L’skatepark de can Llaurador es vesteix de llarg


skatepark practicantsEl nou skatepark de Teià està causant sensació. La nova instal·lació esportiva, situada al parc de can Llaurador, ho està petant entre els patinadors del poble i els municipis de l’entorn. En previsió d’aquest èxit, l’Ajuntament va decidir obrir la pista al públic tan bon punt van acabar les obres, coincidint amb l’inici de les vacances escolars.

Dimecres passat es va signar l’acta de recepció de les obres i avui mateix, 23 de desembre, se n’ha fet la inauguració oficial. D'aquesta manera culmina un projecte que va rebre l'última empenta el 6 de novembre per tal de fer compatible l'inici dels treballs d'explanació i de tancament del recinte amb la instal·lació, al mateix indret, de la fira d'atraccions de la Festa Major. 

En l’acte protocol·lari, que ha tingut lloc a les 12 del migdia, hi ha intervingut l’alcaldessa, Gemma Rosell, i la regidora de Joventut, Èrica Busto. L’alcaldessa ha destacat la important dimensió social i lúdica que adquirirà aquest nou espai de trobada per als practicants de diferents modalitats esportives relacionades amb el món del monopatí i ha desitjat que tothom en gaudeixi a fons i amb respecte. Per la seva part, Busto ha felicitat la comunitat d’skaters de Teià perquè finalment, gràcies a la seva constància, s’ha fet realitat un projecte que és fruit d’un compromís polític assumit anys enrere.

skatepark inauguracióMatinal d’activitats

L’acte d’inauguració ha reunit desenes de patinadors, tant d’skate com d’scooter. Els assistents han estat, majoritàriament, gent molt jove: nois i noies de primària i secundària, tant de l’Escola El Cim com de l’Institut Turó d’en Baldiri, però també de l’escola d’skate All & Ollie i d’altres poblacions.

La sessió ha estat dinamitzada pel personal de Vulcano Skateparks, que n’han estat els responsables de la construcció. Els seus responsables, Pol Miró i Luka Meloni, descriuen l’skatepark de can Llaurador com “un flow park: un espai molt fluid i atractiu per a tothom” que es caracteritza per “tenir unes formes orgàniques que permeten agafar inèrcia des de qualsevol punt”.

Segons ells, és una pista “dissenyada per a totes les disciplines” (skaters, rollers i scooters) i “molt polivalent pel que fa a nivells i estils”. Miró posa com a exemple “els radis més o menys pronunciats de cadascuna de les rampes”, la qual cosa en determina el grau de dificultat, i assenyala l’encert dels “espais híbrids”, de manera que tothom hi té cabuda. Els amants de les rampes tenen predilecció per la half, la piscina i els quarters; mentre que els aficionats a l’street s’estimen més la piràmide, les manualeres, els rainbows i tres tipus de coping: no coping, coping de ferro i pool coping”.

skatepark obsequisMúsica i premis

La inauguració ha estat animada amb música hip hop i ha incorporat una jam session de patinatge lliure o freestyle per franges d’edat –fins a 12 anys, de 13 a 18 anys, adults i majors de 40 anys– en què els participants a les diferents mànegues han estat obsequiats amb taules d’skate, adhesius i altres regals promocionals.

5 anys de recorregut

L’origen de l’skatepark de can Llaurador es remunta al 2018. Aleshores, un grup de joves i les seves famílies en van demanar la construcció aprofitant la primera convocatòria de pressupostos participatius organitzada per l’Ajuntament. La proposta va quedar en sisena posició, amb 124 vots. L’import de l’obra, aleshores previst en 72.600 euros, va impedir la inclusió d’aquella sol·licitud entre les propostes seleccionades, però va arrencar el compromís de l’equip de govern d’executar-lo amb càrrec al pressupost municipal ordinari. Amb aquest propòsit, l’Ajuntament va convocar els practicants locals d’aquest esport per definir quines característiques i quins elements hauria de contemplar el projecte.

El Pla d’Actuació Municipal (PAM) per al mandat 2019-2023 va “planificar l’adequació del parc de can Llaurador”, incloent-hi l’skate park. El PAM vinculava aquesta intervenció a l’obtenció d’una subvenció procedent del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya.

El novembre de 2019, l’Ajuntament va trametre el projecte Parc de can Llaurador, àmbit sud de la masia a la convocatòria del PUOSC per al període 2020-2024, amb una reformulació posterior. El 9 de juliol de 2022 la Generalitat va emetre una proposta de resolució provisional de subvenció per import de 101.781 euros.

El febrer de 2023, la Junta de Govern Local va adjudicar la redacció del projecte tècnic de l’skatepark al despatx d’arquitectes Som Hàbitat. La Junta de Govern Local celebrada el passat 30 de març va aprovar-ne definitivament el projecte, posteriorment va licitar-ne l’execució i finalment, en sessió celebrada el 19 d’octubre, va adjudicar-la a l’empresa Vulcano Skateparks per un import de 103.295 euros (IVA inclòs). Les obres es van iniciar el 6 de novembre i s’han realitzat dins del termini previst.

Equipament de futur

A més de tenir en compte l’opinió dels skaters teianencs per fer-ne un espai “polivalent i atractiu per a tothom”, la pista de can Llaurador ha estat concebuda per complementar-se amb altres equipaments del municipis veïns, de manera que s’hi troben elements tècnics que aquells no tenen, i a l’inrevés.

A més de ser una instal·lació esportiva d’accés lliure per a tothom, l’skatepark ha d’esdevenir també un espai dinamitzat. Més concretament, el Pla Local de Joventut 2023-2026 contempla dues accions per convertir-lo en un centre de trobada i d’activitats per a infants, adolescents i joves. Es tracta de les accions 2.2.3. Skate park: Espai habitual de programació d’activitats (dins de l’eix Espais Joves) i 3.1.4. Skaters i més: Articular un grup d’interès al voltant de l’skate park amb rollers, aficionats al hip hop, etc  (dins de l’eix Entitats i col·lectius).


Ajuntamentdeteia