El ple defensa la capacitat legislativa del Parlament i condemna l’acord amb Turquia


acteAN01El ple municipal celebrat dimarts va aprovar dues mocions: una en defensa de la sobirania del Parlament de Catalunya davant “els atacs a les lleis catalanes” per part del Govern espanyol a través del Tribunal Constitucional (amb 12 vots a favor i 1 en contra), i una altra contra l’acord amb Turquia per acollir els refugiats de la guerra de Síria expulsats de sòl europeu (per unanimitat).

El primer dels textos sosté que “l’ofensiva del Govern espanyol de judicialitzar la política afecta els drets bàsics de la ciutadania” i “atempta contra la sobirania del Parlament”, ja que “des de principis d’any el Tribunal Constitucional ha suspès diverses lleis que tenen un fort impacte social” en matèria d’habitatge, consum, pobresa energètica o igualtat efectiva entre dones i homes. També s’ha suspès el Departament d’Afers Exteriors i la llei de governs locals, i ha declarat inconstitucionals la prohibició del fracking i l’impost sobre la producció nuclear.

Apel·lant a la resolució aprovada pel Parlament el 9 de novembre, l’Ajuntament de Teià recorda que “la cambra catalana i el procés de desconnexió no se supeditaran a les decisions de les institucions de l'Estat espanyol”. Per això, el ple expressa el seu suport al Parlament i el Govern de la Generalitat “en les iniciatives legislatives i en el desplegament normatiu que donin resposta a les emergències socials”. A més, l’Ajuntament es compromet a “seguir impulsant accions per evitar desnonaments per impagament d’hipoteca o de lloguer, així com buscar mecanismes de segona oportunitat per cancel·lar deutes contrets per habitatge habitual”.

TeiàPobleAcollidorTeià, poble acollidor
El ple també va fer palès el seu rebuig a l’acord pres el passat 18 de març pel Consell Europeu en considerar que "atempta contra els suposats valors fundacionals europeus" i “vulnera la legislació internacional que protegeix les persones refugiades i posa en joc els drets humans”. En concret, la moció denuncia que es conculquen la Convenció de Ginebra i l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que prohibeix explícitament les expulsions col·lectives.

La moció acusa la Unió Europea d’"externalitzar" les seves fronteres i "subcontractar" el Govern d'Ankara a canvi de 3.000 milions d’euros addicionals a partir del 2018, la liberalització de visats i la reactivació de les negociacions per a l’adhesió de Turquia a la Unió.

"Lluny d’aquesta decisió presa pels caps d’estat -diu el text-, els ajuntaments estan donant suport a les persones refugiades en ruta, a través de la campanya del Fons Català i estan treballant per a la seva integració quan arribin als municipis catalans". Se n'esperen 4.500.

Per tot plegat, els grups municipals de l'Ajuntament demanen de "bloquejar l'acord entre la Unió Europea i Turquia" i es comprometen a sensibilitzar la població i a oferir Teià "com a territori d’acollida i protecció per garantir la seva vida en família i la seva integració".

Ajuntamentdeteia