Guerra biològica contra el mosquit tigre

Mosquit TigreAquesta setmana s’ha dut a terme la primera de les quatre aplicacions previstes de larvicides per evitar la proliferació del mosquit tigre amb l’arribada de la calor. Aquest tractament és dut a terme per una empresa especialitzada i és possible gràcies al conveni de delegació de competències al Consell Comarcal del Maresme subscrit l’any 2020 en matèria de salut pública i gestió del risc de plagues, com a part de l’Estratègia per a la prevenció i el control del mosquit tigre a Catalunya.

L’operació, que es tornarà a repetir en els mesos successius, comprèn tots els embornals públics del municipi que són susceptibles d’albergar làmines d’aigua estancada procedents de la pluja. Tots aquests punts es ruixen amb un producte que porta un bacteri de control biològic que evita el desenvolupament de les larves.

Focus de cria

L’augment progressiu de les temperatures derivat del canvi climàtic afavoreix que cada cop s’allargui més la temporada en què es troben mosquits adults actius.

Des de la seva detecció per primer cop a Catalunya l’estiu del 2004, el mosquit tigre (Aedes albopictus) s’ha adaptat perfectament al medi urbà i, actualment, pon ous a l’interior de qualsevol lloc de petites dimensions que contingui aigua durant un mínim de deu dies: pneumàtics, gerros, llaunes de beguda, cendrers, joguines, bidons, galledes, pots, platets de test, etc. També es poden localitzar llocs de cria a la via pública, com ara embornals o fonts.

On no es troba

El mosquit tigre no diposita mai els ous en aigües en moviment, ni en superfícies i volums d’aigua de més de 200 litres, com ara piscines o basses. Tampoc no es pot desenvolupar en llocs on l’aigua s’evapora al cap de pocs dies.

Responsabilitat col·lectiva

Evitar la proliferació del mosquit tigre és responsabilitat de tothom, per la qual cosa cal seguir aquestes recomanacions:

• Cal buidar, capgirar o posar sota cobert tots els objectes on es pugui acumular aigua.
• Els plats de test s’han de mantenir seques.
• Cal renovar almenys dos cops per setmana l’aigua dels abeuradors d’animals domèstics (gossos, gats i ocells).
• En el cas d’elements fixos i objectes que no es poden retirar, s’han de revisar com a mínim dos cops per setmana i eliminar-ne qualsevol cúmul d’aigua.
• En els casos que sigui inevitable tenir recipients amb aigua a l’exterior, cal cobrir-los amb una tapa o una tela de mosquitera prima de 2 mil·límetres com a màxim.
• Els embornals dels patis i les canals d’aigua de les teulades s’han de mantenir netes.
• En el cas de les piscines buides, s’han de mantenir eixutes.

L’ordenança municipal aprovada el 2008 estableix sancions per a les persones que incompleixen aquestes mesures preventives.

Alerta sanitària

Recentment, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha adreçat un escrit als ajuntaments per recordar-los la importància d’aplicar-hi tractaments preventius i per assabentar-los de l’activació per part de la Generalitat dels protocols per a la vigilància i control dels virus de la Febre del Nil Occidental, d’una banda, i del Chikungunya, Dengue i Zika, de l’altra, coincidint amb l’inici de la temporada de presència activa de mosquits adults.

Trobareu més informació i consells sobre el mosquit tigre i el mosquit comú (Culex pipiens) clicant sobre cadascun dels enllaços.


Ajuntamentdeteia