Ahir, el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va lliurar a l’alcalde de Teià, Andreu Bosch, i el regidor de Comunicació, Andreu Porta i Espelt, el diploma de reconeixement a la transparència i qualitat dels continguts del web municipal.
Aquest organisme vinculat a la UAB és l’encarregat d’analitzar el nivell de transparència de les pàgines d’Internet de les administracions públiques de l’Estat espanyol i d’acreditar els casos de bones pràctiques amb l’atorgament del Segell Infoparticipa. Aquest guardó va ser instaurat l’any 2013 amb l’objectiu de promoure l’accés a la informació pública i el bon govern en l’àmbit local.
Un esglaó per sota de la màxima distinció del Segell se situen la menció i el diploma de reconeixement, que reben els municipis amb graus d’assoliment intermedis. En concret, el reconeixement s’atorga als “municipis que han millorat des que es van iniciar les avaluacions l’any 2013 i han passat del 25% fins almenys el 60% d’indicadors positius”, com és el cas de Teià.
El 2016-2017, doncs, ha estat el primer cop que Teià supera l’avaluació, amb un grau d’acompliment del 63,46%. El regidor de Comunicació, Andreu Porta i Espelt, es mostra satisfet de la progressió: “Hem passat del 24% del primer any al 48% del 2015 i el 63,46% del 2016”. Per a Porta, l’esforç realitzat “té molt de mèrit perquè l'any passat es van ampliar significativament el nombre d'indicadors per adaptar-los als paràmetres de la llei catalana de transparència, en passar de 41 a 52”.
Ara com ara, el web municipal de Teià compleix 10 dels 11 indicadors sobre la composició política de l’Ajuntament; 6 dels 8 ítems requerits sobre la gestió dels recursos col·lectius; 9 dels 17 indicadors sobre la gestió dels recursos econòmics; 5 de les 6 exigències en matèria de comunicació, i tan sols té implementada 1 de les 6 eines de participació ciutadana.
Sobre aquesta darrera qüestió, Porta considera que “l’elaboració del Pla de Participació Ciutadana i el Pla Local de Joventut actualment en curs serà un revulsiu per completar aquest capítol” i es mostra confiat “a seguir la progressió de cara al 2018”.
Entorn geogràfic
Segons l’observatori de la UAB, en el context comarcal, el nivell de transparència del web municipal de Teià se situa a la zona intermèdia: per sota del 100% de Premià de Dalt i Premià de Mar i del 94% de Vilassar de Dalt i el 92% d’Alella, però per sobre del 59% del Masnou, el 54% de Tiana, el 42% de Cabrils o el 33% de Montgat. Si voleu, podeu consultar en aquest enllaç tots els resultats de l’avaluació en un mapa georeferenciat amb les fitxes corresponents a cada ajuntament.