Ahir dilluns, 9 de setembre, va començar el curs escolar 2024-2025 a Catalunya. Una de les novetats és l’entrada en vigor del protocol del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per limitar els telèfons mòbils per part de l’alumnat.
A les etapes d’educació infantil i primària, l’aparell estarà totalment prohibit, tant en horari lectiu com al pati, al menjador i a les activitats extraescolars. A l’ESO, els estudiants hauran d’apagar el mòbil i deixar-lo en el lloc que determini el centre. En aquest cas, però, els dispositius es podran fer servir en hores lectives quan els professors els autoritzin per a usos pedagògics. En horari no lectiu, el centre podrà regular-ne l’ús.
760 alumnes
Segons dades provisionals, el curs ha engegat amb 760 estudiants matriculats als centres educatius de Teià: 61 a l’Escola Bressol Municipal Els Galamons, 470 al col·legi El Cim i 229 a l’Institut Turó d’en Baldiri. Aquestes xifres no inclouen els nois i noies que cursen batxillerat, cicles formatius i estudis superiors en altres poblacions.
Ajuts a famílies
Aquest any, i de manera excepcional mentre com a conseqüència del tancament de l’escola Bambi i mentre no es duu a terme l’ampliació de l’Escola Bressol Municipal, l’Ajuntament donarà un ajut econòmic a les famílies que no van obtenir plaça en el sorteig per accedir a Els Galamons perquè puguin escolaritzar els seus infants en un altre centre de les poblacions veïnes, al mateix preu que a Teià.
Manteniment i millores
Com cada estiu, l’Ajuntament aprofita les vacances escolars d’estiu per dur a terme diverses actuacions de conservació i millora dels equipaments educatius. A més de les tasques de manteniment habituals efectuades en aquesta època de l’any.
Al Cim, l’Ajuntament s’ha encarregat de pintar l’interior (aules i passadissos) de les dues plantes de l’ala esquerra de l’edifici; ha canviat les finestres i tancaments exteriors del menjador per millorar-ne l’estanqueïtat i ha realitzat les obres necessàries per a la futura instal·lació de l’ascensor. Aquest segona fase correspondrà a la Generalitat.
Pel que fa als espais oberts, l’Ajuntament ha enllestit els treballs per col·locar una zona d’ombra al pati de primària. En principi, el tendal serà una realitat al llarg de les properes setmanes. A més, s’han condicionat i preparat els dos patis perquè l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) pugui dur a terme un projecte d’adequació dels espais de joc.
Per últim, a l’Institut s’han instal·lat quatre ventiladors a cada aula per millorar-ne la climatització; s’han pintat el menjador, la planta baixa, el passadís inferior i les aules de 4B i 4C; s’ha arreglat la barana de l’escala d’accés al gimnàs; s’ha polit el terra del menjador i en aquests moments s’estan acabant de netejar els vidres de tot l’edifici.
A més, s’han incrementat les mesures de seguretat al centre i, gràcies a una donació de l’AFA, aquesta setmana es començaran a muntar 10 armaris-biblioteca, un a cada aula.
Aparcament i mobilitat
També ahir va entrar en funcionament l’arranjament del pàrquing que hi una mica més amunt del giratori del carrer de Josep Puigoriol.
L’Ajuntament ha destinat 48.399 euros (IVA inclòs) a adequar-ne l’espai. En concret, s’ha eixamplat el gual d’accés per afavorir la fluïdesa de les entrades i sortides; s’han estabilitzat els marges amb gabions de pedres per impedir l’erosió; se n’ha pavimentat una part per evitar la formació de xaragalls, i s’ha ordenat i senyalitzat les places disponibles per a turismes, motocicletes i vehicles per a persones amb mobilitat reduïda.
Aquest aparcament és gratuït, està reservat únicament a automòbils utilitaris i té finalitats dissuasives en horari escolar i extraescolar, amb l’objectiu que els infants i els seus acompanyants puguin realitzar a peu l’últim tram del recorregut fins al col·legi i el Poliesportiu.