Entrevistem Agustín Guerrero, director del centre Amavir de Teià: “Les mesures de prevenció han funcionat”


AgustíA punt d’entrar en la fase 2 de la desescalada i coincidint amb el 15è aniversari de l’obertura del centre Amavir de Teià, entrevistem el seu director, Agustín Guerrero, per conèixer com s’ha viscut la crisi del coronavirus en aquest centre gerontològic.

Guerrero és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses, i postgrau en Direcció i Gestió de Residències Geriàtriques.

- Fa 15 anys que el centre va obrir les seves portes, aleshores com a Amma Teià. Per què es va triar la nostra població?
Es va triar Teià per la seva situació, propera a Barcelona, les bones comunicacions del territori, la necessitat de places residencials que hi havia a la zona i, sobretot, per la bona disposició de l'Ajuntament per autoritzar la construcció d’un centre amb les característiques funcionals i de qualitat que es necessitaven i amb àmplies zones verdes. Des de llavors s’ha mantingut una col·laboració amb l'Ajuntament per crear ocupació al municipi i donar cobertura assistencial a les persones grans del territori.

- El centre forma part d'una gran grup empresarial de residències i centres de dia d'abast europeu. Quins avantatges té això a nivell de logística, recursos i formació, i de quin grau d'autonomia gaudiu?
El fet de formar part d'un gran grup ens dona solvència i eficiència. Les compres i les formacions es gestionen de forma centralitzada i després cada centre s'adapta a les singularitats del territori. Per exemple, a la cuina: a Teià oferim plats que no es fan en altres indrets.

- Per les seves dimensions i característiques, el centre Amavir de Teià és un dels més grans del Baix Maresme. Quants residents hi viuen i quants professionals en tenen cura?
El centre té capacitat per a 180 residents, 17 dels quals són veïns de Teià. Els professionals que se’n cuiden son més de cent i per sort hem mantingut en actiu tota la plantilla durant la crisi sanitària.

- A més de les persones que hi fan vida i pernocten, les instal·lacions també acullen un centre de dia. Què s'hi fa i qui l'utilitza?
El centre de dia té 30 usuaris, 9 dels quals són de Teià. És un servei destinat a persones grans dependents, o no dependents, que realitzen activitats d'estimulació física i cognitiva. Es dona suport a les seves activitats bàsiques de la vida diària, però continuen dormint a casa. Per això, a més d’ajudar els seus usuaris, el centre de dia també és un suport per a les famílies.

- Quina relació teniu amb els Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Teià?
Hi ha una relació molt estreta, ja que es treballa coordinadament per atendre els casos amb urgència social que més ho necessiten per la seva situació de dependència.

equip Amavir- Quins protocols heu establert i quina incidència ha tingut la crisi de la Covid-19?
Amb l'arribada de la Covid-19 tot va canviar i ens vam haver d'adaptar ràpidament. Vam suspendre les visites i els ingressos, vam sectoritzar la residència, vam canviar la forma de realitzar totes les activitats per guardar la distancia social, i vam dotar tot el personal d'equips de protecció. Més endavant es va sol·licitar una desinfecció preventiva a la Unitat Militar d’Emergències i la realització de proves PCR per a residents i treballadors per part del Departament de Salut.

- Els responsables de l'Àrea Bàsica de Salut han qualificat el centre amb el codi 'verd' del Departament de Salut. Què significa això?
Això vol dir que la residència no té casos de Covid-19 i que les mesures de prevenció han funcionat, ja que totes les proves PCR realitzades a residents han donat negatiu.

- Com a professional del sector, com creieu que la Covid-19 afectarà el model sociosanitari i de residències a Catalunya?
De moment mantenim certa incertesa, que s'anirà resolent a mesura que vagi millorant la situació epidemiològica al nostre país. És evident que el sector haurà d'afrontar canvis estructurals per fer front als reptes de futur amb garanties. En aquesta crisi ha quedat palesa una reivindicació que fèiem els directius del sector des de fa anys, i és que l’administració ha de dotar les residències de recursos sanitaris, ja que a molts pacients els dispensem una atenció sociosanitària i, de vegades, gairebé hospitalària.

- L'emergència sanitària ha impedit celebrar el 15è aniversari com hauríeu volgut. Què teníeu pensat i quina previsió teniu ara?
Efectivament, aquest cop serà diferent. Les visites al centre encara estan prohibides, així que ho celebrarem internament entre residents i treballadors. Altres anys fèiem un dia de portes obertes perquè vinguessin familiars i veïns de Teià a gaudir de la festa, que comptava amb la col·laboració i les actuacions de diverses entitats del poble. Enguany, l’animació l’hauran de fer els mateixos treballadors i treballadores, ja que el més important és que els residents passin una bona estona. Esperem que l’any vinent tornem a la normalitat i puguem celebrar un dia de portes obertes.


Ajuntamentdeteia