La Policia Local alerta dels risc de llençar cendres als contenidors

XopsCada hivern, les cendres mal apagades procedents de les llars de foc provoquen l’encesa de contenidors de residus a la via pública. Aquests dies, la Policia Local ha registrat dos incidents a l’àrea soterrada del carrer Tenor Vinyes. En aquest cas, la imatge que il·lustra la notícia correspon a un incident similar que es va produir el gener de 2021 al carrer dels Xops.

Per evitar nous ensurts, recordeu que:

- Cal vigilar que les cendres no continguin brases i que estiguin ben apagades abans de llençar-les als contenidors de rebuig.

- Per evitar que cremin en somort, cal deixar-les reposar un parell de dies i assegurar-se que ja no fan caliu abans de llença-les.

Si les cendres estan enceses s’inicia un procés de combustió que pot durar hores i que culmina amb l’incendi del contenidor i el consegüent perill de propagació a vehicles, arbres o tendals d’edificis.

Monòxid de carboni

Coincidint amb una baixada de les temperatures, també augmenta el risc que es produeixin accidents a la llar com a conseqüència d’un funcionament deficient dels sistemes de calefacció o en casos de poca ventilació.

El monòxid de carboni és un gas incolor, inodor, insípid i no irritant que es produeix quan combustibles com el gas, la fusta, el carbó o el petroli no es cremen completament. En l’àmbit domèstic, es pot produir a xemeneies, calderes, escalfadors d’aigua, assecadores de gas, estufes i forns de cuina que no funcionen bé.

Els primers símptomes d’intoxicació per monòxid de carboni s’assemblen als de moltes malalties comunes i es poden confondre fàcilment, ja que no hi ha sensació d’ofec ni d’asfíxia. Els símptomes són: mal de cap o mareig, nàusees, acceleració del ritme respiratori, dolor al pit o a l'estómac, comportament erràtic, debilitat muscular i somnolència, cansament, problemes visuals, manca d'alè i pèrdua de consciència.

Si experimenteu aquests símptomes i cessen quan sortiu a l’exterior i us toca l’aire, llavors és probable que a l’interior de l’estança hi hagi una concentració excessiva de monòxid.

En aquest cas:

- Obriu les portes i finestres per ventilar l'habitació.

- No deixeu mai la persona intoxicada exposada a la font de monòxid de carboni. Si la persona està conscient, ajudeu-la a sortir i porteu-la a un indret més ventilat.

- Apagueu l’aparell i tanqueu la clau de subministrament de gas.

- Truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112 per avisar els sanitaris d’emergència.

llar de focDiòxid de carboni

L’asfíxia associada a una ventilació insuficient també pot ser deguda a la presència de diòxid de carboni, que redueix l’oxigen a l’aire fins a nivells que poden resultar letals.
Com en el cas del monòxid de carboni, aquests accidents no es poden detectar de forma anticipada i hi ha poc marge de reacció, d’aquí la importància d’actuar preventivament:

- Garantiu una ventilació suficient a les estances que escalfeu amb aparells de gas, carbó, llenya, xemeneies o similars, i també a les estances on s’ubiquen les calderes.

- No obstruïu mai les reixetes de ventilació.

- No aneu mai a dormir deixant un aparell encès si no té ventilació cap a l’exterior.

- No deixeu mai un braser o una estufa de llenya, carbó o similar en una habitació completament tancada: mantingueu una porta o una finestra amb una obertura suficient per fer-hi circular l’aire.

- El gas s’acumula especialment als llocs baixos, per això cal tenir una cura especial als soterranis.

Consells de manteniment

- Reviseu l’estat dels aparells de calefacció, les calderes, les estufes i, en general, els elements de combustió i assegureu-vos que en faci el manteniment i la reparació una persona autoritzada.

- No feu servir els aparells de calefacció si no esteu segurs del seu bon funcionament, si fan una olor estranya en connectar-los o si no semblen en bon estat.

- A les xemeneies, assegureu-vos que el tir estigui obert i recordeu que cal escombrar les cendres regularment.

- No feu servir mai dins de casa forns de cuina per escalfar una habitació, fogonets de càmping ni altres elements d’exterior.

- Eviteu fer servir dins de casa estufes portàtils que funcionen amb gasolina, gas propà o carbó.

- Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts.

- Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d’oxigen i aire net.

- Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.

- No acosteu les estufes a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu roba sobre l’estufa ni les cobriu amb cap objecte, ja que podríeu provocar un incendi.

- En cas d’absència prolongada, tanqueu la clau de pas dels combustibles de casa vostra.


Ajuntamentdeteia