L'Ajuntament cedeix a l'Arxiu Comarcal el fons històric documental i 25.000 fotos


Comodat02L'Ajuntament de Teià ha arribat a un acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat per cedir en comodat a l'Arxiu Comarcal del Maresme tota la documentació històrica sobre pergamí i paper que fins ara es conservava en condicions inadequades a les escoles velles. El fons traspassat està format per 50 metres lineals de documents, amb un abast temporal que va de l'any 1505 a 1960. També s'hi ha transferit el fons del fotògraf teianenc Joaquim Magem, constituït per 25.000 imatges -entre negatius i fotografies a l'albúmina- realitzades de 1940 a 1960. A partir d'ara, ambdues col·leccions quedaran incorporades a l'Arxiu Comarcal amb entitat pròpia, ja que constituiran el Fons Ajuntament de Teià i el Fons Joaquim Magem, respectivament.

El comodat és una modalitat de cessió gratuïta temporal que té com a objectiu garantir la salvaguarda, conservació i consulta en condicions adients de la documentació històrica.

Comodat03Signatura oficial
Aquest matí, a Mataró, s'ha dut a terme la signatura de l'acord de cessió en un acte presidit per Jusèp Boya, director d'Arxius, Biblioteques i Patrimoni de la Generalitat, que ha comptat amb l'assistència dels alcaldes i alcaldesses d'altres poblacions que, com Teià, també s'han acollit a la figura del comodat: Cabrera de Mar, Caldes d'Estrac, Òrrius, Sant Pol, Santa Susanna i Sant Vicenç de Montalt. També hi era el president del Consell Comarcal, Miquel Àngel Martínez, que ha destacat que "el Maresme és la primera comarca on tira endavant un projecte d'aquestes característiques: avui són set els ajuntaments que han fet el pas, però n'hi haurà més en el futur" per evitar-ne la degradació i complir alhora l'obligació legal que tenen els municipis a partir de 10.000 habitants de procurar un servei d'arxiu accessible i de contractar un arxiver perquè se'n faci càrrec.

En la seva intervenció, el director d'Arxius, Biblioteques i Patrimoni ha destacat que el del Maresme és "un dels arxius territorials més importants del país amb 3,5 km de documentació lineal" i ha assegurat que els documents dipositats queden sotmesos a una "custòdia curosa atesa per professionals de primer nivell". Boya ha dit que el comodat és l'expressió de la "cultura de la cooperació" i ha agraït als ajuntaments la seva "generositat". "Jo, que sóc fill d'un poble petit de la Vall d'Aran de 700 habitants, sé què és el sentiment d'estima i d'identitat", ha dit. "Això que heu fet és un exercici de responsabilitat i d'intel·ligència per fer possible la transmissió d'aquest llegat a les generacions futures i la seva accessibilitat als estudiosos i al públic en general a través de les noves tecnologies". L'acord subscrit compromet l'Arxiu a digitalitzar i fer accessible al públic telemàticament tot el fons en quatre anys.

Comodat04Els privilegis de Teià
El director de l'Arxiu, Alexis Serrano, ha explicat que fins ara la documentació més antiga es remuntava al segle XII i que "amb l'ingrés de 25 pergamins del monestir de Sant Pau, a Sant Pol de Mar, reculem un segle més fins a l'any 1095". Entre la documentació de Teià també hi ha dos documents que contribueixen a "envellir" els fons de l'Arxiu: es tracta de dos pergamins amb privilegis reials, de l'any 1505. A més, l'Ajuntament hi ha confiat els acords de ple de 1820 a 1960, els expedients de lleves militars de 1860 a 1960, així com diversos plànols, padrons municipals i correspondència dels segles XIX i XX.

A Teià es quedarà la documentació municipal posterior a 1960, que forma part de l'arxiu administratiu de l'Ajuntament, i els fons Barrera i Batllori, que seran custodiats a la masia de can Llaurador un cop restaurada. Precisament l'acte d'avui a can Palauet ha estat aprofitat per l'acalde de Teià, Andreu Bosch, i el regidor de Cultura, Francesc Ribas, per parlar d'aquest projecte amb Jusèp Boya i regalar-li un exemplar del llibre A. Batllori Jofré en 100 (+1) dibuixos, editat per l'Ajuntament de Teià en motiu del centenari del naixement de l'il·lustrador.


Ajuntamentdeteia