Engega un nou procés de pressupostos participatius amb 100.000 euros de dotació


PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS 2024 2025El ple municipal celebrat ahir, 25 de gener, va aprovar per unanimitat les bases reguladores dels pressupostos participatius de 2024, amb càrrec a la partida d’inversions del pressupost municipal del 2025. Això vol dir que el procés per fer-hi propostes s’activa immediatament, però els projectes escollits per votació popular seran executats l’any vinent.

L’equip de govern ha decidit incrementar-ne l’import de 50.000 a 100.000 euros. D’aquesta manera es recupera la dotació inicial de l’edició de 2018, si bé es mantindrà la periodicitat biennal introduïda el 2020 arran de la pandèmia perquè els projectes triats es puguin planificar, tramitar i executar en temps i forma sense sobrecarregar la maquinària administrativa i els Serveis Tècnics de l’Ajuntament. A més de la gestió ordinària i l’acumulació de llicències, l’alcaldessa Gemma Rosell va recordar al ple que el 2024 serà un any de molta activitat en aquesta àrea, fruit del desplegament de les inversions programades el primer any del Pla d’Acció Municipal 2023-2027, l’inici dels treballs de redacció d’un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i l’activació de les promocions privades que depenien de l’entrada en vigor de les Normes de Planejament Urbanístic (NPU).

Audiència pública i fase de propostes

Un cop aprovat el reglament de la convocatòria, la Regidoria de Participació Ciutadana organitzarà una audiència pública per informar del calendari i fases del procés. La cita tindrà lloc a La Unió dijous vinent, 1 de febrer, a les 19.30h.

A partir de llavors i fins al 14 de març, totes les entitats, comerços i persones empadronades al poble podrà formular fins a un màxim de 5 propostes, a través de dos canals:

- Per via telemàtica, a la carpeta ciutadana www.teia.cat/tramits o bé a la plataforma participa.teia.cat

- Presencialment, a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament i als punts d’informació itinerants que s’habilitaran expressament en els llocs i dates següents:
• Mercat Municipal: dissabte, 3 de febrer, d’11 a 13h
• Parc de Vallbellida: dissabte, 17 de febrer, d 11 a 13h
• Parc de can Godó (Casal de Joves): divendres, 23 de febrer, de 18 a 19h
• Escola El Cim: dijous, 7 de març, de 16 a 18h

A més, la Regidoria mirarà de muntar nous punts informatius si ho sol·liciten entitats o col·lectius.

Totes les propostes hauran d’anar acompanyades de les dades identificatives del ciutadà que les planteja. Arribat el moment, es podran unificar les propostes si estan repetides o són molt similars sempre que els Serveis Tècnics ho considerin oportú i es compti amb el vistiplau de la persona o persones que les hagin formulades.

Comissió de Seguiment

Del 15 de març al 5 d’abril, una comissió formada per tècnics municipals avaluarà i emetrà un informe raonat sobre la viabilitat legal, econòmica, urbanística i mediambiental de cadascuna de les propostes presentades. El procés comptarà també amb una comissió ciutadana de garanties com a òrgan de deliberació, consulta i seguiment del procés, amb la idea de recollir diverses visions i experiències. Si teniu més de 14 anys i en voleu formar part, a l’audiència pública de l’1 de febrer rebreu la informació corresponent.

Validació i votació

Les propostes que validades per les dues comissions passaran a la fase de votació. Aleshores, es donarà a conèixer la relació definitiva de les propostes finalistes, la descripció de l’actuació i l’estimació del seu cost. El termini per votar començarà el 25 d’abril i finalitzarà el 24 de maig. Hi podran participar totes persones empadronades a Teià majors de 14 anys.

Com en la fase de propostes, el dret de vot es podrà fer efectiu de dues maneres:

- Per via telemàtica.

- Presencialment en diversos punts itinerants. La informació sobre els dies, horaris i ubicació dels punts es publicarà al web municipal i a les xarxes socials de l’Ajuntament.

- A més, i sempre que sigui requerit, l’equip de Participació es desplaçarà per facilitar les votacions d’aquelles persones i/o col·lectius amb dificultats de mobilitat.

En tots els casos, caldrà identificar-se amb el DNI o NIE. Com sempre, es podrà votar una sola vegada pèro marcant tantes opcions com cadascú vulgui fins a exhaurir els 100.000 euros pressupostats. Per això és molt important establir l’ordre de prioritat de cada proposta

Objectius i criteris

Els pressupostos participatius es van posar en marxa l’any 2018 amb la voluntat de promoure la implicació dels teianencs i teianenques en la presa de decisions sobre la destinació dels recursos públics. D’aquesta manera, es pretén fomentar la participació a través d’un procés inclusiu que arribi a tota la població; conèixer les necessitats de la població i afavorir el debat col·lectiu per prioritzar-les, i generar major transparència i eficiència en la gestió municipal.

Les propostes que es presentin han de complir aquests requisits:

- Han de ser competència de l’Ajuntament.

- Han de ser una inversió que no estigui enunciada al PAM o prevista al pressupost ordinari. En conseqüència, resten excloses les actuacions de manteniment que ja s’estiguin duent a terme, les despeses obligatòries per part de l’Ajuntament, així com les subvencions i els plans d’ajuts ja existents.

- Han de ser viables tècnicament i han de complir la normativa vigent que les reguli, segons la temàtica de la proposta.

- Han de ser concretes i avaluables econòmicament.

- No poden tenir un cost superior a l’import total destinat al procés.

- No poden comprometre noves despeses en els futurs exercicis pressupostaris futurs (més enllà del seu manteniment ordinari) i s’han de poder executar dins de l’any 2025, de manera que no han de generar projectes tècnics ni licitacions complexes.

- Han de ser propostes que fomentin la cohesió social, igualitàries des d’un punt de vista de gènere, sostenibles mediambientalment i amb visió de poble i interès general.


Ajuntamentdeteia