Teià rep per sisena vegada el Segell Infoparticipa

Segell Infoparticipa 2024El passat dimarts, 9 d’abril, el Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va lliurar a l’alcaldessa de Teià, Gemma Rosell, i la regidora de Comunicació, Núria Andinyac, el Segell Infoparticipa. Es tracta de la màxima distinció que atorga aquest organisme independent com a reconeixement a la transparència i qualitat dels continguts del web municipal de Teià durant el 2023.

És la sisena vegada consecutiva que l’Ajuntament renova aquest distintiu, que reconeix la qualitat i la transparència de la comunicació local pública. Per obtenir-lo, un consell certificador analitza els resultats recollits pel grup ComSET i concedeix l’atorgament i les distincions. Els municipis d’entre 5.000 i 10.000 habitants han de satisfer, com a mínim, el 85% dels indicadors. En concret, la pàgina de l’Ajuntament de Teià compleix el 88,46% dels paràmetres avaluats.

Més exigència

Dels 947 municipis catalans analitzats, només 116 han aconseguit el reconeixement. També han obtingut el segell 10 consells comarcals i tres de les quatre diputacions provincials. Tot i l’evolució positiva —en la primera edició, l’any 2013, només 48 ajuntaments van ser guardonats—, els investigadors conclouen que “Catalunya no supera els baixos nivells de transparència, atès que després d’onze edicions només s’ha aconseguit atorgar la distinció al 20% dels consistoris”.

Criteris d’avaluació

El ComSET analitza 52 indicadors basats en la Llei de transparència, agrupats per àmbits temàtics:

- Qui són els representants polítics: El web municipal compleix els 11 requisits fixats.

- Com es gestionen els recursos col·lectius: El web satisfà 8 dels 9 requeriments.

- Com es gestionen els recursos econòmics: S’observen 14 dels 16 paràmetres.

- Quina informació es proporciona sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius: Es compleixen els 7 indicadors.

- Quines eines s’ofereixen per a la participació ciutadana: S’assoleixen 6 de les 9 variables.

Cap dels indicadors no es valida si les informacions no estan del tot actualitzades, són comprensibles i es troben amb facilitat. Teià en compleix 46.

Enguany, s’ha apujat el nivell d’exigència. S’hi han afegit aspectes referents a la publicació del codi ètic, les sentències judicials, l’accés al formulari de peticions d’informació i l’informe sobre les peticions rebudes i la seva resolució. A més, s’exigeix que les retribucions i les declaracions de béns dels càrrecs electes es mostrin de forma individualitzada. També s’ha posat una atenció especial a les agendes –tant la institucional com la d’activitats–, les anonimitzacions i la publicació íntegra dels decrets d’Alcaldia.

Mapa Infoparticipa

Els resultats d’aquesta anàlisi s’introdueixen a la plataforma d’Infoparticia mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un mapa. El mapa identifica cada municipi amb un color, segons el grau d’assoliment dels indicadors: blanc si no arriba al 25%, groc (fins al 50%), verd clar (fins al 75%) i verd fosc si la puntuació és superior.

Procés d’aprenentatge

En l’acte de lliurament, el rector de la UAB, Javier Lafuente, va felicitar els ajuntaments guardonats i va dir que el Segell “ha d’ajudar-los a fer més visible” l’esforç que realitzen. Per la seva banda, el director del grup ComSET, Armand Balsebre, va destacar que “la transparència està molt relacionada amb la confiança de la ciutadania envers les seves institucions”.

També hi va intervenir el catedràtic de la Universitat de Georgetown Juan Luis Manfredi, que va dissertar sobre els nous reptes de la transparència i el retiment de comptes. Segons el conferenciant, la transparència no és una fita que s’assoleix, sinó que constitueix un procés d’aprenentatge que s’ha de renovar permanentment.


Ajuntamentdeteia