L’Ajuntament recorre la instrucció de la Fiscalia a la Policia Local i en demana la suspensió


fiscaliaEl mateix dia que han estat citats a declarar davant del jutge els primers alcaldes i alcaldesses, els 750 ajuntaments catalans que donen suport al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre han començat a presentar un escrit comú adreçat a les fiscalies provincials en què sol·liciten la suspensió de les instruccions cursades a les policies locals perquè aquestes actuïn en contra de la convocatòria i dels drets fonamentals d’expressió, reunió i opinió política.

En el cas de Teià, aquest matí, l’alcalde Andreu Bosch ha signat el recurs que s’ha presentat davant el registre de la Fiscalia Provincial de Barcelona en el qual s’adverteix que “les instruccions entren en contradicció flagrant amb l’acord adoptat per la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial de 15 de juliol de 2015”. En concret, s’exposa que en aquell acord es determina que “les Policies Locals no són Policia Judicial en sentit estricte”, ja que la Policia Judicial Específica són la Policia espanyola, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra. “Tan sols les Policies Locals de grans municipis que hagin firmat el Conveni de Col·laboració amb el Ministeri de l’Interior podran actuar com a Policia Judicial en un seguit d’infraccions penals que es refereixen a les antigues faltes i delictes menys greus”. Entre aquests supòsits en cap cas no figuren els delictes de desobediència, prevaricació i malversació, que són els que la Fiscalia ha ordenat perseguir.

L’escrit dels alcaldes qualifica d’“irregularitat” la instrucció i palesa que tant l’administració de justícia com les forces d’ordre públic estan actuant en sentit contrari al protocol fixat, ja que “l’esmentat acord de la Comissió va més enllà i estableix que, en el cas que els jutges autoritzin les Policies Locals a realitzar activitats pròpies de la Policia Judicial Específica, les resolucions d’autorització del jutge seran recorregudes de forma immediata per la Fiscalia”.

Per tot plegat, el recurs sol·licita als fiscals de demarcació que “deixin sense efectes la Instrucció 1/2017, per la qual s’ordena a les policies locals l’exercici de funcions que no els corresponen”. Segons que ha precisat l’alcalde, l'escrit de l'Ajuntament no té efectes suspensoris immediats, però ha estat posat en coneixement del cos de Policia Local.

Instruccions repressives
Les instruccions de la Fiscalia Superior de Catalunya 2/2017 van ser emesa el 12 de setembre, amb destí a les forces de seguretat de l’Estat: Guàrdia Civil i Policia espanyola. Dos dies després, la Fiscalia Provincial de Barcelona va emetre la instrucció número 1/2017, “per la qual s’interessa als Mossos d’Esquadra que es dirigeixin per escrit a tots els Caps de les Policies Locals d’aquesta demarcació”. Un cop rebuda la notificació dels Mossos, la Policia Local de Teià va posar les instruccions del fiscal en coneixement dels agents. Aquestes fan referència al tractament policial davant d’actes que s’executin “per autoritats, funcionaris públics o particulars en connivència amb els anteriors, adreçats a la preparació i celebració del referèndum d’autodeterminació, en tant indiciaris de delictes de desobediència, prevaricació i malversació”, i exigeixen la comunicació o informe policial a modus d’atestat policial “amb caràcter urgent” a la Fiscalia de Mataró.

La instrucció demana la seva cooperació i col·laboració amb els Mossos “quan les circumstàncies de la intervenció així ho aconsellin, tot i tenint en compte els principis d’actuació policial amb congruència, oportunitat i proporcionalitat”. Tot plegat, “sense perjudici de la edició de noves instruccions de servei complementàries i ampliatòries de les presents instruccions de la Fiscalia”.

Ajuntamentdeteia