JxCat repeteix victòria a Teià en les eleccions al Parlament


resultats TeiàCom ja va passar el 21 de desembre de 2017, la candidatura de JxCat que encapçalen el president a l’exili, Carles Puigdemont, i Laura Borràs ha tornat a ser força més votada pels veïns i veïnes de Teià a les eleccions al Parlament de Catalunya amb 1.012 vots, la qual cosa representa el 31,4% dels sufragis.

En termes percentuals, JxCat ha perdut un 2,5% dels suports; a causa, en bona part, de la competència amb el PDeCAT.

El segon lloc ha estat per a ERC, amb 757 vots. El partit que lidera el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha retrocedit del 25% al 23,5%. Es tracta del mateixa proporció en què ha crescut la CUP, que se situa com a quarta força política de la població amb 246 paperetes i el 7,6% dels vots emesos.

El comportament electoral del 14-F a escala local reprodueix la tendència general al conjunt del país, que d’una banda ha revalidat la majoria parlamentària de les forces sobiranistes i, de l’altra, ha assistit a un fort creixement del PSC, en detriment de C’s.

Un cop més, la suma de les quatre opcions independentistes a Teià segueix ampliant la seva base social, ja que aglutinen el 66% de la voluntat popular.

Ascens del PSC

Pel que fa a la resta de formacions, el PSC de Salvador Illa substitueix Cs en el tercer lloc, amb 457 vots (14%); mentre que el partit taronja cau del 17,7% del 2017 al 4% actual i únicament aconsegueix retenir 130 vots dels 748 que va aconseguir fa tres anys. A Carlos Carrizosa li passen al davant tant ECP, que reté posicions a l’entorn del 6%, com VOX, que s’enfila fins al 4,6%. També el PP millora resultats i n’obté el 3,5%.

EPIsRècord d'abstenció

A Teià, la participació del 14-F ha estat del 65,8%: prop de 13 punts per sobre de la mitjana catalana, però 22 punts per sota dels darrers comicis autonòmics. El creixement de l’abstenció es deu sobretot a la situació de pandèmia que viu el país, però també a la desafecció de molts ciutadans amb la gestió que n'han fet els governs espanyol i català. 

De fet, tant la Generalitat com la majoria de partits polítics van acordar l’ajornament de les eleccions fins al mes de maig, un cop passada la tercera onada de la Covid-19, però una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar a mantenir la data.

La por al contagi va provocar que es formulessin milers d’al·legacions per part de les persones que havien estat cridades a formar part de les meses, tot i que finalment es van poder constituir totes.

A Teià, l’Ajuntament va fer un esforç suplementari per extremar les condicions d’higiene i seguretat: hi va destinar més personal administratiu, va nomenar un responsable sanitari a cada col·legi, va situar-hi agents de policia a les portes i es va encarregar de desinfectar els locals cada dues hores, durant tota la jornada.

Anit, l’alcalde, Andreu Bosch, va fer públic el seu agraïment a tots els treballadors i membres de les meses electorals per la feina i el compromís cívic que van demostrar.

Vot per correu

La persistència de la Covid-19 ha fet créixer fins a xifres inusuals el vot per correu. En total, 224 teianencs i teianenques n’han fet ús, la qual cosa representa el 6,9% dels sufragis emesos.

Per contra, gairebé ningú va exercir el seu dret durant la franja de vot de 19 a 20h reservada per a persones malaltes i en quarantena.


Ajuntamentdeteia