UN POBLE DIBUIXAT
Passejada per Teià a través dels dibuixos d’A. Batllori Jofré
El Fons Batllori, situat a la CMC La Unió de Teià, conté una reproducció fidel de l’estudi del dibuixant Antoni Batllori Jofré (ABJ, 1915-1999) i bona part de la seva obra, amb més de mil cinc-cents originals, gràcies a la cessió que la família en va fer al municipi l’any 2003 i que al llarg de 20 anys ha dinamitzat i curat el seu fill, Toni Batllori (1951-2023), també reconegut dibuixant.
Molt arrelat i estimat al poble, l’ABJ va il·lustrar racons de Teià per a famílies teianenques o senzillament pel gust de fer-ho, inspirat en aquesta vila que l’acollia i el reconeixia amablement, com amables eren els dibuixos on la representava. Entre ells, hi trobem escenes descriptives on es mostren espais de Teià plenament identificables: l’església, l’ajuntament, les masies de Teià i els seus entorns rurals, humanitzats, amb elements representatius de la vida de camp. Espais representats, ben reconeixibles, però des d’una visió molt personal, ja que no són dibuixos d’un realisme fotogràfic. Tot plegat amb la sensació d’haver estat fets en èpoques passades, refermant aquesta visió ideal del poble.
Us proposem, doncs, amb aquesta Ruta Batllorina, descobrir o redescobrir, a l’ensems, l’obra de l’ABJ i Teià mateix, també a través de les rigoroses ressenyes del seu patrimoni històric que hi trobareu. Una ruta singular i evocadora d’un món i un poble dibuixat, que podreu identificar i contrastar.