El ple de l’Ajuntament de Teià, reunit dijous passat en sessió extraordinària, va acordar la congelació de la taxa de guals i de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de cara a l’exercici fiscal de 2018. La proposta va comptar amb el suport de tots els grups municipals: ERC-Compromís amb Teià i PDeCAT, al govern, i GT, a l’oposició.
Com és notori, la revisió cadastral vigent des de 2010 repercuteix l’increment del valor nominal dels immobles a raó d’un 10% anual fins a 2020. Per evitar aquesta repercussió, el ple va aprovar la reducció del coeficient del 0,797 vigent al 0,780 per a 2018.
El regidor d’Hisenda, Yago Albert, va explicar que l’acord era fruit d’una “reconsideració” feta per GT. “Hem fet un ajust de la despesa corrent perquè els ingressos procedents de l’IBI siguin els mateixos de 2017, de manera que, en mitjana, els rebuts no pugin; tot i que alguns augmentaran i d’altres baixaran una mica”, va relatar.
La modificació suposa deixar d’ingressar 70.000 euros, un gest que la portaveu de GT, Maria Teresa Casellas, va considerar oportú “en un moment en què s’han deixat de pagar crèdits als bancs” i que va justificar perquè “ja paguem prou coses”. El PDeCAT també s’hi va mostrar favorable perquè “un dels acords de govern consisteix a no incrementar la pressió fiscal”.
Declaració institucional
La sessió va començar amb una declaració institucional de l’alcalde, Andreu Bosch, hores després que el president de la Generalitat va estar a punt d’anunciar una convocatòria d’eleccions anticipades per evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i després se’n va desdir. “Estem fent història”, va dir l’alcalde. “Ha costat molt arribar fins aquí. Som un precedent per a l’Europa dels pobles i les nacions sense estat, tal com em recordaven fa uns dies sards i algueresos. Tot és legítim en dies com avui: l’estratègia política, la decepció i la por. Som persones i portem massa temps sotmesos a Espanya i la seva classe política”.
Bosch va criticar l’aplicació del 155 “sense dilació ni vergonya. No n’esperem res de res. Som només una colònia que marxa del jou de l’Estat espanyol”, va afirmar. L’alcalde va agrair “la complicitat de la societat civil” i va recordar els més de 3.000 vots de l’1 d’octubre a Teià: “Per la nostra dignitat i la dels nostres pares i avis, i pel futur dels nostres fills, no podem caure ni en la impaciència ni en el pessimisme”.
Condemna de la violència
També per unanimitat, el ple va aprovar sengles mocions a favor de la llibertat dels presidents de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de condemna de l’actuació policial de l’1 d’octubre. En concret, el ple va condemnar “la violència contra els ciutadans que volien exercir la democràcia”, va expressar el suport a les víctimes, va exigir la retirada de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, i va demanar que l’Estat es faci càrrec dels danys ocasionats.
Per a l’alcalde, “quedarà per sempre la vergonya de l’Estat espanyol per la violència abusiva contra ciutadans indefensos que van mantenir una actitud cívica, serena, pacífica i persistent davant d’un estat de setge i terror”.
La regidoria Bárbara Furment, en nom propi, es va declarar contrària als empresonaments i a tota violència, “de tots dos bàndols”, i va manifestar que “en les sessions del Parlament dels dies 6 i 7 de setembre no es va deixar parlar als partits de l’oposició i les institucions catalanes es van situar fora de la llei”. Furment va demanar a l’alcalde “que no parli en nom de tots els teianencs”.
El portaveu del PDeCAT, Francesc Ribas, va admetre que havia estat “un dia convuls” en què s’havien sentit “mostres de desconfiança cap al president Puigdemont” des de les files del seu propi partit. “Rebutgem la brutícia que s’hi ha llençat a sobre”, va dir.
“Ni oblit, ni perdó”, va sentenciar Montse Riera, en nom d’ERC-Compromís per Teià. “Ni oblit, ni perdó –va reiterar- pel que va passar l’1 d’octubre i aquells que van justificar la violència i el menyspreu dels drets de la ciutadania”.