Conferència, taller i performance per commemorar el 25N


25N 2023Aquesta setmana, Teià acollirà diverses activitats amb motiu del 25N per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones.

Demà dimarts dia 21, a les 19h, el col·lectiu feminista Dones 21 organitza a l’Espai can Llaurador una xerrada sobre La llei del ‘Només sí és sí’, a càrrec de l’advocada penalista Olga Arderiu. La ponent presideix la Comissió de Dones Advocades de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) i és especialista en la Llei Orgànica 10/2022, de 6 de setembre, de Garantia integral de la llibertat sexual.

La nova llei posava el consentiment al centre de les relacions i tipificava la submissió química; l’exhibicionisme; la mutilació genital; el matrimoni forçat; l’explotació i el tràfic de dones; la violència econòmica i vicària, i l’assetjament sexual –també a Internet– com a violència masclista. A més, la normativa impulsada per la ministra Irene Montero havia d’assegurar la restauració econòmica i emocional de les víctimes de violència de gènere, amb suport psicològic gratuït i dret a una indemnització. A la pràctica, però, les picabaralles polítiques i les rebaixes de pena a nombrosos violadors i agressors sexuals per part de la Justícia ha generat estupefacció i ha motivat nombroses crítiques cap als dos poders –el legislatiu i el judicial–, ja que la reobertura dels casos ha tornat a victimitzar les dones agredides.

Taller a la Biblioteca

Dijous dia 23, a les 18h, la Biblioteca Municipal acollirà un taller sobre Violència digital de gènere impartit per la Fundació Pere Tarrés. Durant l’activitat s’identificaran els factors que fan que es reprodueixin les violències masclistes a les xarxes socials i se’n facilitaran les eines i estratègies per prevenir-les, així com oferir per al seu tractament i denúncia. L’assistència és gratuïta i prèviament cal inscriure’s-hi trucant al 93 555 01 04 o bé escrivint a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Homenatge a les víctimes

Coincidint amb el 25N, dissabte a les 12h, la plaça de la Cooperativa serà escenari de l’espectacle de dansa Les veus de la tempesta. Es tracta d’una “performance en honor a les víctimes de la violència masclista” ideada i interpretada per les ballarines Olga Lladó i Anna Casasola. Les dues han estat, respectivament, professores de l’Escola d’Arts Escèniques Bibiana Morales de dansa i de ballet clàssic i contemporani.

Declaració institucional

El programa d’actes del 25N a Teià inclourà la lectura de la declaració institucional promoguda pels governs de l’Estat i de la Generalitat. De fet, és previst que sigui llegida i aprovada en la sessió plenària que tindrà lloc el dia 23. El text assegura que “les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país” i emplaça “tota la societat” a participar d’una “lluita col·lectiva” que va més enllà de l’àmbit privat.

“En les darreres dècades –diu el manifest– hem viscut un canvi profund en el rebuig social a aquesta violència estructural contra les dones”. Un canvi que “no s’ha produït perquè sí”, sinó que “ha estat fruit d’una intensa lluita feminista que ve de lluny i que també ha guanyat un espai central en les institucions i les administracions públiques”. I malgrat tot, i posant com a exemple “el clam social d’indignació” contra l’expresident de la Federació Espanyol de Futbol, Luis Rubiales, “tenim encara molt normalitzades actituds i comportaments masclistes de menyspreu, ridiculització, control o dominació envers les dones i els seus cossos”.

La declaració apel·la a la necessitat de despertar consciències: “Cal trencar tots els silencis i tenir un paper proactiu en la prevenció i la detecció. Totes i tots som observadores i observadors d’unes violències que pateixen moltes dones del nostre entorn familiar, d’amistats, laboral, educatiu, grups de xarxes socials, espais d’oci, al transport públic o al carrer”. Per això, “totes i tots podem evitar que es produeixi la violència intervenint i denunciant comportaments agressius, discriminacions i desigualtats. Podem contribuir a establir estàndards sobre què és acceptable i què no ho és en el nostre entorn, podem ajudar a reconèixer comentaris o comportaments intolerables, incloent-hi aquells discursos negacionistes de les violències masclistes”.

El text apunta que, en el camí de la erradicació, “no afrontem un esprint, sinó una cursa de fons”, i convida a “cadascú i cadascuna de nosaltres a ser agents de canvi”. I conclou amb una exhortació: “Prenguem partit per aturar d’una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones i per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”.

pdf Declaració_institucional_25N.pdf 216Kb Downloads: 282

Declaració_institucional_25N.pdf


Ajuntamentdeteia