Ca l’Antiga celebra 150 anys

Ca l Antiga 1872Aquest migdia, la seu de l’Arxiu Comarcal del Maresme a Mataró ha acollit la presentació dels actes commemoratius del 150è aniversari de la construcció de Ca l’Antiga. Es tracta d’un edifici històric protegit pel Catàleg de Patrimoni de Teià que va ser adquirit per la galerista d’art Mariàngels Pérez per destinar-lo, en part, a acollir un espai cultural que promou la creació i la difusió artística mitjançant exposicions, conferències, concerts i espectacles. En el decurs dels seus 8 anys de singladura, Ca l’Antiga ha esdevingut un referent del circuit artístic de la comarca.

El còmput de 150 anys és desprèn de la data “1872”, que apareix representada per partida doble a la font del safareig i al barri d’entrada a la finca, i que podria fer referència a la finalització de les obres d’ampliació de la masia primigènia mitjançant l’addició d’un nou volum, d’estil eclèctico-colonial.

Arxiu ComarcalSuport artístic i institucional

L’acte de presentació ha comptat amb els parlaments del conseller comarcal de Serveis a les Persones, Marc Bosch; de l’alcalde de Teià i conseller comarcal de Serveis als Municipis i Innovació, Andreu Bosch; del director de l’Arxiu Comarcal, Alexis Serrano, i de la mateixa Mariàngels Pérez. Tots ells han destacat la importància i la sensibilitat d’aquesta iniciativa particular per aportar valor afegit al territori, per potenciar els valors de l’ànima i de l’esperit, per democratitzar la cultura a l’hora de fer de pont entre el món de la creació i el públic, i per teixir complicitats amb el món artístic, institucional i associatiu (cultural, científic i professional).

Com a exemple d’aquest treball col·laboratiu en xarxa, avui eren presents, entre el públic, alguns creadors, comissaris, crítics d’art i representants del Museu del Càntir d’Argentona, del Conjunt Arqueològic de Cabrera de Mar, del Museu de la Marina del Masnou, del Museu Municipal de Mataró, de la Fundació Iluro, de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, del Museu de l'Estampació de Premià de Mar, del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, del Centre Enoturístic i Arqueològic Vallmora de Teià, i del Museu Municipal-Museu Monjo de Vilassar de Mar.

Mariàngels Pérez els ha agraït la seva participació en el programa commemoratiu i ha fet extensiva la seva gratitud a la Diputació de Barcelona i als ajuntaments d’Argentona, Cabrera de Mar, El Masnou, Mataró, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Vilassar de Mar.

Ca lAntigaPrograma anual

Després de dos anys “de mínims” a causa de la pandèmia, Pérez ja va expressar formalment a l’alcalde el febrer de 2021 que volia “que la celebració no sigui cosa d’un dia o una setmana”, sinó “que tota la programació de l’any giri al voltant del 150è aniversari”.

El programa s’ha organitzat en tres fases que corresponen al cicles de primavera, estiu i tardor. Aquesta estructura, al seu torn, s’ha bastit sobre tres eixos temàtics: un de “territorial” (Ca l’Antiga i l’entorn natural, el Maresme, el mar, la muntanya); un de “sociològic” (Ca l’Antiga i l’entorn humà, evolució històrica de l’activitat humana i social), i un d’històric (Ca l’Antiga i el patrimoni arquitectònic rural i urbà).

Tot plegat donarà lloc a sis exposicions –dues per cada cicle– i els seus corresponents llibres o quaderns, que seran prologats per autors rellevants: Mar, del 25 de febrer al 27 de març; Muntanya, del 8 d'abril al 8 de maig; Història, del 20 de maig al 19 de juny; Vida, de l’1 al 31 de juliol; Patrimoni, del 9 de setembre al 9 d’octubre, i Art, del 21 d’octubre al 20 de novembre.

Ca lAntiga 06Què s’hi podrà veure

Les exposicions acolliran més de 250 obres originals d’un centenar d’artistes que van del Noucentisme fins a la contemporaneïtat, amb una gran diversitat d’expressió plàstica: pintura, dibuix, il·lustració, gravat, aquarel·la, mosaic, tapís, fotografia, escultura... Les peces seran distribuïdes en tres espais –els jardins, el celler i la casa– i han estat cedides per diverses col·leccions públiques i privades, després d’una acurat procés de selecció.

Mariàngels Pérez promet que “seran trenta setmanes d’exposicions, conferències, actuacions, recitals, trobades enogastronòmiques, fires i més experiències culturals per gaudir i fer un repàs crític i alhora de valorització del territori i la seva gent amb una mirada activa cap al futur”.

Com sempre, la visita a Ca l’Antiga serà gratuïta cada dissabte d’11 a 17h (a les 19h, a l’estiu) i diumenge d’11 a 14h. A més, es faran visites guiades a cada exposició un diumenge i un dissabte a les 12h. Les dates seran anunciades oportunament a través de les xarxes socials.

Carnet cultural

Tant Ca l’Antiga com l’Ajuntament de Teià volen que aquest aniversari sigui “una qüestió de poble i que doni rellevància tant a Ca l’Antiga com a Teià i també a la comarca amb què compartim territori i tradicions”. Per aquest motiu s’ha creat un Carnet cultural que tots els veïns i visitants del Maresme podran omplir amb la seva assistència a qualsevol de les activitats que se celebrin a Ca l’Antiga, La Unió, l’Espai can Llaurador i la Biblioteca de can Llaurador. Cada trimestre se sortejaran regals entre les persones que hi participin.


Ajuntamentdeteia