El Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica incorporarà onze expedicions per sentit a la línia d’autobús 808 que uneix Teià, el Masnou, Alella i Barcelona. A partir de l’1 de juliol, el servei passarà a oferir 31 circulacions per sentit de dilluns a divendres, i mantindrà les cinc expedicions dels dissabtes feiners.
D’aquesta manera, la Generalitat de Catalunya, com a administració competent en matèria de transport interurbà, atén finalment la sol·licitud de millora de les prestacions de la línia que l’Ajuntament de Teià va formular el 2022 i que ha estat objecte de diverses gestions i reunions des de llavors. La darrera trobada entre les dues parts, celebrada el 6 de febrer, va servir per desencallar la situació.
Tant l’alcaldessa, Èrica Busto, com la regidora de Mobilitat, Montse Riera, valoren “molt positivament” l’increment de freqüències. D’una banda, confien que els canvis solucionaran els problemes d’aforament que es produeixen en hora punta –la qual cosa obliga molts passatgers a viatjar-hi drets–, alhora que aplaudeixen “l’aposta de la Generalitat pel transport públic com a alternativa sostenible a les necessitats de mobilitat obligada per motius laborals i d’estudis”.
El 2024, la línia 808 va registrar 241.834 viatgers, un 13% més que els 214.034 comptabilitzats el 2023, en un context en què la línia ferroviària de Rodalies al Maresme segueix patint nombroses incidències.
Fons climàtic
L’augment d’expedicions de la línia 808 es concentrarà a les hores punta del matí i la tarda. A partir de les 13 h, la freqüència de pas serà de 30 minuts, la qual cosa redueix a la meitat el temps d’espera actual en alguna franja de la tarda. Properament, les dues empreses operadores –Sagalés i Moventis– editaran els fulletons corresponents i actualitzaran els webs respectius. També trobareu els nous horaris al portal de l’Ajuntament, al llarg dels propers dies.
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, explica que l’actuació “dona resposta a l’alta demanda de desplaçaments d’anada i tornada a Barcelona” amb l’objectiu d’oferir “un transport públic de qualitat, eficient i competitiu”, i també “per descarbonitzar la mobilitat i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle”.
El cost d’aquesta millora, que s’eleva a l’entorn del mig milió d’euros, es realitza a través dels ingressos del Fons Climàtic, que es dota amb el 50 % dels ingressos obtinguts amb l'impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i destina els seus recursos a projectes o actuacions de mitigació i adaptació al canvi climàtic, tal com estableix l’article 51.2 de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic.