El Festival Transhumant aborda tres temàtiques d’actualitat


festival transhumantAquesta tardor aterra a Teià la setena edició del Festival Transhumant, un certamen de cinema social que dona continuïtat al cicle de Cinema amb valors que organitza la Regidoria de Cooperació amb el suport de la Comissió Municipal de Cooperació i Solidaritat.

Durant tres diumenges consecutius a les 18 h dels mesos de setembre i octubre s’hi faran quatre sessions: tres de públiques i una altra d’especialment adreçada a l’alumnat de l’Institut Turó d’en Baldiri.

El programa s’estructura en paquets d’un documental i un curtmetratge en format de cinefòrum, de manera que les projeccions donaran pas a una presentació i debat que comptarà amb la participació de persones relacionades amb el guió i el rodatge dels treballs.

Accés gratuït amb reserva

Tots els films programats formen part de la secció oficial del Festival Transhumant. L’entrada és gratuïta, preferentment amb reserva prèvia.

Guerra i destrucció

El primer passi del festival tractarà les conseqüències dels conflictes armats actuals sobre la població civil en un moment en què l’exèrcit i els serveis secrets israelians intensifiquen els atacs a la franja de Gaza i el sud del Líban, i quan encara ressonen els tambors de guerra a Síria i Ucraïna.

Diumenge 22 de setembre es podran veure a La Unió Hopes from the tree (2023) –un documental d’Haydar Demirtas sobre un jove kurd que va perdre les cames en un camp de mines fa 28 anys i que des de llavors ha desactivat més de dos milions i mig d’aquests dispositius– i el curtmetratge Why? (2022), de Natxo Leuza, sobre els efectes de la invasió russa d’Ucraïna.

Especulació immobiliària i èxode rural

La segona sessió reflexionarà sobre l’especulació urbanística, la depredació del territori i el desarrelament del món rural.

Diumenge 29 de setembre, el parc de Vallbellida acollirà la projecció de Llavors. Van voler soterrar-nos però no sabien que érem llavors (2024), un treball d’Alba Pascual Benlloch sobre la destrucció de l’horta de València a través dels records, la lluita i la resiliència de dos dels seus habitants. La jornada es completarà amb el curt Records d’un nou destí (2023), una reflexió col·lectiva per compendre els motius pels quals moltes persones abandonen la terra on han nascut i emigren a un altre indret per guanyar-se les garrofes: “Per què van haver de marxar? Va ser dur el viatge? I l’arribada? Què van deixar enrere? Tenien por? Van ser ben rebuts? Era com s’esperaven?”

Dol i feminitat

La tercera proposta se centra en els drets de les dones a l’entorn d’experiències com la maternitat, l’avortament o el dol perinatal.
Diumenge 6 d’octubre s’exhibirà a La Unió Incompatível com a vida (2023). A partir de l’experiència personal d’una malformació fetal incompatible amb la vida, la directora Eliza Capai parla amb altres compatriotes que han patit experiències similars. Totes són del Brasil, un país on avortar pot comportar fins a tres anys de presó.

Per acabar, els assistents podran veure Semana 12 (2023), un curtmetratge de ficció dirigit per Isabel Delclaux en què Victòria Luengo es posa en la pell d’una mare que, després de perdre el nadó, ha de fer front a la tristesa i la incomprensió d’un duel silenciós, i a l'ansietat i la por d’una nova vergonya.

Acord amb la Filmoteca

Com sempre, la darrera jornada estarà reservada als estudiants de l’Institut. Enguany, aquesta activitat no té cap cost per a l’Ajuntament ja que s’inscriu dins d’un programa educatiu amb diversos centres de secundària de tot el país que han impulsat conjuntament l’Agència Catalana de Cooperació i la Filmoteca de Catalunya al voltant dels dies internacionals relacionats amb la defensa dels drets humans, com ara: el comerç just, les persones migrants, la memòria de l’Holocaust, el dret a la veritat i a la dignitat de les víctimes o la tolerància zero amb la mutilació genital femenina.

En el cas de Teià, la sessió escollida tindrà lloc el 28 de novembre a La Unió en horari lectiu i girarà a l’entorn del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. La projecció serà dinamitzada pels organitzadors del certamen i comptarà amb la participació de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO, que prèviament hauran treballat a l’aula un dossier pedagògic sobre aquesta temàtica adaptat a la seva franja d’edat.


Ajuntamentdeteia