Des d’avui, ja és operativa la connexió per a vianants des de l’àrea de descans de la C-32 al seu pas per Teià fins al Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. L’accés està especialment concebut per als viatgers i turistes que circulen per l’autopista en direcció a Barcelona sense necessitat que el vehicle hagi de sortir-ne, amb la finalitat de millorar l’accessibilitat al celler romà de Vallmora i incrementar-ne l’afluència de públic.
Passeig de 8 minuts
La inauguració de l’accés ha reunit els alcaldes i alguns regidors de Teià, Alella i el Masnou, així com del director general d'Invicat, el president del Consorci de Turisme Costa Barcelona Maresme i representants dels departaments de Territori i de Cultura de la Generalitat. L’acte ha comptat també amb la presència dels Serveis Tècnics municipals, de la direcció facultativa de l’obra i de les empreses constructores.
Al migdia, la comitiva ha esmerçat 8 minuts a fer l’itinerari a peu des de Vallmora fins a l’àrea de servei de l’autopista, on han pogut visitar el mòdul d’accés. Es tracta d’un habitacle rectangular equipat amb càmeres de videovigilància i un sistema d’obertura per control remot des del Centre Enoturístic i Arqueològic, de forma que només s’hi podrà accedir quan aquest tingui activitat (dissabte i diumenge de 10 a 14h) o bé quan s’hagi concertat prèviament la visita. Per raons de seguretat, el mecanisme és molt similar al d’una sucursal bancària, en què la segona porta no s’obre fins que no es tanca la primera.
Referent territorial
L’alcalde de Teià, Andreu Bosch, ha agraït la col·laboració de totes les administracions i professionals implicats i ha recordat els orígens del projecte, que es remunta a l’any 2005. L’empenta definitiva es va produir l’any 2017 amb la signatura d’un conveni entre la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià, d’una banda, i l’empresa concessionària de l’autopista, de l’altra, que n’ha permès la instal·lació i ha finançat els 40.000 euros que ha costat l’obra.
Els alcaldes del Masnou, Jaume Oliveras, i d’Alella, Andreu Francisco, han lloat la “insistència i la perseverança” del seu homònim teianenc, i han expressat el desig que Vallmora esdevingui una “peça clau” en la promoció del territori de la DO Alella.
El president del Consorci de turisme del Maresme, Joaquim Arnó, ha anunciat que l’equipament serà el “punt de trobada de les rutes arqueològiques” de la comarca, i la cap del Servei d’Arqueologia de la Generalitat, Maite Miró, ha ofert el suport del Departament de Cultura com a “part activa” del projecte.
Per últim, el director general d’Invicat, Òscar Gasulla, ha destacat la “bona sintonia” amb els tres ajuntaments i ha inscrit la col·laboració de la concessionària en una “línia estratègica de promoció” per oferir un nou servei als usuaris de la via, “com passa a l’àrea del Mèdol, prop de Tarragona, on hi ha una sortida a peu per visitar la pedrera romana que funciona molt bé”.
Senyalització viària i plaques a terra
A més dels 40.000 euros invertits en la construcció del mòdul d’accés, Invicat ha desbrossat els marges de l’àrea de descans, ha reposat la tanca perimetral, ha pavimentat de nou tot tota la plataforma d’aparcament i ha senyalitzat amb pintura viària les places reservades a autocars i persones amb mobilitat reduïda. La concessionària també ha instal·lat en els vorals diversos plafons i rètols per anunciar la sortida.
Per la seva part, l’Ajuntament de Teià ha invertit 13.800 euros en la construcció d’un pas de vianants elevat, la millora de la il·luminació i la col·locació al terra de diverses plaques de ferro amb el logotip del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora per indicar-ne el camí.