El Maridatge dels Sentits posa l’accent en la biodiversitat


Maridatge SentitsEl cap de setmana del 17 i 18 de maig, Teià viurà la vuitena edició del Maridatge dels Sentits. En aquesta ocasió, l’eix temàtic de la fira girarà al voltant de la riquesa i la varietat d’espècies vegetals i animals en l’entorn urbà sota el lema Biodiversitat: el nostre futur, la nostra responsabilitat.

La regidora de Promoció Econòmica, Èrica Busto, explica que la fira “manté el canvi de rumb de l’any passat i aquesta vegada fixa la mirada en l’ecosistema local, que fa únic el lloc on vivim”. Per segon cop consecutiu, el parc de can Godó s’erigirà en l’àgora pública i l’àrea de pícnic i exposició on es durà a terme la majoria d’activitats: taules rodones, tallers familiars i una mostra efímera de jardineria gràcies al patrocini dels vivers Bruc Jardí, Corma, Forestal Catalana, Jardinostrum i Sala Graupera.

L’estepa, símbol de 2025

Com cada any, el Maridatge dels Sentits adopta com a emblema una nota olfactiva i de color. Fidels a aquest esperit de proximitat i autenticitat mediterrània, els organitzadors n’han triat l’estepa, un matoll de port arbustiu de la família de les cistàcies –d’on deriva el nom de cistus, una altra de les denominacions amb què és coneguda aquesta planta– amb flors de cinc pètals i dues tonalitats segons quina sigui l’espècie: el blanc en el cas del matafoc, l’estepa borrera, l’estepa negra, l’estepa ladanífera i l’estepa de muntanya, i el rosa purpuri per a l’estepa blanca, l’estepa negra, l’estepa crespa i l’estepa blava.

L’Ajuntament s’ha decantat per la segona opció. “Aquest any el cistus omplirà d’olor i tocs de color malva el nostre poble. També hi seran molt presents la flor i la planta ornamental de Teià com a raó de ser i signe d’identitat de l’esdeveniment”, observa Busto.

Exposició i concurs de perfums

Els Maridatge dels Sentits, que durant sis anys va apadrinar el Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, hi segueix conservant els vincles. Per aquest motiu, del 9 al 25 de maig, La Unió tornarà a funcionar com a espai olfactiu i punt de votació popular de les dotze fragàncies finalistes. Entre les dues dates també s’hi podrà visitar una exposició sobre L’estepa, la planta dels mil noms, ideada i dissenyada per Jaume Romagosa.

A l’antic Egipte i a la Grècia i la Roma clàssiques, s’utilitzava per a rituals en forma d’encens. En la nostra tradició, s’ha usat durant segles per guarir malures i, avui dia, és una de les aromes més sol·licitades com a fixadora en el sector de la perfumeria perquè recorda l’olor de l’ambre gris. En el seu cas, però, la flaire prové de la resina que cobreix les seves fulles i tiges, i no pas de la flor.

Les cistàcies són unes grans aliades de la biodiversitat, per dues raons. Les seves flors contenen poc nèctar, però produeixen un pol·len abundós que fa les delícies de nombrosos insectes. I tot i que pugui semblar contradictori, és una planta fàcilment inflamable que té la capacitat de sobreposar-se als incendis forestals i tornar colonitzar ràpidament els sòls que han estat arrasats pel foc, la qual cosa contribueix a evitar l'erosió i a atraure pol·linitzadors.

Ciència ciutadana

A banda de passar-ho bé, el Maridatge vol difondre coneixement i sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de la biodiversitat en la qualitat de vida i la salut de les persones. Per això s’han programat diverses activitats de “ciència ciutadana” per conscienciar sobre la fragilitat i la importància de l’entorn natural, i sobre la necessitat de respectar-lo i tenir-ne cura a través d’accions individuals. “Tothom hi pot aportar el seu granet de sorra”, apunta Busto.

Dissabte a les 10 h, la coordinadora del projecte Jardins de papallones i tècnica del Catalan Butterfly Monitoring Scheme, Clàudia Pla-Narbona, oferirà una xerrada sobre el món dels lepidòpters al parc de can Godó, seguida d’una sortida de camp. I a les 17 h, l’enginyera tècnica agrícola Judith Meseguer parlarà del control biològic de malalties i plagues en espais verds i horts urbans.

L’endemà diumenge hi haurà dues xerrades més –a les 10 h, Hàbitats i comunitats d’ocells a Teià, a càrrec del biòleg Xavier Larruy, i, a les 11.30 h, Viure en un jardí biodivers, a càrrec de l’enginyer agrònom i dissenyador de jardins Jorge Muñiz– i una taula rodona, a les 12.45 h, amb els dos ponents anteriors, a més del pagès i ambientòleg Pau Gutiérrez, el doctor en Biologia i divulgador científic Marc Talavera i el viverista Pau Sunyer.

Tallers i activitats familiars

Hi haurà activitats familiars per triar i remenar, sempre a can Godó. Dissabte a les 11 h, Lady Albergínia i Sr. Patata explicaran el conte sensorial Història d’un jardí amb cançons, poemes i peluixos; a les 12.15 i a les 17 h, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) construirà un hotel d’insectes in situ; a les 13.45 h, coincidint amb la inauguració oficial del Maridatge, la canalla podrà veure els Gegants de Teià; a les 17 h, els educadors de Bosc de Llum ajudaran els més menuts a fer refugis de fusta per a eriçons i dragons, i obsequiaran el públic amb una menjadora per a ocells silvestres. I a les 18.30 h, la perfumista Paloma Espinoza conduirà un tast d’Aromas nativos de Chile amb plantes d’aquella regió.

Diumenge a les 11 h, la responsable d’Ainea Perfums, Irene Gisbert, dirigirà un taller d’Olis essencials de la mediterrània on cada participant podrà elaborar i endur-se’n un flascó. Aquesta activitat és gratuïta, però les places són limitades i cal retirar les entrades a través del web compres.teia.cat. Mitja hora després, a les 11.30 h, arrencarà la cercavila La revolució dels residus. I a les 12h, l’ADF ensenyarà a muntar caixes niu per a ocells, ratpenats i mussols.

Sis itineraris

Al llarg del cap de setmana s’hi faran sis itineraris. N’hi haurà dos de culturals i quatre de relacionats amb les ponències. Tots són gratuïts, però les places són limitades, per la qual cosa cal reservar plaça a compres.teia.cat

- Coneixem les papallones de Teià, amb Clàudia Pla-Narbona (17 de maig a les 10.45 h). “Aprendrem la metodologia per comptabilitzar papallones i quines són les espècies més comunes que podem trobar als espais naturalitzats del poble”. Inici: parc de can Godó.

- Visita guiada al jaciment romà de Vallmora (17 de maig a les 11 h). “Viatjarem en el temps per conèixer l’origen de la Terra de la Pansa Blanca a la Laietània de fa 2.000 anys”. Reserveu plaça a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

- Els ‘veranejants’ de Teià, a càrrec de la Flor de la Palma (17 de maig a les 12 h i 18 de maig a les 11 h). “Ruta teatralitzada per conèixer els personatges històrics i l’arquitectura modernista i noucentista del poble”. Inici: ca la Cecília.

- Diversificant els espais verds, amb Robert Vidal i Pau Sunyer (17 de maig a les 18.30 h i 18 de maig a les 11 h). “Descobrirem espais naturalitzats de Teià, com els prats florits o la bassa de Can Llaurador, que contribueixen a enriquir la flora i la fauna del nostre municipi”. Inici: creu de terme.

- Ulls que observen en la foscor, a càrrec de l’entitat Bosc de Llum (17 de maig a les 22 h). “Passeig nocturn amb lot per descobrir els animals que es troben amagats durant el dia”. Inici: parc de can Godó.

- Sortida d’iniciació a l’observació d’ocells a la Serralada Litoral, amb Xavier Larruy (18 de maig a les 10.45 h). “Posarem en pràctica les recomanacions de la xerrada”. Inici: parc de can Godó. Es recomana portar binocles.

enotast maridatgeMúsica i enogastronomia

El Maridatge no seria el mateix sense l’enogastronomia. A través de la iniciativa Teià té molta teca! i la col·laboració amb el Consorci d’Enoturisme, sis establiments de restauració del poble (la Bona Estrella, el Cafè de Baix, Forn de Llenya Mateu, Mas Padellàs, la Palma Gastrobar i la Teianenca) oferiran tastets per endur i assaborir a l’àrea de pícnic de can Godó dissabte i diumenge, de 12 a 15 h. Cadascuna de les propostes gastronòmiques es podrà maridar un vi diferent de la DO Alella a la vitruck de la Terra de la Pansa Blanca. També hi serà l’Albert Frutos del Mercat Municipal amb sucs de fruites naturals i altres exquisideses.

Els àpats comptaran amb música en viu. Dissabte a les 14 h s’hi podran sentir i ballar sardanes, valsos, masurques, xotis i borreies gràcies al duet de folk Aixopluc. A les 19 h hi actuarà la coral Gòspel Teià. I diumenge a les 14.30 h sonaran les versions de Hihgway Band.

Dissabte al vespre s’hi celebrarà un sopar a la fresca amb tres opcions per triar que seran elaborades al moment pels Cuiners de la Terra: kebab català, pollastre amb escamarlans o albergínia farcida de verduretes. Cada plat costarà 8 euros i els tiquets es podran comprar in situ. També hi haurà servei de barra a càrrec de la Comissió Jove i vins de la DO Alella. A partir de les 22.30 h el grup Enfiestados animarà encara més la nit.

Diumenge, el pícnic de can Godó estarà precedit d’un aperitiu servit pels Corresponsals del Casal de Joves a partir de les 12 h. El piscolabis constarà de patates, olives i fuet per 3,5 euros. A la mateixa hora, la sommelier Rebeca Ruiz dirigirà un Enotast al pati de ca la Cecília en què es maridaran dos vermuts de proximitat amb sengles platets especialment concebuts pel Forn de llenya Mateu. El tiquet costa 8 euros i es pot adquirir clicant aquí.

Plaça de les Ordidores

Durant tot el cap de setmana, el passeig de la Riera s’omplirà de parades d’artesania i objectes de regal davant la plaça de les Ordidores i de les Teixidores. En aquest indret també hi haurà una exposició de dibuixos realitzats per l’alumnat de l’Escola El Cim i una mostra de plantes al·lòctones o invasores que amenacen la biodiversitat i les espècies animals i vegetals autòctones amb les quals entren en competència. Diumenge al matí, la plaça acollirà la 29a trobada de puntaires del Maresme i comarques veïnes.


Ajuntamentdeteia