Adéu al mestre i compositor Víctor Barbé, Tei de Plata 2002


Víctor BarbéLa corporació municipal se suma a les mostres de condol per la mort de Víctor Barbé i Barbé a l’edat de 82 anys. En el seu honor, les banderes onejaran a mig pal.

Nascut a Barcelona i aparellador de professió, Barbé sempre va tenir predilecció per la muntanya, els viatges i la música, fins al punt que en un moment donat va arribar a dirigir vuit corals alhora, com l’Orfeó Canigó, els Petits Cantaires Muntanyencs, la Coral dels Àngels de l'Hospitalet de Llobregat, el Grup Rimaia o la Coral Voramar.

Barbé havia fet estudis generals de piano, solfeig i teoria de la música amb la professora Mercedes Ballesta de l’Acadèmia Caminals. També va fer cursets de direcció coral amb Mercè Cano, Josep Anton Cases i Maria Blasco, i va formar part dels Cantaires Muntanyencs, sota la direcció de Josep Vila.

L’any 1974 va ser reclamat a Teià per Josep Maria Soler amb l’objectiu de formar i dirigir una coral infantil, que va adoptar el nom de Coral Picarol. També va ser un dels impulsors, quatre anys més tard, de la Coral Esclat, a la qual va dirigir fins que els problemes de salut li ho van impedir.

El 2019 encara va estar al front del recital que la la Coral Esclat i l’Orfeó Nova Tàrrega van oferir a l’església de Sant Martí, en el marc del 22è Cicle Catalunya Coral.

Tei de Plata

L’any 2002, Barbé va ser distingit amb el guardó honorífic Tei de Plata que atorga l’Ajuntament en reconeixement a la seva contribució a la cultura i el teixit associatiu a través del cant coral.

El mestre va correspondre sempre l’amor per Teià. El 1976 va compondre la sardana Cel Rogent de Teià. També va escriure Poble de Teià, juntament amb Maria Teresa Botey, i La Palma de Teià, que es va estrenar el 24 de juny de 2021 amb motiu del centenari de la Societat la Flor de la Palma. Aquestes i altres de les seves composicions formen part del repertori sardanístic, especialment de la Cobla Premià, que acostuma a interpretar-les en l’audició anual que cada Onze de Setembre se celebra a l’era de la masia de can Llaurador.

Homenatge

El 2018, diverses generacions de teianencs es van aplegar a l’església de Sant Martí per acompanyar la Coral Esclat, dirigida per Carme Julià i Txell Bascompte, en el concert de celebració del seu 40è aniversari. El president de l’entitat, Joan Salamé, va lloar la figura de Barbé, que va agrair l’ovació del públic amb una afectuosa salutació. Després del parèntesi de la pandèmia, la Coral Esclat li va dedicar el concert de Nadal de 2021 que va fer a La Unió.

El seus companys i companyes expliquen que “va estar al peu del canó fins al final, amb projectes, il·lusió, constància i treball, que és el que el caracteritzava”.


Ajuntamentdeteia