El director de l’ACA i l’alcalde de Teià signen la cessió de l’antiga planta de compostatge


ACA001El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, i l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, han materialitzat avui la cessió a l’Ajuntament de les instal·lacions de l’antiga planta de compostatge que hi ha al municipi, propietat de la Generalitat, per a usos municipals.

L’acta de lliurament s'ha signat a les mateixes instal·lacions i ha comptat amb la presència del cap del Departament de Tecnologia i Operació de l'ACA, Jordi Robusté, i dels regidors Yago Albert i Èrica Bustos.

A partir d'aquesta data, la cessió tindrà una vigència de 30 anys i farà possible que el consistori destini l’equipament a usos que li són propis i altres usos mediambientals de competència municipal.

El director de l’ACA ha posat de manifest el compromís de la Generalitat per donar suport al món local, apuntant que “aquesta cessió és fruit de la voluntat de col·laboració institucional entre el Govern i l’ajuntament, per donar un nou valor a un espai cedint-lo per a usos ciutadans i mediambientals”. “Un simple edifici pot convertir-se en un gran centre de revitalització i dinamització social i mediambiental i pot donar més vitalitat i dinamisme al poble en general”, ha afegit Reyes.

ACA002Per la seva banda, l’alcalde de Teià ha assenyalat que “amb la cessió es materialitza un acord que fa més de 5 anys que treballem, des de la lleialtat institucional, per tal aprofitar un equipament clau que estava inactiu per acollir la seu i els magatzems dels serveis municipals de Manteniment”.

Bosch, que també és president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, ha apuntat l’interès d’aquest organisme i de l’Associació de Propietaris Forestals d’aquest espai d’interès natural per poder-hi acollir altres serveis mediambientals, com ara un punt de transferència de biomassa. 

ACA004Durant tot el període de concessió demanial de les instal·lacions, que s'estableix per un termini inicial de 30 anys, l’Ajuntament n'assumirà íntegrament totes les despeses de manteniment i conservació ordinària, així com la realització de les obres necessàries per adequar les instal·lacions als usos als quals es destinaran. En una primera etapa, l’Ajuntament té previst de realitzar-hi una inversió de 325.000 euros per a l’adequació d’una part de les instal·lacions amb càrrec al pressupost municipal de 2022.

ACA003La situació geogràfica de la planta, pròxima al municipi i propera a altres instal·lacions de titularitat municipal, com la deixalleria mancomunada, conjuntament amb les característiques del conjunt de la planta van provocar l’interès de l’Ajuntament per sol·licitar-ne la concessió.

La planta de compostatge de Teià va ser construïda a finals de la dècada dels 90 per l’antiga Junta de Sanejament amb l’objectiu de tractar els fangs generats a la depuradora adjacent amb finalitats agrícoles i d’aplicació en el sòl.

La crisi econòmica agreujada a partir de 2010 va provocar un encariment dels costos de funcionament, juntament amb la davallada de la matèria primera per produir fangs. Tot això va provocar la decisió de tancar la planta dins les dins les accions de l’Agència per reduir el seu endeutament i recuperar la viabilitat econòmica.


Ajuntamentdeteia