ERC-Compromís amb Teià governarà en solitari


ercAquest matí ha quedat constituït el consistori de Teià per al mandat 2019-2023. El nou plenari està format per 8 representants d’ERC-Compromís amb Teià, 2 del JxCat, 1 de GT, 1 de Cs i 1 del PSC.

Després de jurar o prometre el càrrec –ERC, JxCat i GT ho han fet “per imperatiu legal” i amb la voluntat expressa de treballar per la República catalana–, els regidors han procedit a l’elecció de l’alcalde en votació secreta. Cada grup municipal ha donat suport al seu candidat, de manera que Andreu Bosch ha estat investit alcalde amb 8 vots a favor i ha rebut la vara de màxima autoritat de mans d’Èrica Busto com a membre més jove del plenari.

A continuació, Bosch ha anunciat que ERC-Compromís amb Teià governarà en solitari i ha donat a conèixer la distribució del cartipàs. A més de l’Alcaldia, Bosch dirigirà les àrees d’Urbanisme, Mobilitat i Turisme. Com fins ara, Montse Riera serà la responsable d’Educació, Cooperació i Medi Ambient. Jordi Casanovas es farà càrrec de Serveis Municipals i Comunicació. Èrica Busto assumirà Habitatge i les noves regidories de Cicles de Vida –que fusionarà Infància, Joventut i Gent Gran–, Igualtat i Drets civils. Yago Albert seguirà al front d’Hisenda, Recursos Humans i Seguretat. Mercè Alòs portarà Promoció Econòmica, Ocupació i Serveis Socials. Jordi López serà el titular d’Esports i Participació Ciutadana. I Olga Parra coordinarà Cultura, Patrimoni històric i Sanitat.

alcaldeQuart mandat
En el seu discurs de presa de possessió, Bosch ha explicat que “és la quarta vegada que assumeixo l’alcaldia després del 2003, el 2007 i el 2015. Ho faig amb il·lusió, emoció i amb un alt sentit de la responsabilitat i amb el suport, per primer cop, de la majoria absoluta gràcies als 1.722 vots aconseguits a les urnes”.

Bosch s’ha definit com un “alcalde de consens”, per la qual cosa ha assegurat que “teixirem els ponts de diàleg del mandat anterior, especialment amb GT i, sobretot, amb JxCat, a qui agraeixo la feina feta i la feina compartida, que és herència nostra i vostra”. “En qüestions locals” –ha dit– “hi haurà diàleg constant i permanent amb tots els grups municipals, per exemple en matèria de cultura, urbanisme, esports o medi ambient. És el cas del conveni amb la Generalitat per a la cessió de la planta de compostatge de fangs per als Serveis Municipals, la promoció de Vallmora i el Maridatge dels Sentits, el Pla Local de Joventut o el projecte educatiu d’entorn”. També ha plantejat nous objectius, com “el parc de lleure de can Godó amb la rehabilitació de la bassa i un skate parc inclosos”. L’alcalde ha promès “una major transversalitat per millorar l’atenció a les persones i més proximitat amb els veïns a través dels regidors delegats de barri i el protocol d’acollida als nous residents al municipi”.

A nivell nacional, l’alcalde ha recordat la seva lleialtat republicana: “En qüestions de país, seguirem compromesos sense escletxes i sense defallir per donar suport als acords del Govern de la Generalitat i de la majoria sobiranista del Parlament de Catalunya”. Bosch ha apel·lat a la seva condició d’alcalde investigat pel suport al referèndum de l’1-O: “Vaig ser a Brussel·les el 2018, a Madrid el 2019 i seré a Estrasburg el dia 2 per reivindicar els drets dels eurodiputats Oriol Juqnueras, Carles Puigdemont i Toni Comín”. Bosch ha admès que “per moments m’ha semblat retornar simbòlicament a la Segona República”. Per això ha volgut rememorar “la valentia” del primer alcalde republicà entre 1931 i 1937, Amadeu Creus i Rosés, d’ERC, i la del darrer, Josep Mateu Cabús, 1938-39, de la CNT, que van fer possibles les colònies sueques de refugiats. “Avui també estarien tots dos al costat dels drets civils, de la República i dels presos. I avui tenim altres refugiats per acollir”, ha dit.

Per últim, Bosch ha lliurat un pin institucional d’argent als nous regidors i s’ha emocionat quan ha agraït el suport de la seva família.

nou ajuntament 01Balanç agredolç
El portaveu de JxCat, Francesc Ribas, ha felicitat l’alcalde i ha lamentat “que s’acabi un govern de coalició de 7 anys colze a colze al front de les regidories de Cultura, Patrimoni, Sanitat i Serveis Socials. Ho hem donat tot, sense pensar en sigles ni en idees. Estem molt satisfets amb la feina feta. Hem hagut de desmentir desenes de vegades que nosaltres no érem d’ERC, sinó de JxCat. I això ens ha passat factura, però no té cap importància perquè hem treballat pel poble. Hem deixat petjada i volem que perduri”.

Visiblement afectat, Ribas ha afirmat que “érem la mà dreta de l’alcalde i no ens en penedirem. Ara seurem a la seva esquerra, però no serem el peu esquerre que faci la traveta. Serem la mà estesa, el compromís i l’oposició ferma i constant. Estarem sempre al vostre costat en totes les iniciatives que ens portin a la consecució definitiva de la República perquè som un Ajuntament valent i ho seguirem sent”. Per acabar, Ribas s’ha adreçat directament a l’alcalde i tots dos s’han fos en una abraçada: “Il·lustríssim alcalde, molta sort, molts encerts, el poble s’ho mereix: visca Catalunya lliure!”.
La regidora de GT, Núria Andinyac, també ha parlat de “sentiments contraposats perquè el municipalisme tindrà veu en aquest consistori, però el resultat electoral no ens ho ha posat fàcil” a causa de “qüestions extramunicipals”: “L’1-O va marcar el mandat anterior, ha marcat el resultat electoral de Teià i seguirà marcant l’agenda i la història del nostre país. Mai no vam sacrificar els drets socials en benefici d’un càlcul electoral i ens sentim orgullosos d’haver estat al costat de l’alcalde i del govern, sabedors que ens podia passar factura”.

La regidora ha definit com a “inqüestionable” la “victòria rutilant” d’ERC, però ha precisat que “no ens agraden les majories absolutes” i per això s’ha mostrat decidida “a qüestionar-la quan calgui i a contribuir-hi quan sigui necessari en benefici de tots”. “A GT ens agradaria un govern d’unitat per enfortir el projecte de poble i de país que volem. És una llàstima perquè estem perdent una oportunitat de fer més divers i inclusiu el govern. Per això restarem a l’oposició, un paper que exercirem com sempre hem fet: sense importar-nos rèdits o perjudicis electorals”. Andinyac ha agraït la feina dels seus companys de llista per “sumar més que restar” i per “fer de Teià un poble sostenible, segur, net, inclusiu i amb serveis de qualitat”.

nou ajuntamentPrimeres intervencions
En aquest ple s’han estrenat els grups municipals de Cs i del PSC, que també han felicitat l’alcalde. En nom de la formació taronja, David Basi s’ha congratulat perquè s’ha corregit “l’anomalia democràtica” que suposava que una part dels veïns no tinguessin veu al ple. “Ara, l’Ajuntament és més fidel a la pluralitat del nostre poble. Els nostres resultats queden lluny del govern, però a prop de la resta de forces polítiques. Això marca el camí per seguir sumant de cara al futur. Farem una oposició constructiva i responsable, però també rigorosa i exigent”. Basi ha advocat per “un municipi modern, inclusiu i integrat a Catalunya, Espanya i Europa”: “Les majories legitimen per dur endavant projectes econòmics i de transformació social, però no per imposar ideologies”. Per aquesta raó ha demanat que les festes populars, com la revetlla de Sant Joan, quedin al marge de qualsevol càrrega política, ja que haurien de ser “exemple de cohesió i participació”.

Per la seva part, Joaquim Roca, del PSC, ha expressat el seu reconeixement als regidors sortints i s’ha felicitat perquè els socialistes recuperen la representació al ple: “Assumeixo el compromís públic de seguir treballant de forma incansable per mantenir la confiança dels nostres votants”. Roca s’ha ofert “per col·laborar i resoldre els problemes que resten aturats, però també per implementar el nostre programa” i “per afavorir la participació i transparència”.


Ajuntamentdeteia