Els treballs de poda, en marxa


poda generDilluns 8 de gener es va iniciar l’esporga de l’arbrat viari de Teià, a càrrec de l’empresa de jardineria Tot Verd. Els treballs van començar pel tram superior del passeig de la Riera i al llarg de les properes setmanes s’estendran a la resta del municipi.

Per això, des de la Regidoria de Medi Ambient es demana observar la senyalització provisional i les indicacions del personal pel que fa a la regulació de l’estacionament i el trànsit.

Criteris d’intervenció

La campanya s’allargarà fins a mitjan febrer, que és el temps necessari per revisar els 1.300 exemplars de diferents espècies que hi ha plantats a la via pública.

Com estableix el Pla de Poda, només s’hi actuarà per eliminar “punts de conflicte” i en la majoria dels casos es durà a terme una poda de manteniment per afavorir el bon estat fitosanitari i no interferir en el desenvolupament natural dels arbres.

Aquests punts conflictius inclouen supòsits d’índole diversa. Hi predominen les raons tècniques relacionades amb l’estructura dels arbres, com és el cas de l’eliminació de branques seques o inestables, però també es tenen en compte les qüestions de veïnatge, com ara el “control de façanes” o els “controls laterals” per evitar molèsties als balcons, jardins i finestres de les finques veïnes.

Segons la casuística de cada espècie, carrer i exemplar, l’actuació pot comportar la poda de branques baixes, el refaldat del tronc, l’eliminació de rebrots o la tala de barres perilloses.

Els treballs es realitzen amb una plataforma mecànica dotada d’un braç extensible de 12 metres de longitud i les restes d’esporga són triturades in situ automàticament i carregades en un camió de caixa oberta.

poda trituradoraResultats primaverals

Dècades enrere, la poda acostumava a ser més expeditiva, la qual cosa obligava la planta a efectuar respostes d’emergència i consumir reserves d’energia per fer front a les ferides. Per això la reiteració de podes afeblia l’arbre i, a la llarga, en comprometia la vitalitat, la seguretat i la viabilitat. Amb el temps, aquelles ferides han donat origen a podridures i han esdevingut focus de malures i vies d’entrada de diverses infeccions. Aquests efectes són particularment evidents en els arbres més vells i de port gran, com els plàtans de la Riera. Es tracta d’una plataneda centenària que ara, a més, es veu afectada per la sequera, l’augment de la temperatura i la pèrdua d’humitat del terreny.

Avui dia, els treballs de poda es guien per criteris de sostenibilitat. Les intervencions conservadores i respectuoses afavoreixen, a mig i llarg termini, el vigor, la longevitat i la salut de l’arbrat. Els efectes positius d’aquesta metodologia són especialment visibles quan esclata la primavera, sobretot els mesos d’abril i maig. Aleshores, els arbres de fulla caduca rebroten ufanosos, amb un verd més intens i una bona ombra, a diferència dels arbres que són podats a brocada o en “cap de gat”.

A l’estiu també ofereixen una ombra més densa i es veuen clarament més sans i menys afectats per problemes fitosanitaris com l’oïdi. La poda de manteniment té avantatges paisatgístics i climàtics, com la capacitat d’esmorteir la temperatura exterior entre 2 i 8 graus respecte de les zones amb insolació directa.


Ajuntamentdeteia