes socials, visitem museus i organitzem grans esdeveniments amb molta participació”, va resumir.
Missé va explicar que “hem anat creixent i incorporant una gran varietat d’activitats adreçades a persones de totes les edats, gràcies a l’impuls de molts voluntaris que són el suport vital del nostre club”.
A continuació va prendre la paraula el soci i fundador Joan Antràs, que va resumir la història del CET amb una projecció d’imatges restrospectives, des dels inicis –quan dotze veïns i veïnes del poble van fer una excursió al Puigmal el juny de 1993– fins ara. En aquella primera etapa, els seus impulsors van fer més de 50 sortides, fins que a l’octubre de 2000 ens van constituir com a entitat.
Totes les seccions
Antràs va fer un repàs a totes les seccions del CET. El senderisme va ser la primera. S’hi organitza una excursió cada mes, “i aquest novembre, arribarem a la 292”. “Si poséssim una espelma a cada lloc que hem estat, Catalunya quedaria gairebé tota il·luminada”, va bromejar.
Més endavant es va crear la secció d’alta muntanya: “les primeres excursions són del 2013 i aviat es van fer mensuals. Sempre més amunt, per paisatges nevats, canals de neu, i crestes de roca per arribar al cim, tant al Pirineu, com als Alps, i també a l’Atles”. D’aquesta secció n’ha sortit l’alpinista Esther Sabadell, que ha dut l’ensenya del CET al Nanga Parbat, el Broad Peak i el Manaslu, a més de 8.000 metres d’altitud.
Després va arribar la secció de bicicleta de muntanya o BTT. Per un costat hi ha un grup de gent jove que surt cada mes i per l’altre costat, un grup sènior, equipat amb bicis elèctriques, que surt cada setmana.
El CET també secció d’escalada “per gaudir de la muntanya en vertical”. Segons Antràs, “tenim molts bons mestres que han ensenyat als més petits a moure’s amb una facilitat que meravella”, i va recordar tant les vies ferrades com les sortides a los Mallos de Riglos, Montserrat i la cresta de Salenques fins a l’Aneto, després de superar deu cims de més de 3.000 metres.
La secció de curses de muntanya també té història. Durant dos anys seguits, el 2006 i el 2007, el grup del CET que participava en el Circuit Català de Caminades de Resistència , va aconseguir el tercer lloc del podi. Paral·lelament, també es competia en el Circuit Català de Curses de Muntanya i en curses de gran format com la Matagalls-Montserrat, la Núria-Queralbs o en diverses maratons i algunes ultra-trials.
El club també compta amb una secció de cultura que programa activitats com concerts, teatre, exposicions i visites guiades, amb la qual “hem visitat el Parc Astronòmic del Montsec, l’Hospital de Sant Pau, el Born, el Monestir de Poblet, els castells càtars o e monestir de Sant Miquel de Cuixà, a més d’organitzar calçotades, concursos fotogràfics, sardanes, concerts de cant coral i, fins i tot, una obra de teatre en què mig poble actuava i l’altre mig feia d’espectador.
Fa 12 anys va arribar el senderisme exprés. És una activitat oberta a tothom -socis o no- que es realitza el segon diumenge de cada més. Per participar-hi només calen tres coses: beguda, esmorzar i ganes de caminar. Segons Antràs, “s’han fet més de 125 excursions, que ens ha permès conèixer corriols i llocs amb vistes magnífiques sense sortir de Teià”.
Compromís i grans esdeveniments
El CET també promou “grans esdeveniments” per acostar la muntanya a la gent. Es tracta d’activitats obertes a tothom, ja sigui caminant, corrent o en bicicleta. “Muntar un gran esdeveniment requereix una bona organització i un nombre important de persones voluntàries, i hem demostrat que tenim les dues coses”, com ho demostren els 19 anys d’història de la Caminada Popular, amb 800 participants i un centenar de voluntaris. O com la Teialada –de la qual es compten ja 17 edicions–, la Teià Moritz- Trail, les travesses Teià-Montserrat, la Caminada Circular Serra Marina, la Caminada Circular Serralada Litoral, les 3 hores de BTT o el Raid de Teià.
El CET ha mantingut sempre un compromís amb el país, portant cada any la Flama del Canigó. El 2018 va participar en les iniciatives Llaços grocs per la llibertat i Cims per la llibertat, en homenatge als presos polítics, i, més endavant, a Llums per la llibertat amb l’encesa de les 131 agulles del massís de Montserrat la vetlla de l’1 d’octubre de 2019. I per un altre costat, ha col·laborat amb la Marató de TV3, la Barcelona Magic Line, l’Hospital de Sant Joan de Déu i la trailwalker per a Intermon Oxfam.
Pròxim objectiu, el rocòdrom
L’escenografia de l’acte va estar presidida per un rocòdrom vertical instal·lat al centre de l’envelat. De cop i volta, els ulls del boulder es van il·luminar i l’estructura va cobrar vida, de manera que el rocòdrom va establir un diàleg amb el presentador del CET i va esdevenir l’altre gran protagonista de la vetllada. Al final van irrompre en escena els allumnes de l’Escola de Muntanya del CET, un parell dels qual s’hi va enfilar fins al capdamunt i va desplegar una pancarta on es llegia: Bona Festa Major 2021.
L’Escola de Muntanya és un projecte que es va iniciar fa vuit anys com a activitat extraescolar per introduir els infants en el món de l’escalada esportiva i per nodrir l’entitat de saba nova. És una porta d’entrada als clubs de muntanya que resulta molt atractiva per als més joves, com l’escalador Dídac Zamora.
Per al CET, “és una llàstima que no hi hagi cap rocòdrom a Teià”, per la qual cosa l’entitat va tornar a sol·licitar l’ajuda de l’Ajuntament perquè “sinó aquests nois i noies marxaran a un altre club i haurem perdut bous i esquelles”. Per això, al final, tots els presents van demanar que el boulder s’hi pogués quedar: “Que es quedi, que es quedi!”.
Agraïments
A més de projectar imatges de la història de l’entitat, el CET va agrair expressament la implicació dels seus 455 socis i sòcies, la col·laboració dels voluntaris i voluntàries de l’Agrupació de Defensa Forestal, el suport de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i de la Diputació de Barcelona, així com de la bona predisposició dels comerços i botigues del poble i de tots els seus espònsors.