La Biblioteca Municipal can Llaurador se suma a la celebració de la Setmana de la Natura amb la programació d’un munt d’activitats per a tots els públics a l’entorn del Dia Mundial del Medi Ambient, que s’escau el 5 de juny. Enguany, aquesta celebració duu per lema Només un planeta davant la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels ecosistemes. A Catalunya, el 75% de la flora i la fauna estan en regressió.
La Setmana de la Natura és una iniciativa de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), una entitat sense ànim de lucre formada per associacions, fundacions, administracions públiques, universitats i centres de recerca. La XCN va néixer el 2019, fruit de la fusió de la Xarxa de Voluntariat Ambiental i la Xarxa de Custòdia del Territori, amb el propòsit de promoure la conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic, així com la gestió sostenible del territori mitjançant la participació i implicació social.
A Teià, els actes previstos des de la Biblioteca compten amb la col·laboració del Parc de la Serralada Litoral i formen part del programa Parcs i Biblioteques, naturalment! que impulsen la Xarxa de Parcs Naturals i la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.
Xerrada d’insectes
El 3 de juny a les 18h, el divulgador Toni Marí presentarà a la Biblioteca els resultats del projecte de ciència ciutadana que durant els anys 2020 i 2021 s’ha dut a terme des del Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral amb l’objectiu d'elaborar un catàleg virtual dels insectes i altres artròpodes presents en aquest espai natural. Per fer-ho, es va proposar als usuaris i visitants del Parc que enviessin fotografies de tots aquests animals que trobessin durant les seves sortides a la natura entre els mesos de juny a octubre. La xerrada té com a finalitat exposar la feina feta fins ara i engrescar els assistents a participar en la tercera campanya, que començarà justament aquest mes de juny.
Sortida ornitològica
L’endemà, 4 de juny, la Biblioteca organitza una sortida familiar de 10 a 13h per descobrir els ocells que es poden observar a Teià, des de la zona urbana fins al bosc, passant pels camps de conreu.
L’activitat és gratuïta, però cal inscriure’s-hi prèviament a l’adreça
Una espècie amenaçada
Des de l’1 de juny, la Biblioteca acull l’exposició El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny!.
El tritó del Montseny (Calotriton Arnoldi) és endèmic de set rierols d’aquest massís. És exclusiu de la conca alta de la Tordera, on habita una àrea de menys de 25 quilòmetres quadrats, a una altitud d’entre 600 i 1.200 metres. L’espècie ha experimentat un seguit de canvis adaptatius per viure en torrents d’aigua freda i amb força corrent. Les més notòries són el cos aplanat i la pell granulosa –per ficar-se i subjectar-se a les esquerdes, respectivament–, les cobertes quitinoses de les puntes dels dits per adherir-se al fons dels torrents, i els pulmons petits, cosa que l’obliga a respirar per la pell però que al mateix temps l’ajuda a no surar.
El tritó del Montseny va ser descobert el 2005 i és l’única espècie vertebrada que només es troba a Catalunya. El seu origen es remunta al Plistocè i és comú al tritó dels Pirineus, però la formació del massís del Montseny, combinada amb les glaciacions, va provocar-ne l’aïllament reproductiu, de manera que des de fa aproximadament un milió i mig d’anys no hi ha hagut flux genètic entre les dues poblacions.
Els efectes de l'escalfament global sobre el clima local i l’explotació dels recursos hídrics fa que sigui una espècie en perill crític. Per evitar-ne l’extinció, el 2007 es va posar en marxa un programa de cria en captivitat. Com a resultat d’aquesta reintroducció, la població s’ha duplicat en deu anys. Actualment s’està desenvolupant un projecte Life, amb finançament de la Unió Europea, destinat a la conservació de l’espècie i el seu hàbitat.
El 14 de juny a les 17.30h, la Biblioteca acollirà el taller familiar Fem un tritó del Montseny de guix. L’activitat és gratuïta, però cal inscriure’s-hi prèviament a l’adreça