El ple municipal de Teià, reunit anit en sessió extraordinària, va donar llum verd a un pressupost municipal de 7.102.000 euros per a 2018. La proposta va comptar amb els vots favorables d’ERC-Compromís amb Teià i el PDeCAT, i l’abstenció de GT.
El regidor d’Hisenda, Yago Albert, va exposar les línies mestres dels nous comptes. Albert va destacar que la pressió fiscal serà la mateixa d’enguany, ja que a l’octubre “es van congelar totes les taxes i impostos recurrents”. Tanmateix, “el càlcul d’ingressos serà superior a 2017 gràcies a l’augment de la recaptació procedent dels impostos d’obres i de plusvàlues”, amb previsions pressupostàries de 365.000 i 450.000 euros, respectivament. Per al regidor, es tracta d’estimacions “molt prudents” tenint en compte els informes tècnics i l’inici, a curt termini, de les obres d’urbanització de la segona fase de la Solera.
En aquests moments, el deute municipal se situa per sota del 30% del pressupost i el responsable d’Hisenda es va mostrar confiat que “es reduirà d’1,9 milions al gener a l’entorn d’1,65 a finals de 2018”.
Personal i inversions
Albert va explicar que “la filosofia del Govern és cobrir la despesa corrent amb ingressos corrents i afrontar les inversions amb ingressos addicionals” procedents de subvencions o de la incorporació de romanent de l’exercici anterior. En aquest cas, la liquidació de 2017 tornarà a ser positiva.
En el capítol de personal s’ha previst un increment de l’1% per la nòmina dels treballadors, i la incorporació en plantilla d’un tècnic de Medi Ambient a mitja jornada per abordar temes com la lluita contra les plagues, la gestió forestal o la recollida selectiva de residus.
També és prevista la contractació externa per la prestació de serveis d’un enginyer perquè faci el seguiment de les obres de substitució del clavegueram, amb un cost de 5.000 euros i de 7.000 més per a la redacció de projectes.
Pel que fa a les inversions, l’Ajuntament preveu licitar aquesta obra dins el primer trimestre de 2018, amb la intenció d’executar-la al llarg de l’any. La renovació de la primera fase del clavegueram té un cost de 880.000 euros; quantitat que l’Ajuntament espera acabar de completar amb romanent després de consignar-hi 300.000 euros d’una subvenció i 175.000 d’un crèdit a interès zero de la Diputació, i 220.000 euros procedents de l’impost d’obres.
Per ordre d’envergadura, l’Ajuntament també destinarà 56.000 euros a l’arranjament del pati del cicle d’educació infantil de l’Escola El Cim, 39.000 a la construcció del mur del torrent de casa Bru i 15.000 a l’adquisició de mobiliari urbà. Per contra, no s’han pogut dotar inicialment els 93.000 euros per a l’arranjament del torrent de Sant Berger, per la qual cosa caldrà esperar a la incorporació de romanent durant el segon semestre.
Sant Berger
Punt i a part mereix el futur del camp de futbol de Sant Berger, que va centrar bona part del debat polític d’ahir. El govern va anunciar la creació d’una partida de 65.000 euros amb la idea de començar a preparar el terreny per instal·lar-hi, més endavant, gespa artificial. Segons el regidor d’Esports, Jordi Casanovas, “busquem una inversió de mínims per dinamitzar el terreny de joc i avaluar si Teià té potencial per fer créixer els practicants d’aquest esport i validar a mig termini si tenim capacitat de posar-ho en marxa. Habilitar la partida és una palanca per buscar ajuts i intentar trobar altres recursos”. Segons ell, preparar el ferm i instal·lar-hi rec, drenatge i gespa artificial podria costar 120.000 euros si es recorre al mercat de segona mà i part dels treballs els assumeix l’Ajuntament. L’alcalde, Andreu Bosch, que el passat 30 de novembre es va reunir amb la junta directiva del Club de Futbol Joventut Teià, es va mostrar “confiat en la solidesa d’un projecte que aposta per l’escola i la formació des de pre-benjamí”. “Veiem que això té futur”, va dir, i va tornar a apuntar la possibilitat d’incorporar-hi part del romanent.
Abel Ballesteros, en nom de GT, va criticar que s’hagi fet “una previsió molt per sota del cost real de les obres” i es va mostrar partidari de “dotar de dalt a baix el projecte”, per la qual cosa va oferir el consens del seu grup “quan arribi l’hora”.
Noves subvencions
Abans de cloure la sessió, l’alcalde va anunciar l’obtenció de nous ajuts per a 2018: la Diputació ha concedit 9.000 euros per a la restauració i consolidació la Creu de terme, i el Departament d’Agricultura s’ha compromès a incrementar de 2.500 a 3.500 euros la seva aportació al Maridatge dels Sentits en suport del sector alimentari i la gastronomia.
Les bones perspectives per a l’any vinent també han fet possible la millora de les subvencions a les entitats del poble. Es tracta d’un “petit esforç simbòlic que representarà una pujada mitjana del 10%”, en paraules del regidor d’Hisenda.