Portes obertes a la casa modernista de Ca l'Andreu

AndreuConeixeu Ca l’Andreu? Hi esteu mai a dins? Doncs el proper dijous 18 de maig teniu l’oportunitat de participar en una jornada de portes obertes. Es tracta d’una iniciativa conjunta de la propietària de la casa, Elisabeth Castro, i de la Regidoria de Promoció Econòmica per donar a conèixer entre els veïns i veïnes de Teià aquest projecte empresarial de Quilòmetre Zero (Km 0) i el patrimoni arquitectònic del poble.

Ca l’Andreu és un allotjament turístic amb moltes particularitats. D’una banda, per l’encant de la construcció i de l’indret en el qual s’inscriu. I de l’altra, per la cura que s’hi ha posat en la seva rehabilitació i per les característiques i la qualitat de l’establiment, que han estat reconegudes per la Generalitat de Catalunya amb la concessió d’un distintiu únic al municipi: les quatre claus.

Patrimoni històric

Ca l’Andreu és una edificació de planta baixa i pis que forma part de les anomenades Cases d’en Godó, un conjunt de sis torres d’estiueig situats al tram superior del passeig de la Riera. La composició, d’estil modernista, està declarada Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i forma part del Catàleg Municipal de Béns Protegits. A la fitxa corresponent s’hi ressenya que cap de les construccions no és igual, tant pel que fa als elements decoratius com a l’estructura, “però sí que hi ha una certa homogeneïtat entre els primers: la decoració està realitzada fonamentalment a base d’esgrafiats policroms; apareixen realitzats en verd, rosa, lila i groc, formant motius florals i garlandes. Destaquen les línies sinuoses i els coronaments esglaonats i ondulats de les façanes”.

Elisabeth Castro explica que Ramon Godó, el primer comte d’aqueta nissaga vinculada al diari La Vanguardia, va fer construir el complex per atendre els convidats i familiars que venien a visitar-lo a Teià. Més endavant, la finca es va parcel·lar i les cases es van vendre a gent de Barcelona. El pares de l’actual propietària en van comprar una. Ella hi va arribar quan tenia 4 anys i va passar-hi les vacances fins als 17. L’Elisabeth recorda que aleshores “la casa estava abandonada i completament obsoleta”. Per això, ara que l’ha restaurada, l’ha volguda batejar amb el nom de Ca l’Andreu com a reconeixement i homenatge als esforços esmerçats pel seu pare.

Inspiració rural

El 2020 va ser l’any de la pandèmia. En aquell context, l’Elisabeth i la seva parella van decidir reformar l’edifici de dalt a baix esperonats per aquell vincle sentimental que ella hi tenia i per l’oportunitat, incerta, de negoci. La casa es lloga sencera com a allotjament, amb capacitat per a 8 persones. Consta de quatre habitacions dobles equipades amb els respectius banys complets i un de servei. A més, la casa disposa de cuina, sala d’estar amb billar americà i un jardí amb zona de chill out i barbacoa.

Al seu perfil d’Instagram, Ca l’Andreu es presenta com una “casa modernista”. A l’Elisabeth li agradaria poder dir, a més, que és un allotjament rural, però no és possible perquè està a tocar del passeig de la Riera. Però que tècnicament no es pugui acreditar, no significa que aquesta no sigui la seva vocació. A Ca l’Andreu fan bandera del territori, tant dels seus atractius naturals –el Parc de la Serralada Litoral, la Denominació d’Origen Alella i les platges del Maresme– com dels productes i establiments de proximitat, especialment els vins, l’horta i la gastronomia.

De tot i més

“Realment, pots fer el que vulguis perquè tot és a l’abast: senderisme, bicicleta de muntanya, kaysurf, busseig, vela, golf, tennis”... Fins i tot Barcelona és a prop, gràcies a la connexió directa amb autobús. “L’atractiu de l’establiment és la seva ubicació i la relació qualitat-preu”, apunta l’Elisabeth.

Fins a la data, el 80% dels clients són catalans, sobretot famílies i grups d’amics. Entre els estrangers, hi ha una mica de tot: turisme de negocis, grups d’aficionats al motor que van a veure les curses al Circuit de Catalunya a Montmeló, aficionats al futbol amb entrades per al Camp Nou i amants del shopping que es firen a La Roca Village.

Oportunitat única

La jornada de portes obertes del 18 de maig s’allargarà de les 16 a les 19.30h. L’accés és lliure, però es recomana confirmar l’assistència al correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


Ajuntamentdeteia