Humana recull 23 tones de textil usat a Teià al 2013


• La recollida selectiva de roba i calçat usats aconsegueix reduïr l'emissió de 75 tones de C02 al municipi.
• Els recursos obtinguts amb la gestió del textil es destinen als programes de protecció del medi ambient, cooperació al desenvolupament i ajuda social d'Humana.


humana

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des de 1987 promou la protecció del medi ambient i duu a terme programes de cooperació a l'Africa, Amèrica Llatina i l'Asia gracies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada, va recollir 23.941 kilograms de roba i calçats usats a Teià al llarg de 2013. La recollida selectiva és una eina eficac; de gestió de residus, prova d’això és que el tèxtil que els veïns han dipositat als punts habilitats ha evitat l'emissió de 75 tones (75.869 kg) de C02 (Font: Waste Management Options and Climate Change: Final Report. European Commission, DG Environment).

El reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambienten reduir en part els residus generats pels ciutadans, atorgant una segona vida a una roba que d'una
altra manera aniria a parar a l'abocador pera ser incinerat.

La Fundació gestiona la recollida selectiva de roba usada al municipi a través d'una xarxa de sis contenidors instal·lats en llocs de fàcil accés. Des de l'inici de la seva activitat a Catalunya, al 1987, l'objectiu d'Humana ha estat gestionar de manera eficaç; les donacions de roba usada, una filosofia que té molt de sentit en una societat en què el consum de tèxtil fa que el volum de peces rebutjades augmenti de forma progressiva any rere any.

A Catalunya, Humana disposa de 1.333 contenidors per a la roba usada gracies als acords de col·laboració establerts amb prop de 220 ajuntaments i 200 entitats i empreses privades; l'any passat s'hi van recollir 4.108 tones de tèxtil usat. A Espanya, la Fundació té 5.200 contenidors que anualment recullen al voltant de 18.000 tones de roba. El reciclatge i reutilització de material tèxtil és un servei gratuït per als municipis i suposa un estalvi important en els costos de recollida i eliminació de residus urbans.

Ajudes i agricultura social La principal raó de ser de la Fundació és el desenvolupament de projectes de cooperació orientats a impulsar el progrés de les comunitats deis països del Sud;
per a aconseguir-ho, cerquem finançament principalment a través de les donacions de roba que rebem. A més, Humana impulsa a Catalunya dues grans iniciatives. La primera és un programa d'ajuda social: consisteix en lliurar bons de compra als municipis on esta present; els propis ajuntaments els reparteixen a famílies amb necessitats de vestimenta bàsica per a bescanviar els bons per roba de segona ma a qualsevol de les botigues Humana. El 2013 es van distribuir 310 vals per un import global de 9.300 euros (1.100 bons a tota Espanya).

La segona és un programa d'agricultura social: des de fa dos anys impulsa una convocatòria d'ajudes pera entitats que aposten per models agrícoles sostenibles i a més tenen una tasca social perquè estan especialitzades en la producció ecològica o perquè treballen en l’àmbit de l'exclusió. Entre 2012 i 2013 ha finançat 11 projectes al territori.

Classificació del tèxtil
Les peces dipositades als contenidors d'Humana tenen dues destinacions: una part s'envia a les plantes de classificació que Humana té a L'Ametlla del Vallès (Barcelonès), Leganés (Madrid) i Valderrubio (Granada), i la resta es ven a empreses de reciclatge.

Les peces enviades a les plantes es distribueixen de la següent manera:
• Un 12% de la roba classificada es destina a les 29 botigues de segona ma d'Humana (11 a Barcelona i una a L'Hospitalet de Llobregat).
• Un 48% de les peces classificades s'envia a l’Àfrica pera ser venudes a preus baixos a comerciants locals amb la finalitat de satisfer la demanda d'aquests països, impulsar l'activitat econòmica local i generar recursos per al desenvolupament.
• Al voltant d'un 32% es troba en un estat que no permet la seva reutilització, així que es ven a empreses de reciclatge tèxtil.
• El 8% restant es destina a centres de tractament de residus: són peces que no es poden reutilitzar ni reciclar donat el seu estat.


Ajuntamentdeteia