La Biblioteca de Teià i l’Escola El Cim exploren el potencial educatiu dels videojocs


Laboratori de ficció digital Dates tallersA causa de les restriccions sanitàries, les biblioteques públiques han suspès en els darrers mesos totes les activitats presencials.

Com a alternativa per al públic adolescent, durant els mesos de desembre i gener, la biblioteca de Can Llaurador ha dut a terme tres sessions de descoberta i experimentació de videojocs educatius amb un grup de 4t de primària de l’Escola El Cim.

Laboratori de proves

Segons la bibliotecària de Teià, Teresa Sauco, es tracta d’una mena de “laboratori de proves”; la primera fase d’un projecte d’aprenentatge cognitiu i d’innovació tecnològica que neix amb la idea d’incorporar i integrar la cultura popular digital a les biblioteques i altres centres de cultura, com les escoles i els instituts.

Aquestes dinàmiques podrien donar origen als anomenats “clubs de (vídeo) joc”, entesos com “un exercici de reflexió col·lectiva per crear un nou coneixement compartit entorn de la literatura digital infantil i juvenil” en què els professionals de les biblioteques actuarien com a “mediadors en ficció digital”.

Projecte avantguardista

La biblioteca de Teià forma part del Laboratori de Ficció Digital, un projecte avantguardista impulsat per la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona amb l’objectiu de crear propostes de dinamització de la cultura del videojoc. La iniciativa compta amb la col·laboració del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Sota la direcció de l’investigador en literatura i ficció digital infantil i juvenil Lucas Ramada, els professionals de quinze biblioteques públiques han treballat amb els videojocs de la sala Zooom creada en el marc de l’exposició Gameplay del CCCB per descobrir les diferents formes d’experimentar el món del videojoc. Es tracta d’una sala o espai de joc comunitari i intergeneracional amb una selecció de vint videojocs de diferents tipologies per provar i estimular diferents formes de jugar a través de la reflexió, la contemplació o la cooperació.

A partir d’una primera presa de contacte, les diferents biblioteques han organitzat una sèrie d’intervencions didàctiques i activitats centrades en el joc amb la participació dels usuaris. Després de la bona acollida per part de l’alumnat i el professorat, Sauco confia a organitzar noves sessions adreçades als nens i nenes de l’escola.


Ajuntamentdeteia