Dones 21 ret homenatge a Mercè Escribano amb motiu del 8-M


8 M 2021 TeiàAvui, 8 de març, el col·lectiu Dones 21 de Teià s’ha aplegat davant de l’Ajuntament per llegir el manifest que cada any elabora per commemorar el Dia Internacional de les Dones.

Enguany, l’entitat ha recordat i reivindicat “la tasca de divulgació i el compromís feminista” de la seva companya Mercè Escribano, que aquests dies ens ha deixat.

Escribano va néixer el 1952 a Barcelona i es va traslladar a Teià la dècada de 1980, on participava de la vida social i cultural. Cantava a la Coral Esclat i va col·laborar amb el GRAM en l’alfabetització de les persones migrades. Va fer una gran tasca educativa. Professionalment sempre deia que era “parvulista, mestra i psicopedagoga” perquè havia passat per totes les etapes educatives. Va ser cofundadora del grup Fills i darrerament havia creat un blog sobre educació emocional.

Impulsora de Dones 21

El feminisme de la diferència dels anys 70 li va permetre teoritzar moltes de les qüestions que ella es plantejava. Més endavant, va organitzar amb la historiadora Pilar Navarro uns tallers de lectura per a dones sobre història i psicologia a diverses biblioteques del Maresme. La Unió de Teià va acollir un d’aquells cursos. Allí es va gestar el grup Dones 21, ara fa 22 anys. Per tot això, avui les seves companyes li han fet aquest reconeixement.

Manifest

A continuació reproduïm el text de Dones 21:

“Ens tornem a trobar aquest 8 de març, el dia en què pobles i ciutats de tot el món reivindiquen la plena igualtat entre dones i homes.

Després de molts anys de lluites feministes tenim un marc legal que reconeix la igualtat formal. Però aquesta igualtat formal és la solució?

No. És un primer pas, però a la pràctica no representa la igualtat real, perquè patim discriminacions en multitud d’àmbits de la nostra vida:

• Perquè seguim cobrant menys que els homes, tot i fer les mateixes feines i tenir les mateixes qualificacions.
• Perquè seguim tenint taxes d’atur superiors a les dels homes.
• Perquè seguim invertint el doble de temps que els homes a les feines de la llar i les tasques de cura.
• Perquè les alcaldesses representen només el 23% del total d’alcaldies.
• Perquè les regidores representen el 44% del total de les regidories.
• Perquè les dones continuem infrarepresentades en les activitats d’investigació científica i tècnica.
• Perquè els nostres drets sexuals i reproductius o no estan reconeguts o no estan garantits o estan limitats i no són efectius per a totes les dones.
• Perquè patim assetjament i violències pel sol fet de ser dones: violències sexuals, físiques, econòmiques, institucionals...

Som la meitat de la població mundial les que patim aquestes discriminacions!

És per tot això que demanem, un any més, a les institucions, als agents socials i a la ciutadania, un compromís ferm per avançar cap a una societat igualitària.

Perquè volem cobrar el mateix per la mateixa feina. Perquè volem ser valorades. Perquè volem un món sostenible. Perquè volem que les cures es reparteixin justament. Perquè volem tenir treballs decents i dignes. Perquè no volem que ens assetgin. Perquè no volem que ens matin.

La sororitat és la nostra arma; una arma multitudinària que ens permetrà seguir avançant.

Volem justícia social, igualtat i llibertat!”

Ajuntamentdeteia