El consultori de Teià dedicarà les tardes als pacients crònics i concentra pediatria al Masnou


consultoriRecentment, l’Institut Català de la Salut ha presentat als ajuntaments del Maresme i del Barcelonès el nou Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció Primària.

Es tracta d’un nou model d’atenció primària que pretén donar resposta a l’emergència sanitària provocada per la Covid-19, però que també vol reestructurar el sistema anterior, establert el 1990. El passat 8 de desembre, l’ICS ja va comunicar els canvis introduïts en el servei d’urgències del Punt d’Atenció Continuada del Masnou, i la seva complementarietat amb el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Badalona.

“Accessible i resolutiu”

Segons l’ICS, “el resultat d’aquesta reorganització ha estat l’adopció i impuls de noves formes de comunicació, el creixement de nous rols professionals i la priorització de l’atenció segons les necessitats dels pacients”.

La nova assistència primària ha de dotar-se d’“espais adequats amb mitjans de control anti-Covid”, i ha de ser “resolutiva, amb els professionals més adequats”; “accessible per tots els canals: telèfon i mitjans telemàtics”; “longitudinal, assegurant l’atenció pels professionals de referència”, i “propera, considerant el domicili com a centre de l’atenció a les persones més fràgils”.

Més recursos humans

Per implantar d’aquest Pla d’Enfortiment i Transformació, l’ICS ha contractat set professionals per reforçar l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) d’Alella, El Masnou i Teià: un gestor Covid, una persona de referència de l’ABS per als centres educatius de la zona, dos metges i tres infermeres, amb una inversió global de 684.734 euros fins per als pròxims dos anys.

Atenció a la cronicitat

El passat 23 de novembre, l’ICS va presentar a la junta de portaveus de l’Ajuntament de Teià la nova cartera de serveis del consultori local de Teià. A la reunió van assistir representants de tots els grups municipals (ERC-Compromís amb Teià, JxCat, Cs, GT i PSC) i la directora executiva del Sector Sanitari Barcelonès Nord i Maresme del Servei Català de la Salut, Anna Puente; el director del Servei d’Atenció Primària del Barcelonès Nord i Maresme, Joaquim Verdaguer; el director clínic de Pediatria de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Carlos Rodrigo, i la tècnica de referència d’Atenció Primària Barcelonès Nord i Maresme, Mireia Rodríguez.

Més concretament, l’ICS planteja que el consultori de Teià mantindrà l’horari de matí amb cartera de serveis completa, i reobrirà a les tardes amb una cartera de serveis orientada a la cronicitat, “per tal de millorar el seguiment i la proximitat de l’atenció a aquest perfil de pacients”.

Inicialment, el servei de tarda estarà prestat per un professional administratiu “d’alta complexitat” i un professional d’infermeria, amb la següent cartera de serveis: atenció a les patologies cròniques, cures d’infermeria, injectables, vacunacions de l’adult, atenció domiciliària i gestions administratives de proximitat (pla de medicació, la meva salut, i coordinació de visites, controls analítics i proves complementàries).

Segons van explicar els responsables de l’ICS, “la infermera farà la tasca assistencial de manera presencial i es podrà comunicar via telemàtica amb el metge de referència per compartir criteris o indicacions. També es podrà citar al pacient a una visita presencial per aquest metge quan sigui necessari. La gestió administrativa de les consultes dels ciutadans en torn de tarda també permet que puguin ser citats la mateixa tarda en el CAP Ocata si el cas ho requereix”.

Més endavant, aquest equip de dues persones es completarà amb tres perfils més: un treballador social, amb més atenció domiciliària, un fisioterapeuta i un dietista. Segons va dir Puente, “ens cal una assistència més amable, més accesible i més resolutiva”.

Pediatria, al Masnou

El doctor Joaquim Verdaguer va informar que el servei de pediatria de Teià, Alella i Ocata es concentrarà al CAP del Masnou, on hi haurà un “equip territorial de cinc professionals, en connexió amb el CUAP de Badalona i l’Hospital de Can Ruti”. Segons el doctor Carlos Rodrigo, es tracta d’una “aposta per la qualitat”, ja que s’hi oferirà “una sola pediatria amb distribució per àrees: atenció primària i altres atencions especialitzades”.

Tant la regidora de Sanitat, Olga Parra, com els portaveus de Cs, David Basi, i GT, Núria Andinyac, van fer diverses reflexions i preguntes sobre aquests canvis. Rodrigo va assegurar que la nova organització garantirà que cada família tindrà un pediatre i un infermer pediàtric de referència, i va destacar l’aparició de la figura del psicòleg dins del nou model. També va coincidir en la necessitat de recuperar la infermera de Salut i Escola.

La regidora de Cicles de Vida, Èrica Busto, es va interessar per l’atenció a l’adolescència en matèria d’educació sexual i Núria Andinyac, de GT, va demanar pel Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, va preguntar pels recursos humans i econòmics, i Joaquim Roca, en nom del PSC, va qüestionar l’eliminació de les urgències al Masnou durant la nit. Sobre aquest particular, la doctora Anna Puente va exposar que es tractava d’un servei “sense resolució, amb molta derivació i proca freqüentació”, i va refermar l’aposta pel CUAP de Badalona, que compta amb capacitat de fer analítiques i plaques radiològiques les 24 hores, i amb una pediatria d’alta resolució”.

Puente es va posar a disposició dels grups municipals per a futures reunions, i la regidora de Sanitat li va traslladar l’ agraïment de l’Ajuntament a la directora del CAP Ocata i del consultori de Teià, Maria Viózquez, per la coordinació i fluïdesa durant tot aquest temps.

Festius de Nadal

Com cada any per aquestes dates, el consultori de Teià tanca tres tardes en què la demanda és molt baixa. Es tracta del 24 i el 31 de desembre, i del 5 de gener.

Com sempre també, el telèfon estarà desviat per donar al CAP d’ Ocata, que manté tota la cartera de serveis fins a les 20 hores.


Ajuntamentdeteia