Demà dissabte s'inaugura al primer pis de La Unió una trobada gegantera molt especial. Es tracta d’un aplec estàtic, sense cercavila, per celebrar el 35è aniversari de l'estrena dels gegants de Teià. Les figures recreen dos personatges històrics, el batlle Pere Noguera i la seva muller. L'any 1505, aquest prohom va encapçalar, en nom de la universitat i el comú del poble, la pretensió d’esmunyir-se del jou feudal i quedar sota la protecció de jurisdicció reial. El document d'atorgament, conegut com la carta dels privilegis de Teià, va ser signat pel monarca Ferran II el Catòlic i actualment es troba dipositat a l'Arxiu Comarcal del Maresme en les degudes condicions de conservació, després que l'any 2016 els pergamins van ser tractats i restaurats. Si voleu, podeu consultar el document i les seves còpies en aquest enllaç.
Fins a l'11 de juliol, les persones que visitin la insigne parella hi podran admirar una quinzena de parelles convidats procedents de tota la geografia catalana, de tota mena i condició: pagesos, menestrals, ordidores, puntaires, bandolers, notaris, nobles, reis... Són els gegants i gegantes de catorze municipis: Alella, Arenys de Munt, Argentona, Castellbell i el Vilar, Collbató, el Masnou, Manresa, Lliçà d'Amunt, Sallent, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Joan Despí, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Dalt. Tampoc no han faltat a la cita ni el gegantó Martí, ni en Cirili i la Teia de l'Esplai Itaca.
Nous vestits i remolc
Aquest trobada de gegants és també un retrobament de les colles que hi participen, abans de reprendre l’activitat festiva. Un any i escaig després de la la pandèmia, el món de la cultura popular i tradicional ja té ganes de tornar a trepitjar el carrer i de giravoltar al ritme de tabals i gralles.
En el cas de Teià, l'aturada ha estat aprofitada per fer dues inversions. Com a propietari dels gegants i d'acord amb la Colla, l'Ajuntament ha destinat 7.139 euros a la restauració de les figures al taller d'escultura Casserras de Solsona i 7.904 euros a la construcció i adquisió d’un remolc per al seu transport.
Pel que fa al primer concepte, s'han reparat i repintat les d’esquerdes i les pelades del bust i les mans; se n'ha reforçat el cap de la geganta; s'han construït nous cavallets de fusta amb els corresponents coixins per recolzar les espatlles dels portadors, i s'ha confeccionat un nou vestuari del mateix estil que duien amb gèneres de qualitat: domassos, rasos i velluts amb la corresponent passamaneria i guarniments de pedreria, perles i tatxes.
El nou remolc facilita les operacions de càrrega, descàrrega i trasllat de les figures, ja que hi caben senceres, i minimitza el risc que pateixin cops. El remolc consta d’una caixa d’alumini pintada de color blanc de 4 metres de longitud, 2 metres d’amplada i 225 centímetres d’altura, i ha estat dissenyat perquè pugui transportar-hi també el Batraci de la Colla de Dimonis. De fet, el remolc es va estrenar el passat mes de maig, en ocasió de la partipació del Batraci en la III Mostra de bestiari festiu, a l'Ateneu de la Fundació Iluro de Mataró.