El govern reconsidera la ubicació de la nova comissaria


caseta sant bergerEl ple ordinari celebrat el passat 20 de juliol va aprovar una transferència de crèdit de 247.000 euros entre partides pressupostàries ja consignades al pressupost municipal. El regidor d’Hisenda, Abel Ballesteros, va explicar que es dona de baixa l’import assignat inicialment a l’adequació de la nova seu de la Policia Local i s’amplia el capítol destinat a les obres de la futura nau dels Serveis Municipals que s’han de fer a l’antiga planta de fangs de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) “perquè puguin començar com més aviat millor”.

A la pràctica, això significa que es deixa en suspens el projecte que preveia traslladar la comissaria a la caseta de Sant Berger, una proposta que havia motivat l’oposició de l’associació de veïns d’aquell barri. L’alcaldessa, Gemma Rosell, va exposar que “no veiem clara la ubicació perquè l’espai és massa just i ens sembla més rendible buscar una alternativa més ben situat”. Segons Rosell, “tots sabem que els Serveis Tècnics tenen molta feina i en aquests moments prioritzem la nau de l’ACA”.

Incorporació de romanent

El mateix punt de l’ordre del dia incloïa una modificació de crèdit –la quarta d’aquest exercici– per incorporar al pressupost 220.000 euros per a despeses generals finançades amb càrrec al romanent de tresoreria. El titular d’Hisenda va detallar les principals inversions, de major a menor: 120.000 euros per completar les obres dels pisos dels mestres; 40.000 euros per habilitar una zona d’office a l’Ajuntament per als treballadors i treballadores; 20.000 euros per renovar el paviment de la sala de fitness i instal·lar aire condicionat al hall del Poliesportiu Municipal; 12.500 euros per a l’adquisició de carpes com a refugis climàtics; 9.000 euros per extraure aigua d’un pou existent a can Llaurador per netejar carrers en temps de sequera, i 7.430 euros per comprar i col·locar una cadira perquè les persones amb mobilitat reduïda puguin entrar i sortir de l’aigua a la piscina municipal.

Debat i votació

La modificació de crèdit va ser aprovada amb els vots a favor de GdT, CaT-ERC i PP. Tanmateix, el regidor popular, David Basi, va criticar que “l’anterior govern municipal va encarregar la cadira de la piscina sense tenir-ne en compte la instal·lació”. La portaveu de CaT-ERC, Èrica Busto, va admetre que “s’hauria d’haver previst que la brigada no ho podria fer” i va demanar-ne disculpes. Per la seva part, Abel Ballesteros, com a regidor d’Esports, va anunciar que ja s’han fet tots els tràmits amb l’empresa subministradora perquè “en breu” pugui entrar en funcionament.

El representant del PSC, Miguel Ángel Peinado, s’hi va abstenir perquè “són propostes en les quals no hem participat”, tot i trobar-les “raonables i justificades, especialment la comissaria perquè era una decisió que no compartíem”.

JxTeià va manifestar la seva coincidència amb la modificació de crèdit, però hi va votar finalment en contra perquè “la Policia Local es mantindrà en condicions precàries, amb l’agreujant que el projecte executiu que s’ha pagat quedarà en un calaix o anirà a la brossa directament”. El seu portaveu, Francesc Ribas, va recordar que “ja vam manifestar que no compartíem la ubicació a Sant Berger i ara qüestionem el malbaratament de diners”.

L’alcaldessa va precisar que “no s’han llençat els diners; és un projecte que es queda guardat per si més endavant hem de fer alguna cosa en aquell espai”, i va defensar que “els plànols d’ampliació de la caseta es poden fer servir per altres dependències de l’Ajuntament en un futur”.

Festius locals, condols i Casa Reial

El ple va aprovar per unanimitat les dues festes locals per a l’any 2024 –dilluns 20 de maig i dilluns 11 de novembre– i es va donar per assabentat de la sentència ferma dictada el passat 29 de març per la secció cinquena del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona raó a un recurs interposat per la Casal Reial l’11 de gener de 2019 contra els punts C i D de la moció aprovada per l’Ajuntament de Teià “sobre la priorització de l’agenda social i la recuperació de la convivència”, com a mostra de suport amb la resolució del Parlament de Catalunya. L’adhesió refermava “els valors republicans” i reprovava “els actes repressius contra els ciutadans, l’aplicació de l’article 155 i la justificació de la violència feta pel rei”.

Després d’estimar els arguments de l’Ajuntament en primera instància –sentència del 17 de juny de 2021–, el TSJC considera que aquell acte municipal “és controlable a nivell jurisdiccional” i que malgrat que una sentència del Tribunal Constitucional ja va declarar “inconstitucionals” aquells punts de la resolució del Parlament, l’acord de ple “ha de coincidir efectivament” amb l’esmentada resolució per deixar clar que la moció “no pot tenir cap efecte jurídic, ni tan sols el merament declaratiu o polític, ni present, ni passat, ni futur”.

Abans de cloure la sessió, la corporació va manifestar el seu condol per les defuncions de l’antic agutzil municipal, Andreu Gordo, i del forner Jaume Novell.


Ajuntamentdeteia